|

Sikeres tesztrepülés Penguin rakétával a fedélzeten

A hír a korábban szerencsésen licitáló Új-Zélandi Királyi Haditengerészethez (RNZN) köthető, melyre május 22-én került sor a Kaman Aerospace területén, Connecticut államban.

Mint korábban beszámoltunk róla, az RNZN a „korosodó” SH-2G flotta nyugdíjazásáról döntött, melyek az 1990-es évek óta szolgálták a szigetország érdekeit. Leváltásukra az ausztrálok által problémásnak talált szintén Kaman SH-2G(I) típust választották, amely ügylettel mind a gyártó, mind a kedvezményes áron hozzájutó Haditengerészet jól járt. A rendszerbe állítandó 8 forgószárnyas (+2 alkatrész bázisként fog szolgálni) első három példányát 2014 vége felé várják, míg a teljes flotta felállását 2016-ra jósolják.

2013 novemberében született döntés arról, hogy az RNZN alkalmazásában álló AGM-65D Maverick rakétákat a norvég Kongsberg vállalat Penguin Mk 2 Mod 7 felszíni célpontok elleni fegyverrel váltják fel. A 385 kg tömegű rakéta 120 kg-os páncéltörő robbanófejét 34 km távolságra képes elrepíteni, kombinálva a repülés közbeni inerciális vezérlést és az infravörös önirányító egységet.

A RNZN SH-2G típusú helikoptere leszálláshoz készülődik | Forrás: wikipedia.org

A RNZN SH-2G típusú helikoptere leszálláshoz készülődik | Forrás: wikipedia.org ,

Az RNZN új szerzeménye 8 felfegyverzett katonát képes fedélzetén szállítani a kétfős személyzeten kívül, több mint 500 tengerészeti mérföld távolságra, maximum 120 csomós (222,24 km/h) utazósebességgel. A beszerzés helikopterrel, rakétával és szimulátorral együtt 206 millió dollárt kóstál, s legyártásukban az új-zélandi ipar fog segítséget nyújtani.

További, a szigetországhoz kapcsolódó hír, hogy az MBDA közlése szerint a védelmi minisztérium illetékesei aláírták a 2013 októberében bejelentett Sea Ceptor megrendelésről szóló szerződést.

Forrás: defence.pk

Forrás: defence.pk ,

„Nagyon örülök, hogy Új-Zéland megerősítette abbéli szándékát, hogy ANZAC osztályú fregattjainak légvédelmét a Sea Ceptor rakétákra bízza. Az Egyesült Királyságon kívül a Sea Ceptor-nek ez az első exportsikere, mely az élettartamra vetített kedvező költségmutatótokon felül nagyban köszönhető az Egyesült Királyság kormánya és a Királyi Haditengerészet által nyújtott felbecsülhetetlen értékű támogatásnak, valamint párbeszédnek Új-Zéland Védelmi Minisztériumával. A kormányok és haderőnemek közötti együttműködés a projekt teljes életciklusát végig fogja kísérni, hogy megrendelőnk a Sea Ceptor kiváló képességeinek birtokában lehessen” – nyilatkozta Steve Wadey, az MBDA UK ügyvezető igazgatója.