|

A kivi, a kenguru és a norvég pingvin

Ezen kis hírszösszenetünk állatvilágos címe a következőképpen fordítható védelmi szektorosra: az új-zélandiak megvennék az ausztrálok Penguin hajó elleni rakétáit a közelmúltban beújított ex-ausztrál Kaman SH-2G Super Seasprite helikoptereikhez.

Az Egyesült Államok 1994-ben rendszeresítette a norvég eredetű Penguin-t AGM-119 jelöléssel. Ezen a 2002-es fotón épp egy SH-60 Seahawk indítja. | Fotó: Lisa Aman, U.S. Navy

Az Egyesült Államok 1994-ben rendszeresítette a norvég eredetű Penguin-t AGM-119 jelöléssel. Ezen a 2002-es fotón épp egy SH-60 Seahawk indítja. | Fotó: Lisa Aman, U.S. Navy ,

Az idei év áprilisának második felében közzétett hírünk áttanulmányozásával kedves olvasóink felidézhetik, hogy a forgószárnyas géppark megújításának részeként, bagatel összegért beszerzett, modernizáláson átesett, eredetileg amerikai, majd ausztrál gépekhez a norvég Kongsberg Penguin hajók elleni rakétát szemelték ki az illetékesek az AGM-65 Maverick helyett.

Új-Zélandi Kaman SH-2G Sea Sprite sziklafal előtt repül el alacsonyan a tenger felett.

Új-Zélandi Kaman SH-2G Sea Sprite. A kivik mellett az egyiptomiak és a lengyelek haditengerészeteinél található pár madár ezen típusból. ,

A Jane’s korábbi értesülései szerint Ausztrália a norvég gyártón keresztül eladásra kínálta fel az egykoron saját, immáron új-zélandi tulajdonú (még leszállítás előtt álló) Sea Sprite helikopterjeihez rendszeresíteni kívánt Penguin Mk 2 Mod 7 típusú rakétáit. Ezek kapcsán amúgy 2007-2008 környékén felmerült a S-70B-2 Seahawk arzenáljába integrálás, ám ez végül nem realizálódott.

Új-Zéland részéről ugyan nincs megerősítve, hogy megvennék a szomszédok készletét, ám az ausztrál védelmi minisztérium jelezte, hogy tudnak az új-zélandiak érdeklődéséről. Az ausztrálokkal szemben a norvégok jobban elzárkóztak a Jane’s érdeklődése elől: a Kongsberg Defence Systems részéről az illetékesek annyit nyilatkoztak csak, hogy reményeik szerint még az év vége előtt sor kerül a szerződéskötésre az új-zélandi haditengerészettel, ám hogy a Penguin rakéták honnét/kitől kerülnének szállításra, arról nem kívántak nyilatkozni.

SH-2G Super Seasprite Penguin rakétával. | Fotó: AeroplaneArt

SH-2G Super Seasprite Penguin rakétával. | Fotó: AeroplaneArt ,

Arról nem szól a fáma, hogy az ausztrálok mekkora készletet és milyen feltételek mellett kívánnának értékesíteni a gyártón keresztül, így az sem tudható, hogy a darabszám például elegendőnek tekinti-e az Új-Zéland haditengerészete, vagy az ausztrál készlet esetleges felvásárlásán felül továbbiakat is beszereznének-e.

Megvallom őszintén nem találtam infót róla, hogy az ausztrálok végül is mennyi Penguin-t vettek. Annyit találtam csak, hogy a két menetben, 79, majd 76 millió dollár értékben ruháztak be ezen rakétákba – amik kapcsán amúgy technológiai transzfert is vettek.