|

HTKA Hírhalom 2014. 20. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom

Ausztrália benyújtotta igényét 350 darab, Block II verziójú Raytheon AIM-9X Sidewinder légiharc-rakétára. A 534 millió dolláros üzlet részét képzi még továbbá 120 darab gyakorlórakéta, a dokumentáció és a kiképzőeszközök is. Ha a Kongresszus rábólint az eladásra, a rakéták az F/A-18E/F Super Hornet és az F-35A Lightning II gépek fegyverzetét erősítik majd.

A Northrop Grumman bejelentette, hogy végrehajtotta első repülését a Rotary Bat (R-Bat) típusú pilóta nélküli helikopter. A Yamaha Motor által fejlesztett RMAX-ból kialakított verziót katonai feladatokra, főként felderítésre kívánják alkalmazni.

Forrás: Northrop Grumman

Forrás: Northrop Grumman ,

Az ATK 7 millió dolláros megrendelést kapott a dél-koreai AH-1S Cobra harci helikopterek önvédelmi rendszerrel való felszerelésére. Az AAR-47 rendszer a kézifegyverek által leadott lövésekre figyelmeztető, valamint rakétaindítás-jelző szenzorokat tartalmazza és AN/ALE-47 pedig az ellentevékenységért felel.

Az Elbit Systems amerikai leányvállalata 20.1 millió dolláros megrendelést kapott a US Marine Corps Bell AH-1W Cobra típusú helikoptereinek korszerűsítésére. A szerződés egyik része a pilóták fejmozgását érzékelő rendszer fejlesztését célozza, mely a sisakkijelző alkalmazását teszi még eredményesebbé. A kontraktus másik fele a forgószárnyasok adattovábbító rendszerének fejlesztésére szolgál, a helikopterek orrán lévő szenzortorony kamerái által készített felvételek valós időben történő közvetítését kell megoldaniuk.

Fotó: USMC

Fotó: USMC ,

Egy idáig ismeretlen, észak-koreai UAV maradványait találták meg Szöul közelében. A civilek által megtalált roncsok eredetét hamar megállapították, de további vizsgálatokat indítottak annak kiderítésére, hogyan juthatott odáig észrevétlenül.

A Lockheed Martin bejelentette, hogy a FVL (Future Vertical Lift) program termékei számára elérhetővé teszik a Vision Systems International által az F-35-ösökhöz kifejlesztett sisakkijelzőt. Az eszköz segítségével jelentősen javulhat a helikopterek repülésbiztonsága, főként rossz látási viszonyok között, mivel gép szenzorainak és a sisakba vetített képnek köszönhetően a pilóták „átláthatnak” a helikopter szerkezeti elemein, valamint a ködön vagy a felvert poron.

f-35-VSI_helmet_mounted_display

A Kongresszus is jóváhagyta az AT-6C Texan II eladását Irak számára. A 790 millió dolláros szerződés a 24 gép mellett tartalmazza a pótalkatrészeket, logisztikai támogatást, kiszolgálóeszközöket és a kiképzést is.

A BAE Systems wartoni nagy sebességű szélcsatornájában zajlik a Eurofighter Typhoon Tranche 3-as szériája számára fejlesztett illeszkedő póttartály tesztelése. A munkálatok egy méretarányosan (1:12) kicsinyített repülőgépmodellel zajlanak.

Forrás: BAE Systems

Forrás: BAE Systems ,

Ausztrália vezetése kinézte magának az MQ-9 Reaper típusú pilóta nélküli gépet. A felderítő UAV-ben különösen tetszik nekik az, hogy felfegyverezhető. A pontos darabszám egyelőre nem ismert, annyit tudni, hogy a kezdeti egyeztetések már megkezdődtek.

Megkezdődtek az első kiképzőrepülések a Luke támaszponton az F-35 Lightning II-vel. Egyelőre még csak egy darab példánnyal rendelkeznek, de folyamatosan töltik fel a 61. Vadász Századot. A gépeken nem csak a pilóták képzése folyik majd, amikor „otthon vannak”, a műszakiak képzését szolgálják majd. A hajózók oktatását 12 szimulátor is segíti.

Forrás: USAF

Forrás: USAF ,

Tervezési és fejlesztési problémák miatt akadozik az Indiai Légierő SEPECAT Jaguár típusú repülőgépeinek korszerűsítése. Bár a prototípus elkészült és 2012 novemberében a levegőbe emelkedett, a nem tudja hozni az elvárt képességeket, így a projekt 2 éves csúszásban szenved. A tervek szerint 2017-ig modernizálták volna az egyre fogyó flottát, de jelen állás szerint csak 2019-re történhet meg.

A Saab örömmel jelentette be, hogy Csehország 12 évvel (2027-ig) meghosszabbította a 2015-ben lejáró lízingszerződést. A 14 darab JAS-39C/D még 2005-ben állt szolgálatba és elégedettek a típussal, de a kedvezőbb ajánlat érdekében több más gyártóval is tárgyalásba kezdtek, mire megfelelő feltételeket tudtak kialkudni a svéd féllel.