|

HTKA Hírhalom 2014. 18. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom

Április 22-én a Turkish Aerospace Industries (TAI) leszállította az első török gyártású T129 ATAK harci és taktikai felderítő helikoptert a török fegyveres erők részére. A T129 az Augusta A129 Mangusta harci helikopterén alapul, amelyet az ATAK-program keretében Isztambul igényeire alakítottak.

TAI T129 ATAK | Forrás: TAI

TAI T129 ATAK | Forrás: TAI ,

A forgószárnyasoknál maradva a napokban repült az első ún. „gyártási konfigurációjú” Boeing AH-6i könnyű támadó/felderítő helikopter. Az AH-6 programot vezető Scott Rudy igazgató szerint ez közelebb hozza őket a teljes sorozatgyártás megindításához. A kevesebb, mint 20 perces repülés során a Boeing pilótái alapmanővereket hajtottak végre a helikopterrel, mint például függés, oldalazás, előre és hátra repülés, stb. Az elkövetkező hónapokban újabb tesztekkel az AH-6i repülési karakterisztikájának széles skáláját fogják még tesztelni.

Boeing AH-6i egy jordániai kiállításon | Forrás: defence.pk

Boeing AH-6i egy jordániai kiállításon | Forrás: defence.pk ,

Az elkövetkező öt évben a BAE Systems fog gondozni kilenc Hawaiin állomásozó amerikai hadihajót – mint ahogy tette azt az elmúlt hét évben is. A szóban forgó hajók mind az Arleigh Burke-osztályból kerülnek ki (konkrétan: USS Chafe, USS John Paul Jones, USS Chung-Hoon, USS Hopper, USS Michael Murphy, USS O’Kane, USS Halsey, USS Milius, USS Preble) és a gondozás alatt a karbantartási és javítási munkák mellett kisebb modernizációs feladatokat kell érteni.

Szintén a BAE Systems-hez kapcsolódik az a bejelentés is, mely szerint a hadiipari óriásvállalat megegyezett a brit védelmi minisztériummal, hogy a Brit Királyi Légierő Panavia Tornado GR4 típusú harci gépeinek ellátja logisztikai támogatását, egészen a típus kivonásáig. (Még tavaly számoltunk be arról, hogy az Egyesült Királyság 2019-ig kívánja üzemeltetni a Tornadokat.) A jelenlegi – egyébként 125 millió fontot érő – egyezség egy korábbi, 2016-ban lejáró támogatási szerződés meghosszabbítása.

A 617. század egyik GR4-es Tornado vadászbombázója, 2004-ben. Érdemes megfigyelni, mi rejtőzik a törzs alatt - azok ott már a Storm Shadow csapásmérő robotrepülőgép példányai | Fotó: Royal Air Force / brit Védelmi Minisztérium

A 617. század egyik GR4-es Tornado vadászbombázója, 2004-ben. Érdemes megfigyelni, mi rejtőzik a törzs alatt – azok ott már a Storm Shadow csapásmérő robotrepülőgép példányai | Fotó: Royal Air Force / brit Védelmi Minisztérium ,

Május elsején a Mexikói-öbölbe zuhant az Amerikai Haditengerészet egyik Beechcraft T-34C Turbo Mentor kiképző repülőgépe rutin gyakorló repülés közben. A pilóták sikeresen elhagyták a gépet és az eddigi jelentések szerint nem esett semmi bajuk. Egyelőre nem tudni, hogy mitől zuhant le a kiképzőgép.

Beechcraft T-34C Turbo Mentor | Forrás: U.S. Navy

Beechcraft T-34C Turbo Mentor | Forrás: U.S. Navy ,

Új-Zéland további 100,9 millió dollárt költ a haderejére a 2014-es büdzséjéből, amely az első lépcsője az elkövetkezendő négy évben a fegyveres erők működési támogatására szánt 535,5 millió dollárnak. Az új-zélandi védelmi minisztérium tájékoztatása szerint ez nem csak a jelenleg meglévő képességek szinten tartására lesz elég, hanem azok fejlesztésére is, amely elengedhetetlen ahhoz, hogy nemzetközi és humanitárius feladatait az elvárt szinten tudja ellátni, illetve érdekeltségeit megfelelően védelmezni.