|

Végrehajtotta első repülését a teljesen felszerelt MC-27J

Pár nappal ezelőtt az Alenia Aermacchi illetékesei örömmel jelentették be, hogy a 2012-ben beharangozott, többfeladatú szállító repülőgépük sikerrel szelte a gyártó tesztközpontja (Torino, Olaszország) fölött az eget.

Noha az MC-27J „követelményei” szerint módosított C-27J a földi és légi tesztek első fázisát 2013 tavaszán már végrehajtotta, a jelen alkalom volt az első, hogy a mondhatni végleges konfigurációban a levegőbe emelték.

Forrás: janes.com

Forrás: janes.com ,

Az ATK vállalat által fejlesztett roll-on/roll-off rendszerű felszerelhetőség lehetősége által a kívánt feladatnak megfelelően indulhat a kibővített képességekkel rendelkező Spartan (parancsnoki, vezetési és kommunikációs pont, rádiós hírszerző, közvetlen légitámogatás), amelynek utóbbi képességéhez a módosított oldalajtót is biztosítani kellett. Ennek igazi jelentősége majd idén júniusban fog elérkezni, amikor a repülési tesztek végrehajtásának új lépcsőfokaként a GAU-23 30 mm-es gépágyú lövészetére is sor fog kerülni.

A GAU-23 egy kiállítás alkalmával.. | Forrás: technodefesa.com.br

A GAU-23 egy kiállítás alkalmával.. | Forrás: technodefesa.com.br ,

A tesztgép felszereltsége az orr alatt elhelyezett L-3 Wescam MX-15Di típusú elektro-optikai és infravörös tartományban dolgozó érzékelő rendszerével bővült, melynek feladataként az ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaisance – Hírszerzés, Megfigyelés, Felderítés) és SAR (Search And Rescue) küldetések ellátását jelölték meg. Ezen felül az ATK terveinek kiaknázásához Link-16 adatátviteli rendszerrel szerelték fel, valamint a továbbfejlesztett és titkosítási képességgel rendelkező Selex ES kommunikációs rendszer is rendelkezésre áll a zavartalan és biztonságos kommunikáció lebonyolításához.

...s az ugyancsak palettás kialakítású fedélzeti munkaállomás | Forrás: aereo.jor.br

…s az ugyancsak palettás kialakítású fedélzeti munkaállomás | Forrás: aereo.jor.br ,

Mint korábban beszámoltunk róla, az ugyancsak „raklapos” gépágyú lövészetére a tavalyi év folyamán sor került a Floridában található Eglin Légibázis területén. Az Alenia az akkori tesztet „várakozáson felüli” eredménnyel értékelte és a leendő vásárlók lehetőségeit annyiban egészítette ki – a fentieken felül -, hogy az MC-27J alkalmas lesz precíziós fegyverzet alkalmazására is, amelyről részleteket egyelőre nem árultak el.