|

Kiképzőgépet cserélnek a franciák?

A Pilatus Aircraft komoly lehetőséget lát a franciákban, akik a svájci típusra cserélhetik a kiöregedő Dassault Alpha Jet sugárhajtású kiképzőgépeket.

A floridai NBAA 2016 eseményen a helvét gyártó első embere, Markus Bucher beszélt többek között arról is, hogy a francia DGA ügynökséggel közel állnak a szerződéshez, melynek értelmében 20-25 darab Pilatus PC-21 típusú légcsavaros gázturbinás kiképzőgépet szállíthatnak a gallok számára. A Pratt&Whitney Canada PT6 típusú erőforrással ellátott kiképzőgépről szóló üzletet várhatóan 2017 elején ütik nyélbe.

Pilatus PC-21

By [Creative Commons], via Wikimedia Commons

A svájci típus ellenfele az olasz Alenia Aermacchi M-345 típus volt, ám a SIAI-Marchetti S.211 alapjain létrejött M-311 némileg újratervezett, modernizált változata végül alulmaradt és nem került a végső egyeztetési fázisba.

A PC-21-es legutóbb Ausztráliában aratott sikert, a RAAF 49 darabot rendelt a típusból. Bár már több gépük is repül, az első példányok leszállítása várhatóan csak 2017 nyarán történhet meg, mivel az ausztrál változatot részben újra kellett engedélyeztetni, mivel az alaptípushoz képest 216 változtatás történt.