|

Az M-345 rendszeresítését fontolgatja Franciaország

Az olasz Finmeccanica csoporthoz tartozó Alenia Aermacchi repülőgépgyártó-vállalat közleménye szerint Franciaország élénken érdeklődik egyik régi-új termékük, az M-345 kiképzőgép iránt. A SIAI-Marchetti S.211 alapjain létrejött M-311 némileg újratervezett, modernizált változatát 2012-óta hirdeti ilyen néven a cég, ám eddig nem sikerült exportmegrendelést bezsebelni. Azonban lehet, hogy hamarosan megtörik a jég, a gyártó ugyanis erőteljesen reklámozza a típust több európai országban is, melyek közül a franciáknál lehetnek először befutók.

Párizs illetékesei a jelenlegi elsőszámú, haladó szintű, sugárhajtóműves kiképző repülőgépük, a Dassault-Breguet/Dornier Alpha Jet leváltásának apropóján szemeznek az M-345-tel. A Pratt & Whitney JT15D-5C hajtóműves trénerből az Alenia szerint körülbelül 35 példány megrendelésére látszik reális esély, ami ugyan nem elég ugyan a teljes, 86 darabos francia Alpha Jet-flotta leváltására, de egyelőre még nem is ez a cél. A dolog komolyságát jelzi egyébként, hogy a francia DGA beszerzési ügynökség és a légierő szakértői még ebben a hónapban ellátogatnak az Alenia Aermacchi Venegonoban lévő telephelyére, hogy első kézből szerezzenek tapasztalatokat az M-345-tel.

M-345 | Forrás: Alenia Aermacchi

M-345 | Forrás: Alenia Aermacchi ,

Az Alenia másik, egyel potensebb kiképzőgépe, az M-346 szintén szóba került, mint lehetséges váltótípus. Sőt, felmerült, hogy fele-fele arányban kerülne rendszeresítésre a két repülőgép, ami illeszkedne az olaszok az tervébe, miszerint átfogó, európai szintű pilótaképzési szolgáltatást nyújtanának, amibe könnyen bekapcsolódhatna bármely olyan ország, aki megveszi valamelyik terméküket. Az M-346 egyébként már bezsebelte első európai megrendelését: Lengyelország szavazott bizalmat nekik, mégpedig első körben 8 példány rendszeresítése mellett.
Az Alenia egyébként megnevezett további potenciális partnereket is, úgymint Belgium, Ausztria és Spanyolország.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.