|

Jól halad a Lockheed csapata a JLTV programban

Noha merően új fejlemény a HMMWV leváltását illetően nincs, a színfalak mögött a tesztek gőzerővel folynak tovább. Jelen hír apropója is mindössze annyi, hogy a leginkább repülőgépekkel kapcsolatosan felemlegetett gyártó versenyzője úgy tűnik sikerrel veszi az akadályokat.

Amiből minden bizonnyal ki is jut nekik rendesen, ugyanis a „jubileumi” 100.000 mérföldet az EMD RAM (Engineering & Manufacturing Development Reliability, Availability and Maintainability) szakaszában már teljesítették és lényegében a jármű gyakorlati használhatóságát hivatott vizsgálni a „bevethetőség” és karbantartás szemszögéből (is) megvilágítva. Mindehhez a korábbi hírekben már emlegetett 22 darab példány biztosítja az alapot, amelyek leszállítása 2013 augusztusában fejeződött be.

A Lockheed által emlegetett FOV (Family Of Vehicles) megalkotása már a tesztjárművek kialakításán is látszik | Forrás: defensnews.com

A Lockheed által emlegetett FOV (Family Of Vehicles) megalkotása már a tesztjárművek kialakításán is látszik | Forrás: defensnews.com ,

Az Amerikai Hadsereg és a Tengerészgyalogság által figyelemmel kísért „lépcsőfok” teljesítéséhez a versenyzőnek három különböző minőségű burkolaton kell a rátermettségét bizonyítania. Első körben – nyilvánvaló módon – jó minőségű aszfalton keresték a határait, másodszor ennél gyérebb minőségűn, a harmadik etap keretében szigorúan off-road „kirándulás” következett.

„Fejlesztésünk bizonyította kiváló megbízhatóságát. A 100000 mérföld megtétele tökéletesen tükrözi azt, hogy az Amerikai Hadseregnek és a Tengerészgyalogságnak mi szállítjuk a legjobb ár/érték aránnyal rendelkező megoldást, s ennek további bizonyítására várjuk az elkövetkező kihívásokat” – nyilatkozta Scott Greene, a Lockheed Martin Missiles and Fire Control járművekkel foglalkozó részlegének alelnöke.

A jól elkapott kép készítője ezt a járművet is a Lockheed csapatának tulajdonítja | Forrás: indiandefence.com

A jól elkapott kép készítője ezt a járművet is a Lockheed csapatának tulajdonítja | Forrás: indiandefence.com ,

A Lockheed Martin a JLTV (Joint Light Tactical Vehicle) tervezésénél törekedett az MRAP (Mine Resistant Ambush Protected) járművek védettségét kombinálni a mozgékonysággal és a szállíthatósággal. Mindennek elérésére a vállalat Meritor Pro-Tec néven szabadalmaztatott egy független felfüggesztést, amely minden terepviszony közepette garantálja a jármű mobilitását. A Cummins turbódízel motor és az Allison erőátviteli rendszer a bőséges erőtartalék mellett példás üzemanyag takarékossággal is bír egyben, a tervek szerint mindezen fejlesztések a jövőben más platformok alapjaként is kiválóan fognak teljesíteni.

A program 2007-es kezdete óta a gyártó elmondása szerint a résztvevő járművek a különböző tesztek végrehajtása közben már több mint negyed millió mérföldet teljesítettek és emellé még egy Malcolm Baldrige National Quality Award nevű elismerést is bezsebelhettek a „Manufacturing Excellence” kategóriájában. A (szintén) több évtizedes tapasztalattal rendelkező BAE Systems vállalattal a duó így már csak a végeredményt várja, amit természetesen mi is megosztunk majd olvasóinkkal az 50 ezernél is többre taksált megrendelést illetően.

Forrás: lockheedmartin.com

Forrás: lockheedmartin.com ,