|

HTKA Hírhalom 2014. 14. hét

HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 14. hét

Lengyelországban döntés született a Szu-22M-ek további üzemben tartásáról. A jelenleg a Swidwin légibázison üzemelő 26 Szu-22M4 és 6 Szu-22UM3K közül a 18 legjobb állapotban lévő példányt választják ki, ezek egy nagyjavítás után további 10 évig maradhatnak szolgálatban. A gépek átalakítása és minimális modernizálása 1,2 millió dollárjába kerül az adófizetőknek.

Szu-22 Varsóban - photo by Monox

Szu-22 Varsóban – photo by Monox

A britek, franciák és csehek után Dánia is felajánlotta vadászgépeit az orosz határ menti járőrözésre. A 6 dán F-16-os a Balti államokba települ, és május elsejétől vesznek részt őrjáraton.

5 példánnyal bővítette MQ-8C megrendelésállományát az Amerikai Haditengerészet. A 43,8 millió zöldhasút érő szerződéssel 19-re nőtt a tengerészek által beszerzendő MQ-8C-k száma. A Bell 407-es forgószárnyas pilóta nélküli változata tavaly október 31-én hajtotta végre első repülését, és az azóta eltelt időben a második prototípus is átesett a szűzfelszállásán. A típus 12 órát képes levegőben maradni, hasznos teheremelési képessége pedig 1179 kg magasba emelését teszi lehetővé. Az első példányt idén nyáron adja át a Northrop Grumman, míg az utolsó 2015 végére kerül a tengerészet állományába.

MQ-8C első hajtóműpróbáján | Fotó: Northrop Grumman

MQ-8C első hajtóműpróbáján | Fotó: Northrop Grumman ,

Az Indonéz Hadsereg megkezdte leendő Apache személyzeteinek kiképzését. Ehhez segítséget nyúlt az Egyesült Államok, hisz a szigetország csak 2017-ben kapja meg az első példányt a megrendelt 8 AH-64E Apache Guardian-ból, így addig kölcsönöznek néhány példányt a korábbi variánsokból, hisz az újból még náluk sincs elegendő mennyiség. A megrendelt forgószárnyasok fele a fővárosba, Jakartába kerül majd, míg a fennmaradó 4 példány a Natuna szigetekre.

Nagy hatótávolságú gyakorló repülésen vett részt az USAF két B-52H és két B-2A bombázógépe. A cél a Hawaii szigetek elérése volt, majd onnan a hazatérés: míg a Stratofortressek a Barksdale légibázisról, Louisianaból, indultak, addig a Spiritek Whiteman légibázisról, Missouri államból szálltak fel a hosszú útra. A 8000 mérföldes, azaz 12 800 km-es táv kb. 20-21 óráig tartott, a gépek a célt alacsony magasságban közelítették meg.

Megdöntötte saját rekordját az X-37B pilóta nélküli űrrepülőgép: a leghosszabb föld körüli pályán töltött idő rekordját 469 nappal tartotta a típus, melyet második repülése során ért el. Március 16-án ezt lépték át a harmadik repülés során, mely 2012 december 11-én indult. A már több mint 470 napos repülés így az új rekord a föld körüli pályán töltött idő tekintetében.

Az X-37B OVT-2 egy hónappal a küldetés megkezdése előtt

Az X-37B OVT-2 egy hónappal a küldetés megkezdése előtt ,

Új feladatkörben használná jövőbeli pilóta nélküli gépeit a US Navy. Az UCLASS (Unmanned Carrier Launched Airborne Surveillance and Strike) program keretében rendszeresítendő UCAS-okat tanker szerepkörben alkalmaznák, ezzel felszabadítva az F/A-18E/F Super Hornet flottát. Utóbbi 20%-a ugyanis állandóan utántöltő szerepkörben dolgozik a hordozók fedélzetén, ezt szeretnék csökkenteni több Super Hornetet elérhetővé téve így a csapásmérő szerepkörre. További fontos tényező, hogy a tankoló feladathoz 4 póttartály és egy utántöltő tartály dukál a gépek felszereléseként, ez pedig a tervezettnél gyorsabban zabálja a gépek amúgy is gyorsan fogyó üzemidejét.

41 év után eltűnt az összes régi verziójú C-5 Galaxy óriásgép a Dover légibázisról. A USA fővárosától nem messze található bázisra március 26-án érkezett meg a 18., és egyben utolsó C-5M Super Galaxy, ezzel az összes a bázison szolgáló C-5-ös már a modernizált verzióból kerül ki, 13 C-17-essel kiegészülve.

8 Bell 412EP helikoptert rendelt a Fülöp Szigetek Védelmi Minisztériuma. 5 példány harci támogató felszerelést kap, míg a fennmaradó 3 VIP szerepkörben áll üzembe. Az első 3 forgószárnyast 2015-ben szállítják le.

Bell 412EP Chile

Az állami tulajdonú Ukroboronprom készen áll 100 páncélozott jármű leszállítására az Ukrán Nemzeti Gárda részére. Az említett mennyiségből 58 egység a BTR-4 családból származna, mely a legújabb hazai fejlesztésű, nagy mozgékonyságú, erős páncélzattal és fegyverzettel ellátott jármű.

BTR-4 kiegészítő páncélzattal | Forrás: morozov.com

BTR-4 kiegészítő páncélzattal | Forrás: morozov.com ,

2014 március 29-e fontos dátumként vonul be a brit Voyager programba, ugyanis ezen a napon használták először a gép törzséből kiengedhető utántöltő kosarat élesben. A Királyi Légierő színeiben már üzemelő A330 MRTT-k tavaly nyáron már sikeresen bizonyították utántöltési képességüket a szárnyak külső részén megtalálható kosarakkal, Typhoon és Tornado gépek segítségével, de a törzsből kiereszthető utántöltő kosár első alkalmazására előző hónap végén került sor. A fogadó fél ezúttal a légierő egyik C-130-asa volt. A tesztek tavalyi megkezdése óta a flotta 215 csatlakozás során 3300 tonna üzemanyagot adott át a vadászbombázóknak.

Fotó: AirTanker Services

Fotó: AirTanker Services ,

Az Amerikai Haditengerészet április 5-én vette át legújabb hajóját, a USS Coronado névre hallgató LCS 4-et. Az átadásra Kaliforniában került sor, a tengerészet North Island-i bázisánál.