|

Újra gyártásba kerülhet a Rooivalk

A legfrissebb hírek szerint újraindíthatják a dél-afrikai fejlesztésű Denel AH-2 Rooivalk típusú harci helikopter sorozatgyártását.

Úgy tűnik, az, hogy élesben is bizonyított a Denel AH-2 Rooivalk típusú harci helikopter, meghozta a katonai vezetés kedvét és többet rendszeresítene az alacsony darabszámban szolgálatba állított forgószárnyasból, emellett exportesélyei is jelentősen növekedtek. Nosiviwe Mapisa-Nqakula, a dél-afrikai védelmi miniszter elmondta, vizsgálják a típus újbóli gyártásba helyezésének lehetőségét, mivel a kongói misszión mutatott képességei és hatékonysága miatt számos ország kezdett érdeklődni az afrikai harci helikopter iránt.

Rooivalk

Rooivalk ,

A Rooivalk nem mondható hatalmas exportsikernek, hisz az erős promóció ellenére a Dél-afrikai Köztársaságon kívül más nem rendszeresítette, a gyártó állam is csak 12 darabot vásárolt (eredetileg 36 gépet terveztek), ebből egy példány odaveszett balesetben. A forgószárnyas megbízhatóságával és a fegyverzetével is problémák voltak, a gépágyú gyakran túlmelegedett, a Mokopa tankelhárító rakétákat pedig sokáig nem állították hadrendbe, így csak a 70 milliméteres nem-irányított rakétákat alkalmazhatta helyettük. Ám a fentiek tekintetében úgy tűnik, hogy az elmúlt években lefolytatott modernizációs program nem volt hiábavaló.


Amennyiben érdekel a Denel AH-2 Rooivalk típusú harci helikopter, kattints ide a kapcsolódó típusismertetőnk olvasásáért!