|

HTKA Hírhalom 2016. 38. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Orosz források szerint India érdeklődik a 3M-54 Klub robotrepülőgépek iránt. A Szíriában is bevetett fegyver exportváltozatának hatótávolságát 300 km-re csökkentik, hogy betartsák a nemzetközi egyezmény ide vágó pontját.

A 3M-54 / 3M-14 család export változata Klub néven ismert. Ezen a fotón a család tengeralattjáró és hadihajó vadász tagjai. Balról jobbra: a tengó elleni 91RE2 és 91RE1, illetve a végfázisban szuperszonikus, felszíni hajók elleni 3M54E, illetve a teljes repülési idő alatt szubszonikus testvére, a 3M54E1. Az E betű az export változatra utal.

A 3M-54 / 3M-14 család export változata Klub néven ismert. Ezen a fotón a család tengeralattjáró és hadihajó vadász tagjai. Balról jobbra: a tengó elleni 91RE2 és 91RE1, illetve a végfázisban szuperszonikus, felszíni hajók elleni 3M54E, illetve a teljes repülési idő alatt szubszonikus testvére, a 3M54E1. Az E betű az export változatra utal. ,

A hazai fejlesztésű Horlytsia UAV-val kapcsolatos hírekről számolt be az Ukroboronprom. A 6 hónapja megkezdett fejlesztés részeként már elkészültek az első sárkányszerkezettel, és az év végéig teljes prototípus összeszerelése megtörténik. 2017-ben további fejlesztéseket folytatnak és az állami tesztekre is sort kerítenek, majd egy évre rá meg is kaphatja az új típust az Ukrán Haderő.

Horlytsia | Fotó: Ukroboronprom

Horlytsia | Fotó: Ukroboronprom ,

3 hete volt szó a Draken International TA-4K kiképzőgépének balesetéről. A kivizsgálást végzők azóta nyilvánosságra hoztak egy előzetes jelentést, melyben az áll, hogy a géppárt vezető TA-4K hajtóműve nem sokkal a felszállás után teljesítményt vesztett. A pilóta a reptér irányába fordította a gépet, de rájött, hogy nem tudja elérni, ezért inkább balra kitért a szántóföldek felé, majd katapultált.

Dél-Afrikában újra gyártásba akarják hozni az AH-2 Rooivalk helikoptert. A védelmi miniszter, Nosiviwe Masipa-Nqakula szeptember 13-án, az Afrikai Légi és Védelmi Show keretein belül számolt be a terveikről, miszerint újrakezdenék a 12 példányszámban elkészült harci helikopter gyártását, természetesen modernizálás és képességbővítés után. A forgószárnyas az elmúlt években többször is bizonyított harci körülmények között, különböző lázadó csoportok ellen vetették be a 16. századot. Ahhoz hogy a termelést gazdaságos legyen beindítani, legalább 75 példányos megrendelésre lenne szükségük, ezért most néhány afrikai országban, többek között Nigériában és Egyiptomban, valamint Indiában és Brazíliában is lobbiznak exportmegrendelés reményében.

AH-2 Rooivalk

Maradjunk még Dél-Afrikánál: A Saab egyik Giraffe AMB radarrendszere az elmúlt 6 hónapot az országban töltötte, ahol a helyi Denel Umkhonto levegő-föld rakétájával együttműködve hajtottak végre tesztlövészeteket. Az így létrehozott légvédelmi rendszert az előző hírben említett kiállításon mutatták be.

Felszállás közben tüzet észlelt az Indiai Légierő egyik Jaguar pilótája szeptember 13-án. Az Ambala légibázison készült a felszállásra, ám nekifutás közben vette észre a lángokat, ezért megszakította a felszállást, majd komolyabb sérülések nélkül elhagyta a vadászbombázót.

Új kazettás bomba fejlesztését végzik Oroszországban. A Fúró elnevezést kapott fegyver több tekintetben is különleges, ugyanis alacsony észlelhetőségű technológiával, kifejezetten a PAK-FA számára készül, hogy a vadászbombázó a külső felfüggesztőin is hordozhassa. Méreteit tekintve 3 méter hosszú és fél méteres átmérőjű, tömege pedig 540 kg. Irányításáról a GLONASS műholdas rendszer gondoskodik, melyre szükség is van, tekintve hogy akár 30 km-es távolságból is indítható. A bomba belsejében 15 különálló egység található, melyek súlya egyenként 20 kg, ezzel pedig nem tartozik a nemzetközi egyezmények által tiltott kazettás bombák kategóriájába. A különálló robbanótöltetek saját maguknak keresik meg a célt, melyet infravörös sugárzás nélkül is megtalálnak. Mindezeken felük még barát-ellenség felismerő rendszert is kapnak, így egy csatatért felett nem támadják meg a saját tankokat. A pusztító erejéről annyit írnak, hogy 10 tankot is képes harcképtelenné tenni, ez pedig közel a duplája lenne az amerikai AGM-154B képességének.

Lefokozták az Izraeli Légierő egyik őrnagyát, miután azt állította, hogy gyakorló repülésen sikeresen „lelőtte” egyik ellenfelét. Az IAF-nél a pilóták pontot kapnak azért, ha manőverező légiharcban leszedik ellenfelüket, ezért kiélezett harc folyik a jobb eredményért. Az egyik parancsnokhelyettes múlt héten azonban olyan lelövést jelentett be, mely nem történt meg, sőt, meghamisított videofelvétellel bizonyította állítását. Később azonban vizsgálat indult, mely kiderítette hogy nem mond igazat, ezért lefokozták, és eltiltották a további repüléstől.

Már az Olasz Légierő tankerei is utántölthetik kerozinnal az Amerikai Haditengerészet repülőit. Az egyik olasz KC-767-es 6 hetet töltött a Patuxent River haditengerészeti bázison hogy megszerezze a tanúsítványt a tengerészet és tengerészgyalogság gépeinek feltöltésére. Ehhez a VX-23, VX-31 századok, valamint a bőrnyakúak 14-es csoportja nyújtott segítséget, F/A-18, AV-8B és EA-6B gépek biztosításával.

Olasz KC-767-es tölti fel a U.S. Navy F/A-18-asának tankjait | Fotó: U.S. Navy/Erik Hildebrandt

Olasz KC-767-es tölti fel a U.S. Navy F/A-18-asának tankjait | Fotó: U.S. Navy/Erik Hildebrandt ,

Orosz források szerint augusztusban először repült az Irkut által fejlesztett Proryu pilóta nélküli légi jármű. Az UAV kialakításáról nem sokat tudni, annyi került nyilvánosságra, hogy a kialakítása bizonyos szintű lopakodó jellemzőkkel bír.

A Brit Királyi Légierő agresszor pilótáitól kaptak segítséget képességeik fejlesztéséhez északi szomszédunk vadászpilótái. Három Hawk T1-essel érkeztek a RAF 100. századának hajózói Szliácsra, ahol az általuk használt légiharc kiképzési módszereket mutatták be. A Szlovák Légierő egyik őrnagya, Ján “Conan” Kurtík az egyik Hawk katapultülésében repülve megfigyelhette a briteknél használt technikákat és taktikákat. Az utolsó napon, Kurtík őrnagy egy az egy elleni harcot vívhatott MiG-29-esében ülve az egyik Hawk instruktor ellen.

A szeptember 7-én lezuhant T-45C ügyében nyilatkozott egy egészségügyi központ igazgatója. Állítása szerint a VT-9-es század kiképzőgépe azért zuhant le, mert a pilóta véletlenül „rossz gombot nyomott meg, és katapultált”. Később ezt az állítást tagadta a haditengerészet szóvivője, és azt mondta, hogy még nem tudják a baleset okait.

Lezuhant az Indiai Légierő MiG-21-ese. A balesetre szeptember 10-én került sor, az áldozat egy kétüléses UM verzió volt, mellyel kiképző repülésre szálltak fel az Utterlai légibázisról. Mindkét pilóta katapultált és túlélték a repeseményt.

A Pentagonban még nem sikerült kiválasztani platformot a legújabb fegyverhordozó repülőgéphez. Az elképzelés szerint egy teherszállító gép rakteréből, különleges kialakítású palettáról indítanák a rakétákat. Az Arsenal Plane elnevezést kapott koncepció mérnöki munkáit még nem kezdték el, erre a platform kiválasztása után kerülhet sor.

Arsenal Plane koncepció | Forrás: USAF

Arsenal Plane koncepció | Forrás: USAF ,

Úgy tűnik, végre egyezségre jutottak az indiaiakkal az FGFA fejlesztésének ügyében az oroszok, a hírek szerint felvázolták a munka elosztásáról szóló megegyezést. Az eddig érvényben lévő előzetes dokumentum csupán 24 oldalas volt, a most felvázolt terv leírásához viszont már 650 oldalra volt szükség.

Az Amerikai Légierő legújabb csatagépe, az AC-130J első alkalommal tüzelt a 105 mm-es tarackból szeptember 6-án a Hurlburt lőtéren, Floridában, jelentette be az 1. különleges műveleti ezred a Facebook oldalán.

A 105 mm-es lövedék bepakolása | Forrás: USAF

A 105 mm-es lövedék bepakolása | Forrás: USAF ,

2021-ben települnek először az HMS Queen Elizabeth fedélzetére az Amerikai Tengerészgyalogság F-35B Lightning II-ei. Megszokott eljárás a NATO tagjain belül, hogy a repülőgép hordozókkal rendelkező államok tengerészeti repülői gyakran települnek a másik hajójára. Ezt természetesen később fordítva is megejtik, a Brit Királyi Haditengerészet 5. generációs vadászbombázói települnek át a USMC hajóira.

Oroszország érdeklődést mutat az Indiával közösen fejlesztett BrahMos hajók elleni rakéta légi indítású változata iránt. A fegyvert a Szu-30MKI hordozhatja majd a világ második legnépesebb országában, az ahhoz hasonló Szu-30SzM vadászbombázók fedélzetén állítaná szolgálatba Oroszország is. A tárgyalások megkezdésével azonban várnak az indiai tesztek 2017-es lezárásáig.

Névtelen források szerint az Orosz Haditengerészet MiG-29K gépei Szíriában bevethetik a H-38 levegő-föld rakétákat.

14 millió dollárért alakítja át a B-2 Spiritek ACES II katapultüléseit az AMI Industries. A Pentagon által elrendelt modernizálás célja a karbantarthatóság javítása, az új ülések ugyanis levehető háttámlával rendelkeznek majd, így nem kell majd a kabin tetején található menekülőnyílást leszerelni az ülések javítása miatt.

Az Ukroboronprom 3 modernizált Mi-24PU1-est adott át az Ukrán Haderőnek. A Mi-24P átalakított változata hazai gázturbinát, rakéták elleni csalikat valamint modernizált avionikát kapott. A cég egy promóciós videót is bemutatott (ukránul beszélők előnyben).