|

Átesett a tűzkeresztségen a Rooivalk

Ugyan a Denel AH-2 Rooivalk alapvetően füstbe ment exportesélyeinek újraélesztésében nem mondanának, hogy szerepet kapna, de immáron a dél-afrikaiak saját fejlesztésú harcihelikoptere is átesett a tűzkeresztségen. A 80-as évek közepén elkezdett fejlesztésű harckocsi lékelő egy csöves légvédelmi állást iktatott ki a Kongói Demokratikus Köztársaság területén.

AH-2 Rooivalk

Az 1999 – 2007 között szolgálatba állított gépek a korábbi években egy ideig a földön is vesztegeltek, ám mostanra elvileg midnegyik gép Mk 1F változatra modernizálása megtörtént. A mindösszesen 11 aktív gépet számláló dél-afrikai gépparkból október óta 3 Rooivalk repül fehér színben az ENSZ kongói békefenntartó misszóját erősítve.

Az elérhető információk szerint november 4-én egy Rooivalk géppár csapott le a ruandai határ közelében az M23 nevet viselő lázadó csoport egy erődítményére, 70 mm-es rakétákkal sorozva meg azt. A dél-afrikai sajtóértesülések szerint a rajtaütés során kiiktatásra került egy 14,5 mm-es, csöves légvédelmi állás, illetve a szóban forgó területről kifüstölték a lázadókat. Egyes források szerint mindebben egy Mi-24 géppár is segédkezett. Arról azonban már nincs egyértelmű információ, hogy a Hindek kongói felségjelzésűek voltak, vagy az ENSZ misszióhoz gépállomány vonalon 4 Mi-24-essel hozzájáruló ukránok gépei voltak a kísérők.

Ukrán Mi-24-es a Kongói Demokratikus Köztársaság és Ruanda határa mellett, a kongói oldalon elterülő Goma repülőterén. | Fotó: ENSZ

Ukrán Mi-24-es a Kongói Demokratikus Köztársaság és Ruanda határa mellett, a kongói oldalon elterülő Goma repülőterén. | Fotó: ENSZ ,