|

A DCNS-től lízingelnének járőrhajókat az uruguayiak?

A francia bankszektorból érkező információ szivárogtatás szerint az uruguay-i pénzügyminisztérium lízing formában képzeli el a nyílt óceánra kimerészkedni képes járőrhajó (offshore patrol vessel, OPV) tender kivitelkezésének módját.

A La Tribune weboldalán az uruguay-iak által állítólag már eldöntött szállító, a francia DCNS nem kívánt nyilatkozni az ügyben. Annyi azonban bizonyosnak tűnik, hogy a szóban forgó tenderen, – mi mással is – mint pont az OPV piacra betörés zálogaként pár éve létrehozott Gowind hajócsalád neve merülhet fel a párizsi székhelyű vállalat esetében.

A Gowinf család jelenlegi egyetlen tagja a L’Adroit névre hallgató OPV, melyet a DCNS a Francia Haditenegrészet részére bocsátott átmenetileg, tesztelési célzattal.

Ugyanakkor a La Tribune mellett nincs arról sehol sem szó, hogy Uruguay a DCNS-t választotta 3 OPV szállítójának. Sőt. Az elérhető információk szerint a francia állami vállalatnak konkurenciát támaszthat a BAE Systems, de előbb a britek még várják a tenderrel kapcsolatos részleteket. A hírekben ezen felül szerepel még egy meg nem nevezett izraeli és egy kis francia hajógyár mellett a német Fassmer is, melynek releváns kínálatából 1-2 példány fellelhető a Közép- és Dél-amerikai régióban.

A német Fassmer által tervezett 80 méter hosszú járőrhajók egyike Chile haditengerészeténél a Comandante Toro név alatt fut. | Fotó: Chilei Haditengerészet

A német Fassmer által tervezett 80 méter hosszú járőrhajók egyike Chile haditengerészeténél a Comandante Toro név alatt fut. | Fotó: Chilei Haditengerészet ,