|

HTKA Hírhalom 2016. 34. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom nagy

Az AIM-132 ASRAAM korszerűsített változatával szállhatnak majd közelharcba a jövőben a Királyi Légierő és Haditengerészet lopakodó vadászbombázói. A Brit Védelmi Minisztérium augusztus 16-án jelentette be, hogy megegyezésre jutottak az MBDA-val a közeli légiharc-rakéta modernizált változatának szállításáról, mely 184 millió fontjába, azaz 240,69 millió dollárjába kerül a brit adófizetőknek. A fegyvert még nem integrálták az F-35 fedélzeti számítógépébe, erre hamarosan szintén sort kerítenek.

Elkészült a Lockheed Martin hangárja a Dél-Karolinai Technológiai és Repülési Központban (South Carolina Technology and Aviation Center – SCTAC), ahol a T-50A-t gyártják majd, feltéve ha elnyerik a tendert. A 3530 négyzetméteres alapterületű épületet 3 hónapos felújítás után adták át augusztus 16-án. Két példányt mindenképp összeszerelnek a helyszínen, ezekhez Dél-Koreából érkeznek az alkatrészek. Az első Amerikában készült T-50A novemberben végezheti el szűzfelszállását. A felújításon átesett hangárat 1958-ban adták át, többek között P-3 Orionok és C-130 Herculesek javítását és felújítását végezték az épületben.

Alacsony repülést gyakorolnak majd a balti államokban a RAF Eurofighter Typhoonjai. Az Észtországban, az Ämari légibázison állomásozó vadászbombázók 10-15 repülést végeznek majd 500 láb, azaz kb 152 méteres magasságban, jelentette be a helyi védelmi minisztérium.

Újrakezdik az NK-32-es sugárhajtóművek gyártását Oroszországban. Az erőforrások gyártását 1993-ban befejező Kuznyecov üzemeiben már folyik a felújított NK-32.02-es változat fejlesztése, a tervek szerint év végére készül el a prototípus. Az új hajtómű a felújított Tu-160-asokba kerül majd, amennyiben sikeresen vizsgázik a próbapadon.

A Japán Önvédelmi Légierő fejleszteni akarja F-15-öseinek képességeit, mégpedig az egyszerre hordozható légi-harc rakéták számának kibővítésével. A cél, hogy egy F-15J 16 rakétát szállíthasson, ez a Boeing által kínált 2040C koncepciójú átalakítással lehetségessé is válna. A fegyverzet mellett Japán a gépek élettartamát is szeretné kibővíteni.

F-15E Strike Eagle új AMRAAM indítókkal

Szintén idea tartozik, hogy a Japán Védelmi Minisztérium rekord méretű, 51 milliárd dolláros védelmi költségvetést szeretne kiharcolni a kormánytól a következő évre. Ebbe beletartozna a kormány által is támogatott SM-3 Block 2A ballisztikus elfogórakéta beszerzés valamint az előbb említett F-15J Eagle modernizáció is.

És még mindig a szigetállam: nyilvánosságra hozták az első képeket az első számukra készült F-35-ösről. Jelenleg 4 további példány van az összeszerelés különböző fázisaiban a Lockheed Fort Worth-i üzemében, melyek a repülési teszt után a Luke légibázisra kerülnek a nemzetközi kiképző flottába.

Első kép a JASDF első F-35-öséről | Forrás: Japan Air Self-Defense Force

Első kép a JASDF első F-35-öséről | Forrás: Japan Air Self-Defense Force ,

Hamarosan megduplázódik a Fehérorosz Légierő Jak-130-asainak száma, a meglévő 4 mellé ugyanis hamarosan átadja a következő 4 példányt az irkutszki gyártó.

F-22 Raptorok siettek egy különleges műveleti csoport segítségére Szíriában. Augusztus 18-án szíriai Szu-24-esek bombázták Hasaka városát, ahol amerikai földi egységek is tartózkodtak. A Pentagon vadászgépeket hívott a helyszínre, azok megérkezte után pedig elmenekültek az orosz gyártású bombázók. Másnap ismét megközelítették a területet, de ezúttal már vártak rájuk az USAF lopakodói. A Reuters hírügynökség jelentése szerint az F-22-eseket és a Szu-24-eseket csupán 1 mérföld választotta el a levegőben egymástól.

Megkapta a zöld jelzést az Indiai Légierő hogy egy újabb C-130J-t rendeljen. A Super Herculesre azért van szükség, hogy pótolják vele a 2014 márciusában lezuhant példányt.

Leszállás közben megsérült a Maláj Királyi Légierő Sea King helikoptere. A forgószárnyas felszállás közben egyszer csak teljesítményt vesztett, ezért került sor a kemény leszállásra augusztus 13-án. Az eset a Maláj Rendőrség kiképzőközpontjánál történt, Kuala Lumpurtól 20 km-re északra.

A bal főfutómű sérült leginkább

A bal főfutómű sérült leginkább ,

Egy nappal később került veszteséglistára az Amerikai Haditengerészet egyik T-45 Goshawkja. A kiképzőgép a dél-texasi Kingsville-i haditengerészeti bázisról szállt fel éjszakai műszeres repülésre, és 27 km-re dél-nyugatra zuhant le helyi idő szerint este 21:20-kor. A két pilóta sikeresen katapultált, egyikük kisebb sérüléseket szenvedett. Az eset okainak kivizsgálását megkezdték.

Portugáliában tűzoltás közben megsérült az Orosz Vészhelyzetek Minisztériumának alárendeltségébe tartozó Be-200ES amfíbiája. A gép, miután egy kialakuló tűzre ürítette tartályait, a füstben átrepülve fákkal érintkeztek. A hajtómű teljesítménye elkezdett csökkenni, ezért a leszállás mellett döntöttek. Sikeresen visszatértek a reptérre, ahol megvizsgálták a sérüléseket: a gép mindkét szárnyának belépőéle megsérült, emellett a jobb fékszárny tele volt horpadásokkal és vágásokkal, valamint a jobb szárny úszóján egy nagy lyuk tátongott.

Halálos áldozattal végződött az Uruguayi Légierő A-37B Dragonfly támadógépének balesete. Az egymás melletti üléses, könnyű támadógéppel augusztus 12-én szálltak fel kiképzőrepülésre, majd egyelőre tisztázatlan körülmények között 35 km-re a repülőtértől a földnek csapódtak.

A Líbiai Légierő is elvesztette két pilótáját, egyik L-39ZO-jukat lőtték le az Iszlám Állam milicistái augusztus 10-én.

Augusztus 14-én lezuhant a Thai Királyi Hadsereg egyik UH-72 Lakota típusú helikoptere. A forgószárnyas és a fedélzetén utazó 5 ember földi maradványait másnap találták meg. Az elhunytak között volt a 4. gyalogos hadosztály parancsnoka, Nopporn Ruanchan dandártábornok is.

Az Amerikai Légierőt sem kímélte a balszerencse, egyik HH-60-asuk került veszteséglistára a hónap 18. napján, múlt hét csütörtökön. A forgószárnyas kiképzési repülésen vett részt a Nellis légibázis körül elterülő kiképzési területen amikor a szerencsétlenség történt. A balesetben érintett 4 főt az egyik Las Vegas-i kórházban ápolták.

Különleges tesztelésen vesz részt az USAF 461. tesztszázadának AF-04 farokkódú F-35-öse, az 5. generációs vadászbombázó kémiai és biológiai fegyverektől való fertőtlenítését ellenőrzik. A helyszín az Edwards légibázis, a sikeres eredményre a teljes ütemű sorozatgyártás hamarosan bekövetkező elkezdése miatt van szükség.

A tesztekhez használt sátor | Fotó: U.S. Air Force/Brad White

A tesztekhez használt sátor | Fotó: U.S. Air Force/Brad White ,