|

500 géptől válna meg az USAF 5 év alatt

Az Egyesült Államok légierejének hét elejei bejelentése szerint a Kongresszus elé terjesztett, jóváhagyásra váró, 2015-ös költségvetési évre szóló anyagban taglaltak alapján az elkövetkező 5 év folyamán 500 repülőgépet vonnának ki abban az esetben, ha erre a törvényhozás áldását adja.

Az USAF által mellékelt ábra az összesen 25 államot érintő, tervezett változtatásokról. Kékkel jelölve az aktív, zölddel a gárdista, pirossal pedig a tartalékos állomány. Az USA határain kívül állomásoztatott gépeik közül összesen 47 kerülne kivonásra. | Forrás: USAF

Az USAF által mellékelt ábra az összesen 25 államot érintő, tervezett változtatásokról. Kékkel jelölve az aktív, zölddel a gárdista, pirossal pedig a tartalékos állomány. Az USA határain kívül állomásoztatott gépeik közül összesen 47 kerülne kivonásra. | Forrás: USAF ,

A költségvetési megszorítások szülte változtatások csapásiránya igazából régóta ismert: az USAF illetékesei a körülményekhez alkalmazkodásként a kisebb, de mindig csúcskategóriát képviselő légierő mellett döntöttek. Ennek és az ehhez elengedhetetlennek ítélt 3 fő program, avagy az F-35, KC-46 és a leendő új stratégiai bombázó biztosítása érdekében azonban komoly vágásokat kell eszközölniük.

Ennek részeként a legrosszabb esetben menne a levesbe az U-2, az A-10 és a KC-10, illetve egyelőre(?) elmarad az F-16 flotta modernizálása, valamint megkezdődne a fentebb említett gépritkítás is, mellyel az illetékesek elmondása szerint a jövőben várható költségvetési keretből fenntartható méretűre alakítanák a légierőt.

Képességmegtartás árcédulájával való birkózás részeként, az alacsonyabb költségek miatt egyes eszközöket átsorolnak a tartalékos állomány eszközparkjába – ennek következtében összességében ott mindössze 17 gépes csökkenés várható. A légierő miniszterasszonyának, Deborah James-nek elmondása szerint ez konkrétabban azt jelenti, hogy ahol tudnak élni vele, ott a tartalékos állományba pakolnak át gépeket, személyi állományt. Valamint ahol a tartalékosoktól gépeket vennének el, ott azokat más típussal pótolnák – a személyi állomány nagy részének megtartása mellett.

Ám ha már a személyi állomány szóba került: az USAF a 2015-ös költségvetési évben 20 000 fő elküldésével 483 000 főre kívánja csökkenteni. Elmondásuk szerint arra törekednek, hogy az aktív állományt 17 000, a tartalékosokat 3 000 fő erejéig érintő elbocsátások jelentős részben önkéntes alapon valósulhassanak meg. Hogy ezt miként kívánják ösztökélni, arról nem szól a fáma.

Mindez – főleg az A-10 sorsa – még nincs kőbe vésve, lévén a Kongresszusnak jóvá kell hagyni a dolgot. Ami az előzmények tükrében borítékolhatóan komoly harcokat fog eredményezni az USAF által a terjedőben lévő légvédelmi rendszerekkel szemben védtelennek minősített A-10 vs. böllérkés ügyben.