|

Gripent kaphat a Patrouille Suisse

A jelenleg Northrop F-5E/F Tiger II gépekkel repülő Patrouille Suisse bemutatócsapat a jövőben Gripenekkel mutathatja be produkcióját.

A Svájci Légierő 2011-ben jelentette be, hogy 54 darab Northrop F-5E/F Tiger II típusú repülőgépe leváltására 22 darab JAS-39E Gripen típusú vadászbombázót rendel. 2016-tól tehát folyamatosan kikopik a flottából az kéthajtóműves típus, a vég idővel utoléri a nemzeti színre festett F-5-ösöket is. Leváltásukra a beszerzésre kerülő típus lenne a legalkalmasabb (hisz kezdetek óta a légierő „éppen aktuális” típusával repültek), a svájci média értesülései szerint is így lesz, tehát jelen állás szerint a Gripenre kerülhetne fel a jellegzetes piros-fehér festés.

Patrouille Suisse | Fotó: Spawn HTKA.hu

Patrouille Suisse | Fotó: Spawn HTKA.hu ,

Viszont a megrendelésre kerülő 22 gépes keretből elég szűkösen jutna 6 példány bemutató célokra. (És eléggé drága is lenne bemutató célokra „E” verziót beszerezni.) Amennyiben „kimaradna az osztásból” a Patrouille Suisse, úgy három megoldás jöhetne számításba a „demós” F-5-ösök leváltására.

Az egyik, hogy régebbi modifikációjú Gripeneket bérelnek/vásárolnak a svédektől. Ezek lehetnek az „E” verziójú példányok megérkezéséig bérelt C/D verziójú gépek, vagy a Svéd Légierő által leállított A/B variánsú Griffek.

A másik lehetőség, hogy a szintén svájci színekben repülő F/A-18C/D Hornetekre nyergelnek át, melyből 32 példány áll hadrendben, tehát némivel több, mint a beszerzésre kerülő Gripenek mennyisége, így ezekből könnyebben „adakozhat” a Svájci Légierő.

Landol a PS egyik gépe Kecskeméten | Fotó: Phoenix HTKA.hu

Landol a PS egyik gépe Kecskeméten | Fotó: Phoenix HTKA.hu ,

A harmadik lehetőség hogy nem a légierő gerincét alkotó vadászokkal váltják le a kiöregedő F-5-öst, hanem vagy visszalépnek és turbólégcsavaros kiképzőgépek (PC-7, PC-9, PC-21) felé nyitnak, vagy svájci felségjellel még nem repülő típust rendszeresítenek a bemutatócsapat számára, bár ez utóbbi lehetőség a leginkább valószínűtlen lépés, bármennyire is tehetős államról beszélünk.

Bárhogy is alakuljon a Patrouille Suisse flottájának jövője, reméljük, hogy a „svájci gárdisták” nívós produkcióját még sokáig láthatjuk majd Európa egén.