|

Korábban állhatnak szolgálatba a Gripenek Svájcban

Ahogy arról már beszámoltunk, Svájc vezetése a Saab termékét választotta Northrop F-5E/F típusú vadászgépeinek leváltására. A skandináv fél stílusosan egy svédcsavarral oldaná meg a gyors típusváltás kérdését.

Svájc a 22 darab F-5E/F Tiger II helyett ugyanennyi JAS-39E/F Gripen beszerzését tervezi, azonban a közeljövőre tervezett szerződés-aláírás helyett csak 2014-től lenne kivitelezhető a program elindítása, az első példányok átvétele pedig csak 2018-tól lenne esedékes. Bár korábban is volt róla szó, hogy használt gépek bérlésével ki lehet bekkelni az évtized végéig, a hivatalos ajánlatra csak a napokban került sor.

A svájci felségjeles Gripen egyelőre álom marad… | Forrás: Saab AB ,

Ueli Maurer, a svájci védelmi miniszter bejelentette, hogy svéd kollégája pénteki találkozójukkor felajánlotta számára, hogy Svédország biztosítana egy századnyi használt C/D verziójú Gripent az új gépek szolgálatba állásáig. Ezzel két legyet üthetnének egy csapásra, ugyanis nem kellene nagyjavítani az F-5-ösöket, továbbá hamarabb elkezdődhetne a műszakiak és pilóták képzése, a légi és földi személyzet az új gépek érkezéséig elegendő gyakorlatot is szereznének a típuson. Hovatovább az új példányokat érkezésükkor már kész infrastruktúra várná.

Kérdés, hogy az alpesi ország vezetősége melyiket látja jobb megoldásnak, a Gripenek lízingjét vagy az F-5-ösök élettartam-hosszabbítását. És akkor még ott van a népszavazás is, mely keresztül húzhatja a komplett típusváltást…

8 hozzászólás “Korábban állhatnak szolgálatba a Gripenek Svájcban”

  1. igen, volt kint az egyik szerkesztőnk, de ha felpakolod mondjuk egy picasa albumba a képeket, akkor a beszámolóba bele tudjuk linkelni, ha szeretnéd.

    Vagy írj Sidnek és egyeztessetek, biztos szívesen veszi a beszámolóban történő segédkezést :)