|

A RAFAEL fejleszti az Iron Dome utódját (is)

A Gázai övezet területéről kilőtt lövedékek (jobb esetben kizárólag) sok fejfájást okoztak Izrael állam döntéshozóinak, melyre anno szintén a RAFAEL kínált megoldást. Tel-Aviv „Phalanx-rendszerét” pár évvel szolgálatba állítása után megálmodója már nyugdíjba is küldené a haderőnek ajánlva a kor még csak gyerekcipőben járó legmodernebb technológiájával.

Nem esszük azonban olyan forrón a kását, mivel egyelőre „csak” egy ötödik védelmi ernyő létrehozásáról van szó, ami valószínűleg nem csak az Iron Dome kiegészítésére szolgál, hanem élesben is vizsgálhatják majd a rendszer életképességét.

Őrködő Iron Dome épp „odacsapni” készül l Forrás: globes.co.il. ,

Az anno amerikai segítséggel létrehozott és pénzügyi gondokkal küzdő légi- és rakétavédelmi rendszer „kiegészítésétől” ugyanazon feladatkörnek való megfelelést várják, ám hozzá teszik, hogy „nagyon rövid távolságon”.

A határmenti közösségek és katonai létesítmények „védelmét biztosítja az Iron Beam rendszer, mely a RAFAEL által fejlesztett HELWS (High-Energy Laser Weapon System – Nagy Energiájú Lézerfegyver Rendszer) berendezést alkalmazza feladata ellátáshoz. Az Iron Beam a HE (High Energy) sugár irányított „besugárzását” alkalmazza a célok semlegesítéséhez, melyek lehetnek rakéták, tüzérségi lövedékek, pilóta nélküli eszközök (C-UAV- Counter-Unmanned Aerial Vehicles), aknavető lövedékek és felszíni célpontok is” – közölte a RAFAEL kommunikációs részlege.

A februárban megrendezésre kerülő „Szingapúr Airshow keretében mutatjuk be az Iron Dome és MIC4AD eszközökön felül a legújabb fejlesztésünket, mely az Iron Beam nevet fogja kapni, mivel a célleküzdéshez irányított energiájú fegyvert alkalmaz. A szilárdtest lézer bevetésével egy olyan berendezést kapunk, mely az Iron Dome-nál kisebb hatótávolságban képes operálni, ám minimális járulékos kárt és környezetterhelést okoz, valamint a megtámadott célon kívül nem jelent veszélyt a légiforgalomra sem” – nyilatkozta Joseph Horowitz, a RAFAEL Marketing and Business Development vezetője, amely az Air Superiority Systems részlegén belül helyezkedik el.

Az MCI4AD koncepciója l Forrás: rafael.co.il

Az MCI4AD koncepciója l Forrás: rafael.co.il ,

Az Iron Beam egy moduláris felépítésű mobilizálható eszköz, mely rövid hatótávolságán belül egy sortűz által nyújtott kihívásoknak is képes megfelelni. „A berendezés elfér egy konténerben és a nyomtávja mindössze akkora, mint egy önjáró lövegnek” – magyarázta Horowitz.

A 90’-es években tesztelt közös amerikai-izraeli fejlesztésű NAUTILUS eszközzel szemben az Iron Beam úgy képes több célpont leküzdésére, hogy ehhez a szükséges energiát mindössze egy generátornak kell biztosítani és a korábbi, kémiai alapú irányított energiájú fegyverekkel szemben minimális környezetterheléssel bír. Mindezen felül egyértelmű, hogy más, pontvédelemre szolgáló fegyverrendszerrel ellentétben nem a fenyegetés mértéke szerint osztályoz, hanem minden célpont leküzdésére törekszik (ami az Iron Dome és Izrael kapcsán mondjuk meg őszintén, nem hátrány).

Üzemben a NAUTILUS (THEL) – a borítóképen eme rendszer „csövét” láthatja az olvasó l Forrás: technology.youngester.com ,

A rendszer kritikusai természetesen a gazdasági mutatókat hozzák fel, ám „nem igényli a hagyományos platformokkal szemben a lőszerutántöltést, működése mindössze az energiaellátáson múlik. Az Iron Dome és a David’s Sling (Dávid Parittyája) biztosítja a „nehezebb” és távolabbi célpontok megsemmisítését, míg az Iron Beam a közel-körzet biztonságáért lesz felelős, amely az MCI4AD irányításával maximális lefedést biztosít” – világosított fel Horowitz.

Az izraeli törekvés nem kirívó kategóriájában, mivel mind az amerikai, mind az európai kontinensen igyekeznek a lézertechnológia előnyeinek kiaknázására. Ezek közül a legígéretesebb a White Sands lőterén bizonyított HEL-MD elnevezésű lézerrendszer, melyet a Boeing fejleszt, ám a célként kitűzött 100 kW teljesítményt még ez az eszköz sem érte el (sőt a felét sem sikerült). Az európai (MBDA, Rheinmetall) vállalatok termékei pedig még erősen a prototípus fázisában mozognak, de ne felejtsük el, hogy a fentebbi országoké is.

Boeing HEL-MD l Forrás: eprice.com.tv

Boeing HEL-MD l Forrás: eprice.com.tv ,

Eme sorokban az Iron Dome, David’s Sling, Arrow 2 és Arrow 3 utódjáról olvashattunk, mely váltás idővel biztosan meg fog történni és a folyamatban lévő programok számának fényében egyértelmű, hogy a törekvés (remélhetőleg) a közeljövőben ki fog fizetődni és a lőpor feltalálásához hasonló generációs lépésnek lehetünk majd tanúi.