|

Washington a támogatásért cserébe kéri az Iron Dome-ot

Izrael kis hatótávolságú rakéták, illetve tüzérségi lövedékek elfogására fejlesztett Iron Dome nevezetű rendszere több alkalommal is szerepelt már híreink között. A 2007-es állami megrendeléstől az izraeli Rafale nevével fémjelzett rendszer 2011 márciusára jutott el a telepíthetőség szintjére.

A 2011 márciusának vége, illetve 2012. április közti időtartamban 93 rakétát elfogó rendszerből jelenleg 3 rakétakomplexum áll teljes készültségben, míg hamarosan ugyanez elmondható lesz egy negyedikről is. Az Egyesült Államok anyagi támogatását élvező programban a Washington által tavaly elkülönített 205 millió dollárból került legyártáséra a 3. és 4. komplexum, illetve került gyártásba további kettő.

Házi készítésű rakéta kilövése a gázai övezetből

Házi készítésű rakéta kilövése a gázai övezetből ,

A költségvetési megszorítások elé néző izraeli haderő, és így az Iron Dome-ért felelős IAF problémás helyzete miatt korábban felmerült az Iron Dome gyártásának felfüggesztése is, ami ugyanakkor nem lett meglépve, tekintettel az egyeztetés alatt álló 680 millió dolláros pénzügyi támogatásra. Az Egyesült Államok 2013-as költségvetési évbe belepasszintott, 29 hónapos intervallumra szóló anyagi támogatása ugyanakkor – a közelgő elnökválasztás miatt Izrael csúcsra járatott támogatása ide-oda – nem lenne ellentételezés nélküli.

Az amerikaik ugyanakkor semmi extrát nem kérnek, csak a kombináltan mintegy 900 millió dolláros támogatás után elvárhatót: a rendszer elfogó rakétáinak technológiáját, illetve az amerikai gyártás lehetőségét. Az amerikai bizottság állásfoglalása szerint az amerikai adófizetők mintegy 900 millió dollárjából egy bizonyítottan hatékony izraeli megoldás született, amivel kapcsolatban ugyanakkor az Egyesült Államoknak semmilyen joga nincsen. (Megjegyezzük, hogy a Rafael az amerikai Raytheonnal még tavaly állapodott meg az Iron Dome Egyesült Államokban történő marketingjéről, lévén az Iron Dome jól illeszkedne a Raytheon által szállított egyéb megoldásokhoz egy réteges harctéri rakétavédelmi rendszerben.)

Iron Dome indítóállás

Már az amerikai piacra is lőnek | Fotó: NatanFlayer ,

A 680 millió dolláros támogatás megítéléséhez a Képviselőház részéről elengedhetetlennek tartják, hogy a Rakétavédelmi Ügynökség közös Iron Dome programot hozzon létre és formalizálja a hosszútávú együttműködés paramétereit:

„A bizottság úgy véli, hogy az Iron Dome támogatásának odaítélése előtt az Egyesült Államoknak megfelelő jogosultságokkal kell rendelkeznie ezen technológiával kapcsolatban – ahogy az a korábbi amerikai-izraeli rakétavédelmi együttműködések esetében is történt.” – áll a bizottság által közzétett megkötésben, melyben többek között arra is felszólítják a Rakétavédelmi Ügynökséget, hogy a jelentős amerikai befektetés fényében törekedjen egy közös, amerikai-izraeli gyártás lehetőségeinek megállapítására.

Az izraeli hírekben ezen kitétel egyelőre nem került megemlítésre, csak az, hogy a szóban forgó 680 millió dollárból további 4 teljes Iron Dome üteg felállítását teszi lehetővé. Ehud Barak védelmi miniszter az általa „izraeli védelmi ipar gyümölcsének” titulált rendszerrel kapcsolatban a napokban úgy nyilatkozott, hogy az amerikai támogatás eredményeként Izrael 10 Iron Dome rakétakomplexumot állíthat fel, melyhez több ezer elfogórakétát gyárthat le.

77 hozzászólás “Washington a támogatásért cserébe kéri az Iron Dome-ot”

  1. Azért ez valamiben elgondolkoztatott. Amellett, hogy a kérés tényleg teljesen jogos, az amerikaiaknak ott van pl a centurion rendszer, ami lehet, hogy kisebb hatótávú, de a a 20 mm-es lőszer biztos nagyságrendekkel olcsóbb, mint az elfogórakéták. Plusz elvileg már készen van a centurion lézerágyús verziója is. Vajon az túl drága, nem elég hatékony, pl esős időben, vagy csak szimplán a lobbiról van szó, hogy nehogy kiszorítson már fegyvereket a lézer.

  2. Igy lehet hadsereget epiteni. Nagybacsitol jon a penz dogivel… 900 millio dollar… Mi az egesz HM-et megujithatnank ennyibol :D
    Na jo ez talan trollkodasnak tunhet, de az erdekes hogy az amik is akarjak a tehnikat.

  3. arbalest

    A 20mm-nek van egy olyan hátránya,hogy a statisztikák szerint a kilőtt gépágyú lövedékek pár százaléka talál azaz 100 lőszerből 90-95 darab mellémegy.Ezzel az a gond,hogy Newton kitalálta a gravitációt így semmi nem marad fent,a többit képzeld el.

  4. dudi

    Ebben teljesen igazad van, ezért írtam azt, hogy költséghatékonyabb. Illetve ezért fogalmaztam úgy, hogy elgondolkoztam a dolgon. De azért köszönöm, hogy úgy válaszoltál, mint egy degenerált 5 évesnek.

  5. „Az izraeli hírekben ezen kitétel egyelőre nem került megemlítésre, csak az, hogy a szóban forgó 680 millió dollárból további 4 teljes Iron Dome üteg felállítását teszi lehetővé.”

    Egy üteg 16 db kézi indítású filléres rakétát, vagy tüzérségi lövedéket képes megsemmisíteni. (jó nyilván az újratöltés olcsóbb, mint a komplex rendszer)

    Inkább a békét kellene ennyi pénzből megvenni, mert ez egy idő után nem lesz rentábilis.

  6. “Az izraeli hírekben ezen kitétel egyelőre nem került megemlítésre, csak az, hogy a szóban forgó 680 millió dollárból további 4 teljes Iron Dome üteg felállítását teszi lehetővé.”

    Pontosan nem tudható,hogy a 4 üteg mit foglal magába ! De még így is a Kasszam rakéta tűnik költséghatékonyabbnak…….D

  7. Szerintem egy nagyságrenddel olcsóbb pontvédelemre mint a Patriot!
    Ez lehet az oka a rendszeresítésnek!Na meg ha inkább a Kínaiaknak adják el a technológiát mint annyi minden mást akkor cumi van… :)

  8. Hát amíg azok napi szinten unalmukban átlövöldöznek a határ felett, időnként buszokra lőnek rá, s egyéb alternatív elfoglaltságokat keresnek maguknak, eddig nincs miről beszélni…

  9. A környező arab államokban is utálják őket, mint a szart… Ha annyira testvérinek tartják egymást az arab nemzetek miért nem adnak nekik munkát? Az 1. háború után miért szállták meg a környező arab államok a palesztin területeket?

  10. És? Végezzük ki őket csak azért mert palesztínok vagy mi legyen akkor velük? Mi van sulyid zsidó létedre antiszemita vagy?

    Igen csak az a gettó se különbözik semmivel sem mint amiben a nácik a zsidókat „tartották” csak annyi különbséggel hogy nekem őket kötelességem sajnálni azért mert ha nem sajnálom akkor én már rögtön antiszemitának számítok holott nem vagyok az …… itt a jó ellenpélda stb!

    Izrael még szó szerint is képes azért ölni hogy még csak segélyszállítmány se mehessen be éheznek szomjaznak az emberek, pár kilóméterre meg a füvet locsolják az úszómedencéből!

    BRAVO itt az emberség meg a szolidarítás! :D

  11. Itt azért több probléma is van. Én szerintem az iron dome rendszer esetében irdatlan pénzeket sípoltak el. És ez most napvilágra fog kerülni. Minden esetre érdekes lesz. Egyébként is nehéz megtudni, legalább is nekem miből is áll ez a rendszer. Mert szerintem egyrészt abból építették ami már rendelkezésre állt.Lehet hogy tévedek de a bemutatott indítókban lehet hogy egyszerűen csak spyder rakéták vannak, ugyan is a többiek mind nagyobbak. Bár tudom hogy most sokan fújni fognak rám, de ez elég panama gyanús üzlet. És talán az elfogási adatok is szépítettek. Hiszen azokat a rakétákat egyszerű vas bölcsőből indítják irányítatlanok és lassúak is. Így is egy forrás szerint kb. 300 rakétából nagyjából 170 érte csak Izrael területét és abból nagyjából 60 körül lőttek le. Hát nem tudom hogy menyire hatásos. A másik dolog a gépágyús rendszerek. Egy cikkben olvastam hogy a híres Oerlikon Skyshield elfogási kísérletei sikeresek voltak részben, de az elfogást nem a sikeres megsemmisítéssel érték el aknagránátok esetén hanem azok gyújtója lépett működésbe. Tehát ágyú esetén csak a telitalálat segít, hiába az irányított repeszhatás.

  12. @shornet24

    Ki mondta, hogy halljanak meg???

    Arafat megkapta azt az ajánlatot, amiért hosszú éveken át harcolt. Megkapták volna palesztínának a 90+%-át, plusz 40 milliárd dollárnyi segélyt, s a békés együttélést.
    Elutasította.
    Ezek után te mit vársz tőlük?

  13. Camp David 2000

    Arafat:”Beleegyezünk abba, hogy az államunk csak a történelmi hazánk 22 százalékán jöjjön létre, és csak azt akarjuk, hogy a jogtalanul elűzöttek visszatérhessenek otthonaikba; akár idegen fennhatóság alá is. Ezek olyan szélsőséges kívánságok lennének?”

    Hozzáteszem Jeruzsálem is kellet volna nekik, de 40milliárd $ az honnan jött???

  14. Pont itt a HKTA-n írták egy régebbi Camp David-es vitánál.

    Amúgy bármily meglepő is, a Palesztin Autonóm Hatóság szépen lassan kapja vissza a ciszjordániai arabok lakta városok felett a jogokat…

  15. shornet: „és csak azt akarjuk, hogy a jogtalanul elűzöttek visszatérhessenek otthonaikba; akár idegen fennhatóság alá is.”

    Azért amikor vki ennyire demagog azt már ne együk meg. Tökéletesen tudjuk mit jelent ha a „jogtalanul” (és nyulként szaporodó) elüzöttek visszatértek volna. Izrael megszünését.

    2000CD tragédiája pont ez. Az imho felelőtlen és hülye Bibi vezetés mindenbe belement volna ami nem jár Izrael megszünésével. (Voltak is Izraelben nagy bibi ellenes tüntetések.) EZT az ajánlatot dobta vissza Arafat. És ennek a tragédiája az, hogy ebben a pillanatban az Izraelben tüntetők ledöbbentek és ők (és kb mindenki megértette), hogy a másik fél nem akar békét. Sose akart. Izrael pusztulását akarja.
    Na de ez a mult. Azóta a hamasz van uralmon. Ők viszont nem kertelnek ott van az alapító okiratukban feketén fehéren.

  16. @molnibalage

    „A Palesztín fennhatóság közműszolgáltatását Izrael látja el.

    No comment…”

    És arról hallottál már, hogy ott sok helyen életveszélyes a vezetékes víz, és gyakorlatilag csak mosásra való, de fogyasztásra nem? Egy dokumentumfilmben láttam egy kétéves palesztin gyereket, aki a vezetékes víz miatt a második veseműtétjére készült.

    No comment…

  17. Ez így messze vezet, de amikor én Egyiptom, Tunéziában voltam még okítás is volt róla, hogy csapvizet ne igyak, csak palackosat… az maximum! mosogatásra jó. és ha lehet szokjak rá a kaja utáni alkoholra, mert hát a kajával is úlyos gondok vannak. Mindez úgy, hogy mondhatni kiemelt volt a kajaellátásunk.

    Amúgy tényleg vicces amikor egy veled kvázi háboruban álló, alapokmányában fő célként az eltörlésedre törő ország/népcsoport…nak a közműveket a másik fél biztosítja.

  18. molni:
    Ha már a segélyszállítmányokat nem engedik be, (sőt még demonstráció gyanánt néha ki és végeznek 1-2őt közölük) akkor el is láthatja alapvető közműszolgáltatással!

    Vallástól, származástól függetlenül egy palesztin gyerek vagy ember nem tehet róla hogy annak született! Lényegtelen hogy most ebben a vitában kinek van igaza de nem tehet róla! Vagy nem erről szólt a holokauszt? Ha téged apád anyád ösztönösen arra nevelt volna hogy gyűlöld a franciákat, angolokat Trianon miatt te is utálnád! De itt egy jó példa ha nincs Trianon akkor azért úgy lehet minket se lett volna olyan könnyű belesodorni a II. vh-ba! Csak az idő gyógyította a sebeket, úgy beletörődtünk!

    Ember! 2012-őt írunk és több mint 60 év alatt egy a szomszédaihoz képest felvilágosult állam nem tudott rendet tenni saját háza táján!
    Persze aláírom azt is amit te, sulyid, vagy netán Fade írt: ez nem csak Izraelen múlott!

  19. @shornet24

    Mióta nem engednek be? Milyen jó lenne, ha az ilyen állításokat linkek is alátámasztanák. Mikor utoljára csekkoltam, akkor érvényes és frissítet lista volt, hogy mit lehet bevinni és hogyan.

    A többi handabandázást nem is értem.

  20. Szerintem aki a kurucviccinfóról linkel dolgokat túl sikeres ember nem lehet…

    Úgy áruld már el, hogy a francia és angol atomarzenál hova tűnt meg a NATO azon cikkelye, ami alapján Izrael elleni atomcsapás lenne a válasz?

    Az izraeli hi-ti ipar szerinted hova exportál?

    Nem igaz, hogy valaki kicsit is komolyan veszi azt a fajtható oldalt…

  21. Roni ezt a hírt olvastam.
    Első fenntartással kezelem. Másodjára hülyeségnek tartom
    A zsidóság nem japán kamikaze. Atom fegyver bevetése olyan dolog hogy még az USA lakosságéból is gyűlöletet váltana ki. Nem beszélve Ázsiával akik ezek után nem tekintenék tárgyaló partnernek.
    E mellett a franciák és az angolok vissza csaphatnak.

    Ha nem semmisíti meg egész európát teljesen akkor. Egy dühöngő kontinenssel tálja magát szembe. Sebek nyalogatása mellett a közös ellenség ,olyan mérvű egységet teremtene ami a történelmi és kulturális akadályok miatt máskülönben soha nem jöhetett létre.

  22. jöhetne létre.

    Még valami ha így lenne. Akkor a németek nyomott áron adnának el tangót.
    Lehet 1000 érvet találni de a lényeg.

    Aki atom fegyverrel fenyegetőzik az politikailag hamar Észak-Korea sorsára jutna. De talán nagy testvérük se lenne.

  23. Picit fékezzünk!

    Golda Meir (Izrael egyik alapítója, volt miniszterelnök, külügyminiszter) világosan és érthetően kétszer megerősítette anno a nyugati újságíróknak, hogy Izrael adott esetben kész az egész világot atomháborúba rántani, beleértve a Nyugatot is, akkor is, ha ebbe Európa kifekszik.

    Ezzel van két apró gond:
    1. Golda Meir nem valaki valamelyik bulvárlaptól
    2. Ez a kijelentés pedig nem urban legend, hanem tény

    Ha Izraelnek van egy csepp esze, akkor Európában ugyanúgy nem bízik, ahogy az arabokban sem.
    Becélozták Európát is? Miért is ne? Van Európában kapásból két arab érdekeltségű atomhatalom, nem?

    M

  24. Golda Meir (Izrael egyik alapítója, volt miniszterelnök, külügyminiszter) világosan és érthetően kétszer megerősítette anno a nyugati újságíróknak, hogy Izrael adott esetben kész az egész világot atomháborúba rántani, beleértve a Nyugatot is, akkor is, ha ebbe Európa kifekszik.

    Gyönyörűszép kijelentés, csakhogy egy cirka 50 éve lehetett és az illető halott. Számtalan USA elnöknek voltak elvei. Ők is halottak, elveikkel együtt…

    Az egész kijelentésnek egyébként meg értelme sincs…

    Ezzel van két apró gond:
    1. Golda Meir nem valaki valamelyik bulvárlaptól
    2. Ez a kijelentés pedig nem urban legend, hanem tény

    Forrás erre a kijelentésre?

  25. Nem javaslatot, linket akarok. Mivel héberül nem tudok és n+1 fordítása lehetséges, nem állok neki tippelgeni. Emoticonok használata helyet konkrét forrást várrok…

    Amúgy meg írtam, hogy kuvára nem számít. Wilson elnöknek is volt 14 pontja meg elvei. Mire is mentünk vele…

  26. Stop it!

    Mi az hogy nem javaslatot, hanem linket akarsz? Esetleg kérhetsz.

    A másik: nekem nincs állandó bizonyítási kényszerem, nem is várom el másoktól sem.
    Inkább én kérek linket arra vonatkozóan, hogy mire alapozod azt a véleményedet, amely kizárja a többiekét.
    Utána adok minimum egy linket én is.

    M

  27. Molninak:

    No link – yes link:

    Golda Meir több évtizeddel ezelőtti interjúja a The Times-ban, Alan Hart tollából:
    „Miniszterelnök asszony, meg akarok arról győződni, hogy jól értelmezem a szavait. Arra gondolt, hogy ha Izrael a csatamezőm (az éppen dúló 1973-as háborúra utalva) vesztésre állna, hajlandó lenne elpusztítani az egész Közel-keletet (célozva az izraeli atomtöltetekre) és vele az egész világot?
    Ahogy ezt a „Zionism: The Real Enemy of the Jews” (Cionizmus a zsidók valódi ellensége) című könyvem első kötetének prológusában: “Waiting for the Apocalypse” (Az Apokalipsziosre várva) már megírtam, Golda egy pillanatra se akadt meg beszédében, bármely amerikai elnököt meggyőző, kemény hangon folytatta: Igen, pontosan erről beszélek.”

    Idézet vége.

    Linkek: The Times egykori cikke + Alan Hart hivatkozott könyve +

    http://en.wikipedia.org/wiki/Samson_Option

    (Please, ne nekem kelljen most az internetet végigtúrnom a többi forrás után, szerintem bőséges támpontot adtam minden érdeklődőnek.)

    M

  28. molnibalage val egyszerűen nem kell foglalkozni Nem tudom hol és hogyan tudták ennyire kimosni az agyát Nem érdemes leállni vele vitatkozni „Úgyis mindig neki van igaza” Ki kell hagyni a kommentjeit Különben csak felidegesíti magát az ember :D Én mikor meglátom csak röhögök rajta :D :D :D

  29. Molninak:

    Mint hűséges HTKA olvasó, nem nagyon szeretek kommentelgetni, de ami itt megy már néha vicc! Ha annyira szereted az érveket, akkor figyelj!

    1. nem a beosztottaid vagyunk, hogy ilyen hangnemben írj, ezt felejtsd el!

    2. oka van, hogy Veled is sokszor negatívak, tudod mindenki először a saját háza körül kezdjen sepregetni, aztán ha az rendbe van majd osztogathatsz…

    3. K…a magas lovat ad a BME, csak nehéz leszállni róla!

    „A kockázatok és melléklakások teringettében olvassa el a retek tájékoztatót vagy térdelje meg kezelő foltosát gyógyszemészét!”

    Maradok tisztelettel: Szeti

  30. Végre megint lehetek jó-zsaru! Köszönet!

    Molni nem buta és értéktelen emberke, pusztán csak következetlen, amelyet – némileg irigykedve jegyzek meg – az ifjonti hév alapozhat meg. 25 (max. 27) körül én sem erőlködtem mindig az udvariaskodással és nem vádoltak rendszeresen azzal sem, hogy következetes lennék.

    Molni kiváló vitapartner, én pedig megbecsülöm az ellenfeleket!

    Pláne, ha a jó voltukból megadatik nekem az, hogy könnyedén lehetek udvarias és kulturált, ami mindenképpen emeli az ázsiómat. ;D

    M

  31. Molni:

    A tippet elbuktam, de legalább „nyertem” egy tízessel. 39. (Azzal szoktak vigasztalni, hogy állítólag ez a legszebb férfikor. 20 év múlva lehet én is így gondolom majd.)

    A következetlenséget abban látom, hogy – konkrét technikai paraméterek kivételével – minden vélemény vagy érv mögé linket akarsz kapni.

    Tudod ez milyen: olyan, mint amikor úgy írok doktorit vagy szakdolgozatot, hogy Ollókezű Edward is belesárgulna.
    A saját vélemény és következtetés leszűrése adatokból önálló gondolkodást jelent – állandóan linkekre hivatkozni pedig sima „plágiumot”.

    A valóság már sokszor demonstrálta azt, hogy sokkal vadabb is lehet, mint a legmerészebb ötlet. Pláne ha lépésről lépésre felépített logika áll egy vélemény mögött. Ne a vélemény summáját cáfold, hanem keresd meg a logikai buktatót. (Hibás elvi levezetés mellett is lehet jó végeredményt kapni, ha például elnézel egy tizedes vesszőt.)

    Magyarul: ragaszkodj minden tekintetben ugyanazokhoz a mértékegységekhez. Minden más eset: kettős mérce. Bár ebben az egyben következetes vagy, ami nem annyira rosszindulatról, hanem inkább elvárt végeredmény-függőségről tanúskodik. Vannak olyan tudósok, akik mindenáron a saját végeredményükhöz ragaszkodnak, még akkor is, ha ehhez százhatvanötször kell megerőszakolniuk a saját egyenletüket. Lásd Einstein.

    Üdv: M

  32. A következetlenséget abban látom, hogy – konkrét technikai paraméterek kivételével – minden vélemény vagy érv mögé linket akarsz kapni.

    Nem, nem minden mögé. Azonban egy ilyen súlyos mögé igen. Az apkalipisz említése meg azért érdekes, mert 1973-ben rohadtul nem volt még nyílt titok az izraeli atomfegyver. Kétlem, hogy mindenféle jöttment újságírónak beszélt volna erről egy miniszterelnök.

    A cikkeimben én sem támasztok alá minden linkkel, de azért van bennük forrás dögivel, ahogy a kommentek terén sem szoktam spórolos lenni…

    (A ~85. oldalnál tartó F-15 cikkben csak a legfontosabb források említése eddig kb. 80 link és egy csomó offline hivatkozás….)

  33. „A cikkeimben én sem támasztok alá minden linkkel…” – erről beszélek. Ráadásul nem cikkeket, csak hozzászólásokat írunk. Én sem akarom állandóan forrásokat vadászva alátámasztani minden véleményemet. A véleményem forrása én magam vagyok.

    Ha érdekes linket találok, akkor úgyis közreadom. De csak azért nem fogok cikkeket vagy a régi hozzászólásaimat linkelgetni, hogy az igazam bizonygassam. Ugyanis nem az érdekel, hogy igazam van-e, hanem az, hogy van-e logikai buktató a levezetésben.
    (Tudod, hibás egyenlet + elhibázott tizedesvessző hozhat ugyan jó végeredményt, de ez csak szerencse és nem tudás kérdése.)

  34. Montezuma
    Bocs de a vita közepette nem felelté a kérdésemre
    „Van Európában kapásból két arab érdekeltségű atomhatalom, nem?”

    Melyik két államra gondolsz? Bár tudtommal Európába két atom hatalom van. Ráadásul az egyik USA leghűségesebb szövetségese. BANK OF LONDON révén erősen izraelita érdekeltségű is

  35. Moli egy jó Felvidékről gyökeredző atyafi :)

    Roni pánik írása heves vitához vezet.
    Atomfegyverek miatt ne aggódj. Még a nemzeti médium is néha hatás vadász. Rettegésre ingerel. A félem a rettegés a nép leghatásosabb ópiuma. Mivel az egyik legősibb ösztönre hat.

    http://erdekessegek.info/a-krokodil-drog-hatasa-185.html Helyedbe ettől jobban tartanék. Kodein ható anyagokból főzhető olcsó szuper drog. 20 annyiba kerül mint a hernyó. Hatásai 100% durvábbak. Mivel az alapanyag legális nem kell hozzá komoly szak ismeret. Hamar elterjedhet.
    Jellemző. Detox idő 6 hónap szembe a hernyó 60 napjához képest.
    Nevét 2-3 adag után megjelenő pikkelyes bőrről. Jelenlegi vizsgálatok szerint akár 30-60 nap alatt végez áldozatával. Közben vágtaveszteségek, lágy emberi részekről való szövet levallassál érkeztek feljegyzések.
    Mért érdekes mivel ezen hatásokat az össze főzőt gyógyszerek hatóanyagai váltják ki valamint azok módosulatai.
    Szakmai szemmel azért érdekes mert gyógyszerek kapcsán még nagyon nem készült komoly hatás tanulmány arról, több fél e készítmény szedése egy 5-10 éves idő ciklusban milyen hatással van a emberi szervezetre.

  36. De rettegünk valamitől aminek 1000 a 1-hez az esélye hogy bevessék. 1000év alatt.
    Míg sokkal hétköznapi dolgok sokkal aggasztóbbak.
    A folyamatos rettegés és gyűlölködésbe való élés is koros állapot.

  37. Nem érte Monte Oroszok eleve európától kevésbé függő nagyhatalom.
    Erős Putyin irányítással. Ráadásul a államalkotás szempontjából fontos nációk Oroszországon belül a csecsenek miatt meggyűlöltek az iszlámot.
    Varga Dima hol vagy? Oroszország HTKA-n belüli hangja!

    Franciaország kacsán értem mire gondolsz. Hülyék megérdemlik. Segélye szinten tartásával vagy emelésével csak felborítják a társadalmi szerkezetet. A ezzel a szociális rendszer túlterhelik és a reálgazdasági szférát megfolyatják. Én egy sört kérek.
    Remélem unokámmal majd közösen tömhetjük Trianon gyepébe a Paksi atom hulladékot :)

  38. Muhaha

    Eleinte megint „de méltatlan” legyintéssel intéztem el, hogy a kommentfolyam jobbra fent megint, na vajh’ kivel foglalkozik, úgy milliomodjára. De igazából ez inkább vicces, kínosan vicces.
    Röviden: hiába ágál mindenki más, amíg sok tíz oldalas cikkeket írogat a mi kedvenc kommentelőnk, sehogy se fogják megregulázni „szerkesztőileg”, ennyi. (És az tök világos, hogy máshogy nem fog menni, szerintem mindenki megpróbálta kb.)
    Hosszabban: ha simán megnézitek, adott egy önjelölt szakértő, aki, csak a saját elmondása alapján, valami zseniális állásban van, mert naphosszat ráér itt mindenkit orrba-szájba szétcáfolni, viszont a bankszámláján egy vagon pénz pihen. Egy másik vagon szakirodalma meg lelóg a polcról, ezeket lefordítja mint cikkeket, és ettől a kettőtől együtt, ja meg a net nyújtotta inkognitóval, elég nagy az arca ahhoz, hogy kb. a rendszeres kommentelők fele (vagy több, úgyis mindjárt linkekkel leszek cáfolva:D) hiába küldi el normálisan, nem veszi észre. (Meg néha nem szépen is, de ez marhára nem csoda…)
    És nem, szerintem nem „kiváló” vitapartner az, aki így viselkedik, hiába lenne illendő ezt mondani róla – és respect pl. Montezumának, aki ezt mondja.
    Úgyhogy, Lenin szerint, vagy lesz valami „központi bizottsági” beavatkozás (lásd második bekezdés, miért nem lesz), vagy még lehet szörnyülködni/röhögni ezen a szánalmas viselkedésen. Mert én, linkek és irodalom nélkül önmagam forrásaként, közlöm, hogy vitatkozásnak ezt nem lehet nevezni, amit a kedvenc kommentelőnkkel folytatnak a többiek, csak egy viccnek.

    Ленин

  39. Hahaha, maraha vicces vagy. Röhög a vakbelem Ha meg szar állásod van az meg a te bajod nem az enyém…

    Inkognítod meg max. neked és a többieknek van, mert a nickemből tök világos a nevem. A többség azt is tudja, hogy hol lakom. Összesen kettő darab Molnár Balázs van itten. (Vicces, hogy a bátyám osztálytársa volt és ismerem is őt.) Egy áltagpolgárnak kb. 30 másodperc szerezni rólam egy fotót. Segítsek vagy megy magadtól is?

    Szóval, akkor hogyan is állunk ezzel? Személyem vegzálása helyett valami témába vágó komment nem megy mi…? Te eddig mit tettél hozzá az oldalhoz Mr. névetelen és arctalan nagyarc? Hm…?

    És önjelölt szakértő? Hányszor is jósolta meg már Monte meg más „önjelölt szakértő” az Irán elleni támadást? Ej, hogy eddig nem történt meg. Ej, ej…

    Ha már valaki trollkodik legyen feketeöves. Ez még fehérre is kevés lenne neked öregem…

  40. A kedves kommentelőtársak figyelmét szeretném felhívni az alábbira:

    „1. Nem gyűlölködünk, kurucinfósítunk, turbómagyarkodunk
    2. Nem alkalmazunk jelzős szerkezetet. Még arra se, akivel nagyon nem értesz egyet.

    A hírek kommentálásakor igyekezzünk ontopic maradni, mégiscsak egy haditechnikai oldal ez, vagy mi a szösz. Némi, a topic témájához lazán azért kötődő, nem züllesztő, trollkodó, nem túlzásba vitt offtopicért persze a továbbiakban sem harapjuk át senkinek sem a torkát.”

    https://htka.hu/2012/01/31/read-only-mert-megerdemled/

    Akinek személyes problémája van molnibalage-zsal, annak javaslom tanulmányozásra a „Magunkról” menüpontot az oldal tetején és ott a „Közreműködők” rész böngészését. Ha valakinek molnibalage-nak az oldalon tanúsított viselkedésével van kifogásolnivalója, amivel érdemes is érdemben foglalkozni, az jelezze azt a szerkesztők felé és minden bizonnyal megvizsgálják, hogy megsértette-e tetteivel az oldal szabályzatát. Személyes véleményem szerint – mivel tudom, hogy a szerkesztők mennyire leterheltek – az ilyen nézeteltérést mindenképpen próbáljátok meg először egymás között, levélváltás útján kezelni.

    Amit jelenleg műveltek (igen, molnibalage is) az nem megoldás a felmerülő problémákra és az oldalt sem viszi előre, hanem inkább elvesz a szakmaiságából és elüldözi a leendő új tagokat, de előfordulhat, hogy az oldal leendő munkatársait is…

  41. „Roni pánik írása heves vitához vezet.”

    Na de hát na, nincs ez más kép azokkal sem akik azzal jönnek hogy Kína kukára vágja az összes térségbeli jenki szövetségest.
    Úgy! hogy technikailag semmit nem visznek bele .

  42. Roni én tetcikeltem (like), elszőnek. Egyet értek veled.
    Én mind Kína mind Izraeli atom töltetek miatt nyugodtan fog aludni.
    Az egyéni feladataim miatt fogok csak felriadni. Izom görcsökkel is csak a túl edzés miatt fogok hadakozni :)