|

Hírek a baltikumi és izlandi légtérvédelmi programokról

A litván Védelmi Minisztérium tájékoztatása szerint január 27-én egy kisebb olasz delegáció érkezett a Šiauliai bázisra: a két Eurofighter Typhoon vadászbombázó kíséretét élvező Boeing KC-767A légi-utántöltő repülőgép csütörtökig, azaz január 30-ig maradt Litvániában, ismerkedve a környezettel, az éghajlattal és a támaszponttal, valamint több repülési feladatot is végrehajtottak a NATO Baltic Air Policing missziója számára kijelölt légtérben. A látogatás nem volt ok nélküli, ugyanis 2015 januárjától, azaz pontosan egy év múlva, eleddig első alkalommal, az Olasz Légierő veszi majd át a balti országok légtérvédelmét négy hónapra. Ehhez négy Eurofighter Typhoon települ majd át a Šiauliai bázisra, amit addig minden bizonnyal még néhányszor megszemléznek az olasz illetékesek.

Az olasz küldöttséget a bázis litván parancsnoka, Vidmantas Raklevičius alezredes, valamint a jelenlegi QRA-felelős amerikai kontingens tagjai kalauzolták a bázison, bemutatva annak fontosabb pontjait, valamint a készültségi rendszer felépítését, kiszolgáló komplexumait. Az amerikaiak egyébként nem régóta vannak Litvániában, a kiküldetésük idén januárban kezdődött és májusig tart, amikor is a Lengyel Légierő 4 MiG-29 vadászrepülőgépe veszi majd át a készültséget a lakenheathi F-15C-ktől. A lengyelek egyébként már visszatérő törzsvendégnek számítanak Šiauliaiban, ugyanis ez lesz szám szerint az ötödik baltikumi missziójuk a Fulcrumokkal.

Olasz Typhoon

Olasz Typhoon ,

Szintén NATO-országok, szintén légtérvédelem, ám a Baltikum helyett Izland adja egy másik, kapcsolódó hír apropóját. Január 27-én ugyanis hat norvég F-16AM érkezett Izlandra, hogy biztosítsa az ország légterének szuverenitását, ellássa békeidős légtérvédelmi feladatait. Február 21-ig tartó kitelepülésük alatt, február 3-al kezdődően részt vesznek az Iceland Air Meet 2014 gyakorlaton, amiben rajtuk kívül svéd, finn, izlandi, holland és amerikai repülőgépek és helikopterek is közreműködnek. Az Északi Védelmi Együttműködés (Nordic Defence Cooperation – NORDEFCO) keretében megvalósuló gyakorlat teljesen független a NATO-feladattól, ám a norvégok szerint utóbbit a tréning mellett is képesek megfelelően ellátni.