|

Fehéroroszország újból szolgálatba állítaná Szu-27-eseit

Érdekes hírt adott közre január 31-én a BelTA, Fehéroroszország állami távirati irodája: értesüléseik szerint az ország központi hadiipari vállalata kész a hadrendből kivont, lekonzervált Szuhoj Szu-27 vadászbombázók hadra foghatóvá tételére, modernizációjára és élettartam-hosszabbítására. Ez eddig még nem volna különös kijelentés, hiszen a Baranavicsi városában található, 558-as számú üzem révén Fehéroroszország mindig is rendelkezett azzal az ipari háttérrel, ami képessé tette a fenti munkálatok elvégzésére, ám jelen esetben nem egy külföldi ügyfél, hanem a Belorusz Légierő számára végeznék ezt el.

Mint ismeretes, a Szu-27-eseket 1991-ben rendszeresítette Fehéroroszország a MiG-23MLD leváltására, tehát relatíve fiatal gépekről beszélünk – főképp, mivel kihasználtságuk a gazdasági nehézségekkel teli 1990-es években nem volt túl magas. Sokáig úgy tűnt, hogy az ország hosszú távon számol a nagy harcértékű típussal, ám 2012-ben felmerült, hogy kivonnák őket a szolgálatból, amire végül 2013 tavaszán sor is került. Nincs tehát még egy éve sem, hogy Minszk nélkülözni kénytelen Szu-27-eseit, máris újbóli rendszerbe állításukat fontolgatják.

Fehéroroszország egyik, most épp szolgálatból kivont állapotban lévő Szu-27-ese

Fehéroroszország egyik, most épp szolgálatból kivont állapotban lévő Szu-27-ese ,

Az információt egyébként Szergej Gurulev, a Belorusz Állami Védelmi Ipari Bizottság elnöke közölte a hírügynökséggel a napokban. Gurulev szerint a vadászbombázók modernizált avionikai és önvédelmi rendszerekkel, valamint korszerűbb fegyverekkel térhetnének vissza, a munkálatokat pedig teljes egészében az 558-as üzem végezné el, némi külföldi (vélhetően orosz) segítséggel. Azonban megjegyezte, hogy a döntést a Védelmi Minisztériumnak kell meghoznia, nem nekik, ők pusztán javaslatot nyújtatnak be. Határozat egyelőre még nem született, ám erre igen komoly az esély, ugyanis maga a fehérorosz államfő is javaslatot tett a Szu-27-esek modernizációjára a védelmi tárcának. Aljakszandr Lukasenka szerint a Szu-27-esek kivonását elkapkodták, ám azokat újra szolgálatba lehetne állítani, a költségek komolyabb növekedése nélkül, az általuk jelentett védelmi potenciál pedig felbecsülhetetlen mértékű.