|

Kínai együttműködés eredménye lehet az új fehérorosz gépkarabély

A fehérorosz hadiipar a közelmúltban állt elő egy új fejlesztésű gépkarabéllyal. A fegyverrel kapcsolatban több érdekes részlet is feltűnik. Az egyik, hogy nem a modernebb 5,45 milliméteres kaliberben készült, hanem a régebbi 7,62-ben. Ennek egyik jellegzetessége az íveltebb tölténytár. Habár a fegyverben lévő tölténytár egy modernebb változatnak tűnik, gyanítható, hogy passzolnak bele a régebbi standard AK tárak is.

A második érdekesség, hogy gyakorlatilag teljes egészében szakított az eddigi Kalasnyikov dizájnnal, úgy külalakjában, mint működésében is. Külalakját tekintve első benyomása a vizsgálódónak a nagyfokú hasonlóság az AR/M-16-fegyverekéhez: a fegyvertok merev testet alkot, amit a markolatnál lehet megbontani, a fegyver válltámasza pedig teleszkópos rendszerű. A helyi sajtó el is nevezte AR-15-nek ami 7,62-es lőszert tüzel. Viszont a belső működése eltér úgy az M-16-tól, mint a Kalasnyikovtól is. Ez utóbbit rövid gázdugattyú hátrasiklásos rendszer működteti.

A fegyver, amihez viszont a leginkább hasonlít úgy külalakban, mint működésben, se nem amerikai se nem volt szovjet, hanem kínai. A kínai NORINCO fegyver konszern az évtized közepére kifejlesztett egy kimondottan exportra szánt fegyvercsaládot, moduláris kivitelben. Ez lenne a CS/LR17 program, ami három kaliberben készült el: NAR-556 (5,56X56 milliméteres kivitelben), NAR-739 (7,62X39 milliméteres kivitelben) és NAR-751 (7,62X51 milliméteres kivitelben). Mindhárom elnevezés egy-egy fegyvercsaládot takar, mely ugyanazon egymással felcserélhető modulokra alapoz. Létezik rövid és normál csövű gépkarabély, mesterlövész és golyószóró változat is belőlük.

Egy hosszabb felvétel a kínai állami tévéből, ahol az új gépkarabélyt mutatják be, rengeteg felvétellel

Nagyon úgy tűnik, hogy a fehérorosz gépkarabély a NAR-739-re alapoz belső működésében, de külalakjában is nagyfokú a hasonlóság. A NAR fegyverek már követik a nyugati trendet, különféle hosszúságú csöveket minden különösebb nehézség nélkül lehet kicserélni. Picatinny sínekkel látták el (ez megtalálható a fehérorosz fegyveren is), valamint fejlesztettek hozzájuk cső alá szerelhető 40 milliméteres gránátvetőt is.