|

Átadták a Stratégiai Légiszállítási Képesség tranzitáru-raktárát a pápai bázisrepülőtéren

A Stratégiai Légiszállítási Képesség Nehéz Légiszállító Ezred működése szempontjából alapvető fontosságú infrastrukturális fejlesztéssel bővült a pápai légibázis, amikor ünnepélyes keretek között átadásra került a SAC tranzitáru-raktár.

A szalagvágó ceremónián beszédet mondott Szarvas László, a NATO Légiszállítást Kezelő Program (NAMP) helyettes program menedzsere, valamint Frank Rombouts ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) parancsnoka.

Az MH Pápa Bázisrepülőtéren épült SAC tranzitáru-raktár egy alumínium szerkezetű, mintegy 1800 m2 felületű sátortetős, temperált légterű épület kerítéssel körbezárva, parkolóval és a repülőtér gurulóútjaira kivezető összekötő utakkal.

A létesítmény építési munkálatai 2013. júliusában az első jelképes kapavágással kezdődtek, melyen jelen volt Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkár és Hende Csaba honvédelmi miniszter is. Az építési fázis lezárását jelző műszaki átadás és a használatbavételi engedély kiadása 2014. januárjában történt meg.
A tranzitáru-raktárat a HAW Logisztikai Támogató Század (LSS) Aerial Port személyi állománya vette birtokba, mely a nagy hatótávolságú SAC C-17 Globemasterek által szállított áru mozgatásának tervezéséért és kezeléséért felelős.

Az új létesítmény a légi úton, közúton vagy vasúton a pápai légibázisra szállított tranzitáru költséghatékony ideiglenes tárolását hivatott szolgálni a SAC C-17-es repülőgépekkel történő továbbszállításig, ezzel is erősítve Pápa Bázisrepülőtér azon képességét, hogy légi mobilitási központként működhessen a SAC program 12 tagállama logisztikai műveletei számára.

Szarvas László, a NATO Légiszállítást Kezelő Program (NAMP) helyettes vezetője és Frank Rombouts ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) parancsnoka átvágják a SAC tranzitáru-raktár megnyitását jelképező szalagot | Forrás: heavyairliftwing.org

Szarvas László, a NATO Légiszállítást Kezelő Program (NAMP) helyettes vezetője és Frank Rombouts ezredes, a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW) parancsnoka átvágják a SAC tranzitáru-raktár megnyitását jelképező szalagot | Forrás: heavyairliftwing.org ,

A létesítmény a felavatása után időjárási körülményektől független, mérsékelten klimatizált környezetet biztosít majd a tranzitáru tárolására. Korábban ez a képesség csak korlátozott mértékben állt rendelkezésre Pápa Bázisrepülőtéren, főleg a régi fűtetlen vadászrepülőgép fedezékeket használták erre a célra.

A tranzitáru-raktárat az UVATERV Zrt. tervezte és a STRABAG Zrt. kivitelezte hozzávetőlegesen 282 millió forintos összköltségvetésből (1.26 millió USD), melyet a 12-nemzetű SAC program finanszírozott a NATO Légiszállítást Kezelő Program együttműködésével. A bekötőutak megépítésének költségét a Honvédelmi Minisztérium, az MH Pápa Bázisrepülőtér infrastrukturális fejlesztési tervének részeseként vállalta.
A tranzitáru-raktár csak egyike a számos infrastrukturális fejlesztési beruházásnak, melyek jelenleg a Honvédelmi Minisztérium által fenntartott és főként a Startégiai Légiszállítási Képesség Program által használt bázison zajlanak.

A legjelentősebb beruházás a szintén a légibázis területén, a Startégiai Légiszállítási Képesség Program pénzügyi forrásaiból 2016-ig megvalósuló hangár kampusz. Az építkezés részét képezi a majdan a Nehéz Légiszállító Ezred (HAW), a NATO Légiszállítást Kezelő Program Iroda (NAMPO) és a Boeing vállalat által hasznosított irodák illetve műhelyek. A létesítmény szerves része lesz egy C-17-es repülőgép befogadására és szervizelésére alkalmas hangár is.

Forrás: heavyairliftwing.org (HAW)