|

HTKA Hírhalom 2014. 3. hét

HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 2. hét

Január 8-án Virginia partjai közelében az óceánba zuhant a US Navy egyik MH-53E típusú helikoptere. A balesetben az két hajózó életét vesztette, további egyet eltűntként tartanak számon.

Január 10-én a US Army egyik MC-12W Liberty típusú hírszerző és felderítő repülőgépe egy éjszakai bevetés során megsemmisült Afganisztán felett. A gép fedélzetén tartózkodó két katona és egy civil életét vesztette.

Január 15-én a US Army helikopterflottája fogyatkozott meg, amikor egyik Sikorsky MH-60M Black Hawk típusú helikopterük egy éjszakai leszállási gyakorlat közben földnek csapódott Savannah közelében. Az egyik hajózó életét vesztette a balesetben.

Forrás: 160th SOAR

Forrás: 160th SOAR ,

Január 16-án, helyi idő szerint 12 óra 15 perckor kiképzőrepülés közben lezuhant a Pakisztáni Légierő egyik Dassault Mirage 5DPA2 típusú vadászbombázója. A gép két pilótája életét vesztette a Mandi Bahauddi közelében történt szerencsétlenségben.

Szintén 16-án, helyi idő szerint 21 óra 55 perckor éjszakai repülés végeztével a végső megközelítés közben Kaisersesch közelében megsemmisült a Német Légierő „44+02” oldalszámú Panavia Tornado IDS repülőgépe. Mindkét hajózó sikeresen katapultált és túlélte a balesetet.

Tornado IDS Taurus cirkálórakétát indít (Forrás)

Tornado IDS Taurus cirkálórakétát indít (Forrás) ,

A fülöp-szigeteki vezetés 3 darab szimulátor beszerzése mellett döntött. Az 5.5 millió dolláros kontraktus értelmében leszállítandó berendezések a T-50i Golden Eagle típusú sugárhajtású kiképzőgépekre kerülő hajózók felkészítését segítik majd.

Újabb két EC135 típusú helikopterrel bővült a Spanyol Hadsereg flottája. Ez önmagában nem lenne túl említésre méltó, de a két forgószárnyas annak a 8 darab EC135-ösnek az első két példánya, melyeket 2013. december 7-én rendelt meg a spanyol védelmi minisztérium, tehát az immáron Airbus Helicopters névvel rendelkező Eurocopter rekordidő alatt adta át őket. A maradék 6 gép még idén megérkezik az európai országba.

Forrás: Airbus Helicopters

Forrás: Airbus Helicopters ,

Dél-Korea elektronikai hírszerzésre alkalmas rendszert fejleszt F-16-osai számára. A rendszerről túl sokat nem árultak el, csupán annyit lehet tudni, hogy jövőre kezdődnek a repülési tesztek.

A Tajvani Légierő ünnepélyes keretek között állította szolgálatba az első adag korszerűsített AIDC F-CK-1 Ching-Kuo típusú vadászbombázót F-CK-1 C/D jelzéssel. A gépek új lokátort és avionikát kaptak, valamint megnövelték elektronikai hadviselési képességeiket és bővítették a fegyverzetet, integrálásra került a AGM-154 csapásmérő robotrepülőgép. A tervek szerint mind a 71 gép korszerűsítésre kerül.

AIDC F-CK-1 Ching-kuo 017

Franciaország 5 darab Sperwer típusú pilóta nélküli repülőeszköz beszerzése mellett döntött, a Sagemmel kötött szerződés további két gépes opciót is tartalmaz. A gépek leszállítása 2015-ben esedékes.

A Raytheon és az L-3 Communications sikeresen tesztelte a TALON típsuú, lézerirányítású rakétákból álló hajóvédelmi rendszerét. Az LAU-68 indítókkal kompatibilis, kis hatótávolságú eszköz a kisméretű hajókkal szemben nyújt védelmet.

A Lockheed Martin 13.3 millió dolláros megrendelést kapott, melynek értelmében az AGM-158 JASSM csapásmérő robotrepülőgép integrációs munkálatait kell elvégeznie a Finn Légierő F/A-18C/D Hornet típusú vadászbombázóin. A munka határideje 2016 harmadik negyedéve.

AIR_F-18D_Finnish_Landing_lg

A US Navy és a Northrop Grumman szakemberei befejezték az MQ-4C Triton tesztelésének első fázisát. A haditengerészeti igények szerint módosított Global Hawk eddig kilenc maratoni repülésen van túl, bár utolsó szárnyalás „csak” 9.4 órán át tartott.

A Turkish Aerospace Industries (TAI) a líbiai piacot célba véve a T-129 ATAK típusú harci helikopter és a Hürkus kiképzőgép eladásában reménykedik. Nem is alaptalanul, Ali Zeidan líbiai miniszterelnök január 3-án látogatást is tett a TAI üzemeiben.

TAI/AgustaWestland T-129

Tucatnyi F-16-os és 300 fős kísérőszemélyzet települt át a Hill légibázisról Dél-Koreába január közepén. A kiküldetés során több gyakorlaton is részt vesz az amerikai kontingens.

December 30-án a DGA és a Dassault Aviation bejelentette a Rafale legújabb, „F3 R” jelzésű változatát. A legújabb verzió fedélzetén már integrálásra kerül az MBDA Meteor légiharc-rakéta, a Thales PDL-NG célmegjelölő konténer, valamint a Sagem AASM lézervezérlésű változata.