|

Újjáépítették a kiégett B-2-est

A Northrop Grumman és az USAF közös erővel újjáépítette azt a B-2 Spirit típusú alacsony észlelhetőségű bombázót, mely még 2010 februárjában gyulladt ki.

Közel négyéves munkát követően újra a levegőbe emelkedett a „Spirit of Washington” névre hallgató B-2-es, mely még 2010 február 26-án egy „kisebb” hajtóműtűz közben rongálódott meg jelentősen a guami Andersen támaszponton. A kiképzőrepülésre induló lopakodó bombázó hajtóműve indítás közben gyulladt ki, melynek köszönhetően a hajtóműtér kiégett és számos fődarab is komoly hőterhelést kapott. A gép sérült kompozitelemeinek javítása, ill. cseréje mostanáig tartott, az USAF nem adott tájékoztatást a munkálatok költségvonzatáról.

Újra a levegőben a Spirit of Washington | Forrás: USAF

Újra a levegőben a Spirit of Washington | Forrás: USAF ,

Nem ez lett volna az egyetlen Spirit-veszteség. A Spirit of Kansas névre hallgató, 89-0127 oldalszámú B-2-es (mely szintén a guami Andersen támaszponton állomásozott) 2008. február 23-án, szombaton zuhant vissza felszállás közben. A gép teljesen összeroncsolódott és kiégett (a kárt 1.4 milliárd dollárra becsülték), nem is próbálkoztak az újjáépítésével.