|

Lezuhant egy B-2 lopakodó bombázó

A mai napon olyan esemény történt, amire eddig még nem volt példa: lezuhant az amerikai légierő egyik lopakódó bombázója. A radarok többsége számára lényegében láthatatlan B-2 Spirit (Szellem) bombázó a légierő guami támaszpontjáról emelkedett fel, mikoris 10:30-kor, nem sokkal a felszállás után egyelőre ismeretlen okok miatt lezuhant.

A két pilóta sikeresen katapultált, a helyszínre érkező mentőcsapatok a guami haditengerészeti kórházba szállították őket. A meg nem nevezett pilóták egyikét már ki is engedték, a másiknak stabil az állapota, de még megfigyelés alatt tartják.

Éjszakai szellem
Éjjeli szellem

Mivel 6 B-52 képében megérkezett a váltás, Guamról ma 4 B-2 indult volna haza 1 hónapos kitelepülés után. A rendelkezésre álló információk alapján egy Spirit már útnak is indult, mikor a szóban forgó baleset bekövetkezett. A gépet visszahívták, így jelenleg a 3 Spirit tovább várakozik Guamon. Az ázsiai/csendes-óceáni jelenlét fokozása végett a légierő 2004 óta állomásoztat forgószínpad szerűen B-2 bombázókat is a guami bázison. A teljes, 21 – azaz most már sajnos csak 20 – gépet számláló B-2 állomány igazából azonban a missouri államban található Whiteman Légibázison állomásozik az 509. Bombázóezred formájában.


Videóösszeállítás a B-2 Spirit-ről

Az Egyesült Államok még ma is futurisztikus kinézetű, csúcskategóriás lopakodó bombázója 1988-ban mutatkozott be publikusan. Az első repülésre 1 évvel késöbb került sor, míg az első gép 1993-ban gurult végig a Whiteman betonján. A gépek amerikai államok és városok nevét viselik (Például: Spirit of Missouri, Missouri szelleme) és darabonkénti gyártási áruk 1,2 milliárd Dollárba fájt az adófizetőknek. Ez átszámítva cirka 215 milliárd Forint. Ez az amerikai haderő vonatkozásában is csinos summa, így érthető, hogy a ma reggel történtek igen fájó esemény lehet a légierőnek. Hogy melyik gép veszett oda, azt egyelőre nem közölték.

B-2 Guamon
B-2 Spirit gurul a guami Andersen légibázis betonján – a kép csak illusztráció, nem a szerencsétlenül járt gép. Illetve elképzelhető, hogy az, de nem a mai napon készült a kép.

A tűzkeresztségen közelünkben, Koszovó felett estek át 1999-ben. Egy ilyen gép vetett be ekkor először harci környezetben műhold irányított JDAM bombát. A Spiritek késöbb természetesen kivették a részüket az afganisztáni és iraki bombázásokból is. Az iraki hadműveletek idején egy ideig az Indiai-óceánon található Diego Garcia szigetén fekvő támaszpontról indultak, késöbb azonban a bevetések a Whiteman légibázisról indultak, ami nagyjából 30 órás bevetéseket jelentett a pilóták számára.

Korábban, illetve harci bevetések között nem veszett oda gép, így a mai baleset a típus első vesztesége. A baleset okának kivizsgálása kezdetélt vette, a fejleményekről beszámolunk amint elérhetőek az információk.

5 hozzászólás “Lezuhant egy B-2 lopakodó bombázó”

  1. B-2 LOPAKODŐ REPULŐ

    BOCSÁNAT ELIRTAM A B-2 AZAZ(KETTŐ)LOPAKODŐ KÜLSŐ FORMA.VILÁGÁT
    TERVEZTEM ÉS RAJZOLTAM LE ? 1984-BEN
    EZ MIND TÖRTÉNELEM ÓRÁN PATTANTKI AZ AGYAMBŐL !!!
    EZ VOLT 1984-BEN 2002 BEN IS TOVÁBB KELLET FEJLESZTENI
    HELYBŐL FÖLSZÁLLÓ REPÜLŐGÉP MÜSZAKI MEGOLDÁSAI IS FINOMITÁSA IS AZ ÉN ÖTLETEIM ALAPJÁN SZÜLETETT MEG ÜGYMINT A HELIKOPTER RÖTÖRJÁNAK A HÖELVEZETÉSE VALAMINT A X-FÖKÖS ZAJCSOKKENTÉSE ÉS MÉG NAGYONSOK ILYEN APROSÁGOK AMIT HASZNÁLNAK MÉG A HADIHALYOKON IS.

    BÖCSI NEM AZ AMERIKAIAK FEJLESZTÉSEI HANEM AZ ENYÉMEK VT.(FÜLES-RT)

    KÖSZÖNÖM A TAPSOT MÉG ÚTÓLAG IS…

    BAY BAY http://WWW.MMSDEBR.FREEWEB.HU MR.TIBOR VASS
    http://WWW.WEBSTAR.BIR/?ID=INTE-DACC-C799

    MR.TYBY