|

A Lockheed segítségével születhetnek újjá az elázott japán vadászok

Az esemény előzménye 2011 márciusában történt, amikor is a Mitsubishi által gyártott vadászok közül 18 darab F-2B verzió lett áldozata a Matsushima bázist elöntő cunaminak. A sós vízben rendesen megfürdetett Sólyom hasonmások mellett az ár erejét jól jelzi, hogy a jelentések alapján minimum egy az irányító toronnyal is összeütközött.

A japán és amerikai szakemberek nem kis feladatot vállaltak magukra, ugyanis az erősen korrozív tengervíz nem használ sem az elektronikának a kábelezésnek, sem a hidraulikus rendszernek. Akkor a védelmi minisztérium a munkálatok bonyolultsága ellenére zöld jelzést adott a felújításnak.

Visszatérve a jelenbe, a Mitsubishi Heavy Industries (MHI) vállalatnak immáron nem egyedül kell megbirkóznia a feladattal, a fejlesztésben is segédkező Lockheed Martin leszállította az első F-2 szárnyszekciójának kormányfelületeit.

Pórul járt Mitsubishi F-2

Pórul járt Mitsubishi F-2 ,

„Nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy segíthetjük Japán F-2 vadászrepülőgépeinek teljes műveleti képességének visszaállítását. Az F-2 kormányfelületeinek leszállítása mérföldkőnek számító eredmény, mely megmutatja, hogy kiváltságos helyzetben lévő csapatunk hozzásegíti Japánt a helyreállítási munkálatokban. Megtiszteltetésnek vesszük, hogy partnerségben dolgozhatunk az MHI vállalattal és a kritikus fontosságú alkatrészek biztosításával erősíthetjük a japán légvédelem gerincét” – nyilatkozta Roderick McLean, a Lockheed Martin Integrated Fighter Group elnök-vezérigazgatója.

Ha valaki meglátja a felkelő nap országának jelen vadászrepülőgépét, sok hasonlóságot fedezhet fel a szintén Lockheed termék F-16 családdal (ám annál némileg nagyobb). Az F-2 ugyanis közös japán-amerikai vállalkozás szülötte, amelyben a Mitsubishi fővállalkozóként, a Lockheed Martin alvállalkozóként vett részt. Az 1996-ban indult közös munka gyümölcse 2000-ben érett meg, amikor is leszállították az első gépet a Japán Önvédelmi Légierő számára. Az egyébként teljes mértékben japán elektronikával felszerelt (ezek között érdekesség az aktív fázisvezérelt radar) sárga sólyom kevesebb, mint 100 példányban épült meg. Részletek itt.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.