|

Megakadtak a tárgyalások a Fülöp-szigetek és Dél-Korea között

Megakadtak a sugárhajtású kiképzőgépekről folyó tárgyalások a Fülöp-szigetek és Dél-Korea között, miután a két ország képviselői nem tudtak egyezségre jutni a fizetés módjával és az ütemtervével kapcsolatban sem.

Nem jut dűlőre a fülöp-szigeteki vezetés és a Korea Aerospace Industries (KAI) képviselete a pénzügyi kérdésekben. A dél-koreai fél a 18.9 milliárd peso (431.32 millió dollár) értékű üzlet megkötésekor a teljes ár 52 százalékát kéri előre utalással, de a filippínók a haditechnikai eszközbeszerzés törvényi szabályozása miatt 15 százalékot tudnának csak adni előre, a többit csak a gépek leszállítását követően tudnák fizetni. Fernando Manalo védelmi államtitkár elmondta, hogy a fizetési ellentétek mellett nincs egyetértés a pótalkatrészek ütemezésében sem.

T/A-50 | Fotó: KAI

T/A-50 | Fotó: KAI ,

A Fülöp-szigetek kormánya 2012 júniusában jelentette be, hogy a KAI szuperszonikus felfegyverezhető kiképőgépét rendszeresíti 12 példányban. A T/A-50 a nemzetközi tenderekről jól ismert T-50 Golden Eagle egyenes ági leszármazottja. Felszerelték egy háromcsövű, 20 milliméteres űrméretű M197 Gatling-gépágyúval, melynek lőszer-javadalmazása 200 darabos. Ezen kívül képes irányított és nem irányított levegő-levegő és levegő-föld fegyverek alkalmazására is, a célfelderítésért pedig az izraeli-koreai kooperációban készülő EL/M-2032 mechanikus sugáreltérítésű Doppler-lokátor felelős.

Korábban felmerült, hogy a Fülöp-szigetek, a térség több más államához hasonlóan, az Amerikai Egyesült Államoktól vásárolna használt, de modernizált Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon vadászbombázókat. Ez az üzlet azonban végül nem valósult meg, minden valószínűség szerint azért, mert az amerikaiak túl drágán kínálták portékájukat.