|

Megakadtak a tárgyalások a Fülöp-szigetek és Dél-Korea között

Megakadtak a sugárhajtású kiképzőgépekről folyó tárgyalások a Fülöp-szigetek és Dél-Korea között, miután a két ország képviselői nem tudtak egyezségre jutni a fizetés módjával és az ütemtervével kapcsolatban sem.

Nem jut dűlőre a fülöp-szigeteki vezetés és a Korea Aerospace Industries (KAI) képviselete a pénzügyi kérdésekben. A dél-koreai fél a 18.9 milliárd peso (431.32 millió dollár) értékű üzlet megkötésekor a teljes ár 52 százalékát kéri előre utalással, de a filippínók a haditechnikai eszközbeszerzés törvényi szabályozása miatt 15 százalékot tudnának csak adni előre, a többit csak a gépek leszállítását követően tudnák fizetni. Fernando Manalo védelmi államtitkár elmondta, hogy a fizetési ellentétek mellett nincs egyetértés a pótalkatrészek ütemezésében sem.

T/A-50 | Fotó: KAI

T/A-50 | Fotó: KAI ,

A Fülöp-szigetek kormánya 2012 júniusában jelentette be, hogy a KAI szuperszonikus felfegyverezhető kiképőgépét rendszeresíti 12 példányban. A T/A-50 a nemzetközi tenderekről jól ismert T-50 Golden Eagle egyenes ági leszármazottja. Felszerelték egy háromcsövű, 20 milliméteres űrméretű M197 Gatling-gépágyúval, melynek lőszer-javadalmazása 200 darabos. Ezen kívül képes irányított és nem irányított levegő-levegő és levegő-föld fegyverek alkalmazására is, a célfelderítésért pedig az izraeli-koreai kooperációban készülő EL/M-2032 mechanikus sugáreltérítésű Doppler-lokátor felelős.

Korábban felmerült, hogy a Fülöp-szigetek, a térség több más államához hasonlóan, az Amerikai Egyesült Államoktól vásárolna használt, de modernizált Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon vadászbombázókat. Ez az üzlet azonban végül nem valósult meg, minden valószínűség szerint azért, mert az amerikaiak túl drágán kínálták portékájukat.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.