|

T/A-50-est vásárol a Fülöp-szigetek

Döntött a Fülöp-szigetek kormánya: a szigetország légiereje a dél-koreai KAI T/A-50 könnyű csapásmérővel bővül a közeljövőben. A Yonhap hírügynökség szerdai jelentése szerint nagyjából 591,3 millió amerikai dollár (25 milliárd filippínó peso) értékben kerül sor 12 példány megvásárlására. Fülöp-szigeteki állami tisztviselőkre hivatkozva a ABS-CBN helyi tudósítói 1,25 milliárd pesós darabonkénti árról és 2013-ban kezdődő átadásról számoltak be.

Mint ismeretes, a Korea Aerospace Industries T/A-50 a nemzetközi tenderekről jól ismert T-50 Golden Eagle egyenes ági leszármazottja. Gyakorlatilag csak annyiban tér el tőle, hogy felszerelték egy háromcsövű, 20 milliméteres űrméretű M197 Gatling-gépágyúval, melynek lőszer-javadalmazása 200 darabos. Ezen kívül képes irányított és nem irányított levegő-levegő és levegő-föld fegyverek alkalmazására is, melyek célzásáért az izraeli-koreai kooperációban készülő EL/M-2032 mechanikus sugáreltérítésű Doppler-lokátor lesz felelős.

T/A-50 | Fotó: KAI ,

Korábban felmerült, hogy a Fülöp-szigetek, a térség több más államához hasonlóan, az Amerikai Egyesült Államoktól vásárolna használt, de modernizált Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon vadászbombázókat. Ez az üzlet azonban végül nem valósult meg, minden valószínűség szerint azért, mert az amerikaiak túl drágán kínálták portékájukat. A dél-koreai szál már ekkor is szóba került, mint lehetséges megoldás – úgy tűnik, végül ez lett a legoptimálisabb mind politikailag, mind pénzügyileg, mind technikailag. Az első szempont sem elhanyagolható, ugyanis a Fülöp-szigetek ugyanúgy rosszul érzi magát Kína közelsége és katonai potenciálja miatt, mint például Tajvan, ezért nem érdemes azzal feszegetnie a húrt, hogy túlzottan sok amerikai haditechnikai eszközt szerez be rövid időn belül.

3 hozzászólás “T/A-50-est vásárol a Fülöp-szigetek”

  1. No igen, de ez lényegében egy épphogy szuperszonikus kiképzőgép, nem valami elsővonalas vadászgép. Kína ellen bármilyen kontextusban nagyon kevés…

    Akinek nincs pénze, annak pláne nem kéne szórnia feleslegesen.