|

T/A-50-est vásárol a Fülöp-szigetek

Döntött a Fülöp-szigetek kormánya: a szigetország légiereje a dél-koreai KAI T/A-50 könnyű csapásmérővel bővül a közeljövőben. A Yonhap hírügynökség szerdai jelentése szerint nagyjából 591,3 millió amerikai dollár (25 milliárd filippínó peso) értékben kerül sor 12 példány megvásárlására. Fülöp-szigeteki állami tisztviselőkre hivatkozva a ABS-CBN helyi tudósítói 1,25 milliárd pesós darabonkénti árról és 2013-ban kezdődő átadásról számoltak be.

Mint ismeretes, a Korea Aerospace Industries T/A-50 a nemzetközi tenderekről jól ismert T-50 Golden Eagle egyenes ági leszármazottja. Gyakorlatilag csak annyiban tér el tőle, hogy felszerelték egy háromcsövű, 20 milliméteres űrméretű M197 Gatling-gépágyúval, melynek lőszer-javadalmazása 200 darabos. Ezen kívül képes irányított és nem irányított levegő-levegő és levegő-föld fegyverek alkalmazására is, melyek célzásáért az izraeli-koreai kooperációban készülő EL/M-2032 mechanikus sugáreltérítésű Doppler-lokátor lesz felelős.

T/A-50 | Fotó: KAI ,

Korábban felmerült, hogy a Fülöp-szigetek, a térség több más államához hasonlóan, az Amerikai Egyesült Államoktól vásárolna használt, de modernizált Lockheed Martin F-16 Fighting Falcon vadászbombázókat. Ez az üzlet azonban végül nem valósult meg, minden valószínűség szerint azért, mert az amerikaiak túl drágán kínálták portékájukat. A dél-koreai szál már ekkor is szóba került, mint lehetséges megoldás – úgy tűnik, végül ez lett a legoptimálisabb mind politikailag, mind pénzügyileg, mind technikailag. Az első szempont sem elhanyagolható, ugyanis a Fülöp-szigetek ugyanúgy rosszul érzi magát Kína közelsége és katonai potenciálja miatt, mint például Tajvan, ezért nem érdemes azzal feszegetnie a húrt, hogy túlzottan sok amerikai haditechnikai eszközt szerez be rövid időn belül.

3 hozzászólás “T/A-50-est vásárol a Fülöp-szigetek”

  1. No igen, de ez lényegében egy épphogy szuperszonikus kiképzőgép, nem valami elsővonalas vadászgép. Kína ellen bármilyen kontextusban nagyon kevés…

    Akinek nincs pénze, annak pláne nem kéne szórnia feleslegesen.

Fórum hozzászólások

There are no comments in the forum topic that is associated with this post.