|

Románia lehet az Egyesült Államok afganisztáni kivonulásának logisztikai ugródeszkája

Mint ismeretes, az Amerikai Egyesült Államok vezette koalíciós csapatok 2014-ben, azaz jövőre elkezdik kivonulásokat Afganisztánból. Az elmúlt több mint tíz év során az országban felhalmozott katonai eszközök mennyiségét, valamint a velük együtt ott tartózkodó katonai és civil személyek számát, illetve a misszióval kapcsolatban Afganisztánba telepített egyéb dolgokat figyelembe véve, ez roppan bonyolult és hosszadalmas logisztikai feladat lesz. A folyamat több „fronton” zajlik majd, melyek közül az egyik legfontosabb nyilván a légi teher- és személyszállítás lesz, amihez mind a NATO-tagállamok flottái, mind külsős cégek hozzájárulnak majd. Akad azonban egy komoly probléma: a kirgizisztáni Manaszban található, a NATO által régóta használt bázisra szóló bérleti joguk hamarosan lejár, amit sürgősen pótolni kell, ugyanis a hazatelepüléshez mindenképpen szükséges egy nagy kapacitású tranzitállomás, ahol az áruk átpakolása mellett például a légi-utántöltő repülőgépek is állomásozhatnak.

A helyzet azonban korántsem tűnik súlyosnak, ugyanis belső források szerint közel a megoldás. Az AFP hírügynökség anonimitásba burkolódzó amerikai katonai tisztviselőkre hivatkozva írta meg, hogy a 2014 júliusában megszűnő manaszi bázishasználati bérletet a román Mihail Kogălniceanu támaszpont használatával helyettesítenék, melynek kapcsán a mai nap során Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter ma folytat megbeszélést román kollégájával, Corneliu Dobritoiuval. Amennyiben a források igazat mondanak, a tárgyalások már előrehaladott állapotban vannak, így akár még idén megszülethet az írásos megállapodás a Fekete-tenger partján fekvő bázis amerikai bérletéről.

Életkép Manaszból - hamarosan akár Romániában is?

Életkép Manaszból – hamarosan akár Romániában is? ,

„Az afganisztáni kivonulás rendkívül bonyolult logisztikai feladat, ám a román bázissal sikerülhet beilleszteni az utolsó darabot ebbe a hatalmas puzzle-ba. A szerződés végső részletei már kidolgozás alatt állnak, tehát jó úton haladunk.” – nyilatkozta az AFP-nek az egyik belső forrás, hozzátéve, hogy az utóbbi években rohamosan fejlődő román-amerikai kapcsolatok új fázisba léphetnek a Mihail Kogălniceanu bázis logisztikai ugródeszkaként való használatával.

Annak tükrözésére, hogy mivel is járna, ha az amerikai csapatok keleti szomszédunkon át hagynák el Afganisztánt: Manaszban jelenleg körülbelül 1500 katonájuk állomásozik, akik mellé folyamatosan cserélődve érkeznek a repülőgépek személyzetei. Ők mindenestül áttelepülnének Romániába, természetesen a szükséges kiszolgáló eszközeikkel együtt, és minden valószínűség szerint sor kerülne némi infrastrukturális fejlesztésre is, felkészülendő a nagy feladatra. A tervek szerint ugyanis mindaz a körülbelül 51 000 amerikai katona, aki jelen pillanatban Afganisztánban állomásozik, a Mihail Kogălniceanun keresztül térne vissza az Egyesült Államokba – ráadásul 2014 végéig.

Ez még annak ellenére is hatalmas szám, hogy valószínűleg 8-10 000 fő ideiglenesen továbbra is az ázsiai országban marad, segítendő az afgán fegyveres erők további kiképzését és munkáját. Az emberek mellett pedig jelentős mennyiségű fegyverzet és járművek is megfordulnának Romániában, útban hazafelé, bár ezek döntő többségét tengeri úton, pakisztáni „átszállással” juttatnák vissza Amerikába.