|

Útnak indult az ukrán zászlóshajó

Olvasóink talán emlékeznek rá, hogy az idei év januárjának elején Ukrajna részéről megerősítésre kerültek azon korábbi pletykák, miszerint hadihajót küldenének a szomáliai régióba, hogy az ottani NATO és EU műveleteket segítsék. Akkor csak annyit lehetett tudni, hogy a románokhoz hasonlóan ők is a zászlóshajót küldenének.

Mivel azóta nem írtunk ezen vonalról: február végén Ukrajna és a NATO formálisan is megállapodott arról, hogy Kijev – várhatóan novemberben – hadihajót küld Északkelet-Afrika partjaihoz.

Az ukránok 2013-as és 2014-es költségvetési keretéből kigazdálkodott akciójára a jelek szerint egy kicsit hamarabb sor került, hiszen a tegnapi napon, szeptember 24-én kihajózott Szevasztpolból északkeleti szomszédunk haditengerészetének zászlóshajójául szolgáló, 1993-ban hadrendbe állított Krivak III-as fregatt, a Hetman Szahajdacsni.

A Hetman Szahajdacsni kihajózás közben | Fotó: ukrán védelmi minisztérium

A Hetman Szahajdacsni kihajózás közben | Fotó: ukrán védelmi minisztérium ,

A haditengerészet parancsnoka, Jurij Iljin tiszteleg a kihajózók előtt. | Fotó: ukrán védelmi minisztérium

A haditengerészet parancsnoka, Jurij Iljin tiszteleg a kihajózók előtt. | Fotó: ukrán védelmi minisztérium ,

A NATO Ocean Shield hadműveletének támogatására 90 napot szavazott meg a parlament, ám a hajó útnak indulásakor a helyszínen lévő védelmi miniszter beszéde alapján az ukrán zászlóshajó ennél tovább marad a régióban, az ott töltött idő második felét az EU szintén kalózkodás elleni Atalanta hadműveletét támogatva. A hírek szerint az elhangzottak alapján a Hetman Szahajdacsni mintegy 5 hónapot tölt majd a régió tengeri forgalmának biztonságáért felelős kötelék részeként: január 2-ig a NATO, március 5-ig az EU hadműveletet támogatva.

Fotó: ukrán védelmi minisztérium

Fotó: ukrán védelmi minisztérium ,

Fotó: ukrán védelmi minisztérium

Fotó: ukrán védelmi minisztérium ,