|

Hazatér a Ferdinánd király az Ádeni-öbölből

Románia zászlóshajója, a Type 22-osztályú Ferdinánd király fregatt elindult hazafelé, miután teljesítette feladatát a szomáliai kalózok elleni EU-s misszióban.

Az EU NAVFOR (European Union Naval Force) 2008 óta próbálja kordában tartani a szomáliai kalózokat az Atalanta Hadművelet keretein belül és tavasszal némi felhatalmazást is kaptak ennek megsegítésére, ugyanis azóta csapásmérő képességeiket is kamatoztathatják a térségben. Az I. Ferdinánd román királyról elnevezett ex-HMS Coventry október eleje óta erősíti az uniós erőket és ott-tartózkodása alatt az őrjáratozás mellett kereskedelmi hajókat is kísérgetett, illetve lehetősége nyílt készleteinek a tengeren való utántöltésére is ellátóhajók által. Egy ilyen utántöltés alkalmával történt meg először, hogy a fregatt átlépte az Egyenlítőt és eljutott a déli féltekére is.

A Ferdinánd király | Forrás: marsecreview.com ,

A küldetés végeztével Enrico Credendino ellentengernagy, az EU NAVFOR parancsnoka gratulált a Ferdinánd király fregatt legénységének és dicsérte a román tengerészek professzionalizmusát és elkötelezettségét, valamint természetesen megköszönte a részvételt. A hajó már el is indult honi kikötője, Konstanca felé, hogy ott elkezdhesse jól megérdemelt pihenőjét.

Időközben Ukrajna is elkezdett kacérkodni a gondolattal, hogy képviselteti magát a kalózhajkurászásban. Itt is egy zászlóshajó, a Krivak-osztályú Getman Szagajdacsni került szóba, mint delegálandó egység, bár egyelőre más konkrétum nem látott napvilágot.

A Getman Szagajdacsni, háttérben pedig a Moszkva rakétás cirkáló | Forrás: militaryphotos.net ,

9 hozzászólás “Hazatér a Ferdinánd király az Ádeni-öbölből”

  1. A forrást szerencsés lenne megadni. Nem sűrűn szoktátok megjelölni.

    Másik turpisság, hogy ha Zord blogjában a kommentelők közül valaki bedob egy érdekes linket, abból itt hamarosan cikk lesz… :)

    Nem probléma ez persze, de azért figyelünk! :) :D

  2. Eddig azt sem tudtam, hogy van hajójuk, bár ezen nem vagyok meglepődve.

    OFF:

    „Másik turpisság, hogy ha Zord blogjában a kommentelők közül valaki bedob egy érdekes linket, abból itt hamarosan cikk lesz… :)”

    Több hasonló témájú internetes oldalt nézegetek és a cikkek néha pár órás eltéréssel jelennek meg rajtuk. S nem csak azok, amelyek épp aktuálisak. Persze van, hogy napokkal később van itt-ott a publikálás. Gondolom Te sem kötözködni akarsz, én sem. Csak egy észrevétel volt a részemről (is), hogy úgymond „sajnos ez ilyen”. Mindenkinek van kedvence. Nekem ez az oldal és nem izgat, honnan jönnek a hírek. Vannak és ez nekem elég.

  3. Tisztelt Uraim!

    Az utolsó képen szereplő fregatt neve helyesen Hetman Szahajdacsni. Nyilván hiba történt a cirill átírásnál, gyakran megesik, hogy a g- és a h- betűket felcserélik, vagy összekeverik.
    Mint ismeretes a hetman az ukrajnai kozákság katonai vezetője volt. Szahajdacsni pedig az egyik legnagyobb hetmanja volt az ukrán kozákságnak, ahogy azt az angol nyelvű Wikipédián is olvasni lehet.