|

Levegőből támadták a kalózokat az EU egységei

Magasabb fokozatba kapcsolt a szomáliai partok közelében tevékenykedő, a polgári felszíni egységeket a kalózok támadásaitól megvédeni hivatott EU NAVFOR (European Union Naval Force). A többnemzetiségű egység, története során először, május 15-én, kedden támadást indított a kalózok szárazföldi objektumai ellen, Galmudug régióban. Az akció során az európai országok repülőgépei és helikopterei támadták precíziós fegyvereikkel a szomáliaiakat. A jelentések szerint emberi életben nem esett kár egyik oldalon sem, azonban több üzemanyag-tárolót, fegyverraktárt és motorcsónakot sikerült elpusztítaniuk a csapásmérőknek – ezt Bile Hussein kalózvezér is megerősítette. A 2008 óta zajló Atalanta Hadművelet során ez volt az első eset, hogy európai katonai erők támadtak célpontokat a szomáliai szárazföldön.

Erre március óta van lehetősége az EU NAVFOR-nak, ugyanis Brüsszel eddig nem engedélyezett ilyen jellegű műveleteket. Mostantól azonban már nem csak a kereskedelmi hajók védelme lesz a flotta feladata, hanem alkalmazhatják csapásmérő képességeiket is. Ehhez főleg a helikoptereket veszik majd igénybe, melyek a kisebb hadihajókról is üzemelhetnek, ám – akárcsak most – bevetésre kerülnek a repülőgépek is. Arról egyelőre nincs információ, hogy a keddi akcióban mely országok haditengerészetei vettek részt, illetve, hogy milyen típusú forgó- és merevszárnyas eszközöket vetettek be.

A portugál NRP Corte Real (F-332) fregattot kíséri egy német P-3C Orion |Fotó: EU NAVFOR ,

Az európai katonák egyébként továbbra sem léphetnek Szomália földjére, ezt ugyanis az Európai Unió még mindig tiltja. Érdekesség, hogy a német Bundestag idén május 10-én megszavazta azt a javaslatot, hogy a Bundeswehr egységei behatolhassanak a partvidék két kilométeres körzetébe, és ott szárazföldi hadműveleteket hajtsanak végre. Partra szállniuk, és tartósan Szomáliában maradniuk azonban nem szabad: az akciókat kizárólag helikopterrel bonyolíthatják le, a feladat elvégzése után pedig azonnal vissza kell térniük a hajókra. Ennek fényében erősen valószínű, hogy a közeljövőben gyakoribbak lesznek a keddihez hasonló támadások, melyekbe a különleges műveleti erők speciálisan képzett katonái is beszállhatnak.

9 hozzászólás “Levegőből támadták a kalózokat az EU egységei”

  1. Annak örülök, hogy tapasztalatot szereznek és alakul az együttműködés. De azért célszerű lenne lassan szépen elkezdeni segíteni a Szomáliai kormányt, hogy az ország minél nagyobb részét ellenőrzése alá vonhassa és középtávon megoldja a kalózkodás problémáját.