|

Pilóta nélkül repült a QF-16-os

Végrehajtotta első pilóta nélküli repülését a QF-16-os prototípusa. A gépet a földről az USAF két pilótája irányította és felügyelte.

Különös látvánnyal találkozhattak azok, akik Florida egét fürkészték szeptember 19-én, ugyanis egy nem mindennapi F-16-os szelte az eget: először emelkedett a levegőbe pilóta nélkül a típus. A célrepülővé alakított egykori vadászbombázó tesztrepülését a Mexikói-öböl felett hajtották végre, a gép irányítását és felügyeletét a Tyndall támaszpontról két vadászpilóta végezte. A berepülés során automatikus felszállás, különböző manőverek, szuperszonikus repülés és automatikus leszállás is szerepelt a programban.

Fotó: J. Scott Wilcox főtörzsőrmester, USAF

Fotó: J. Scott Wilcox főtörzsőrmester, USAF ,

A BAE Systems által létrehozott QF-4 utódjául szánt QF-16-os vezérlőrendszerének kialakítását 2010 márciusában nyerte el a Boeing, a rendszer részletes kidolgozására és 6 QF-16-os létrehozására kapott megrendelést. A prototípus 2012. május 4-én hajtotta végre első repülését (ekkor még pilótával a katapultülésben), azóta már megépült mind a 6 tesztpéldány, hamarosan éleslövészetre is sor kerülhet velük. Ha beváltja a hozzáfűzött reményeket, az USAF 126 darabot rendel a típusból, melyek a Davis-Monthan támaszpont közelében lekonzerválva tárolt gépekből lesznek kialakítva. Az első sorozatgyártott QF-16-os leszállítása 2014-től lesz esedékes.