|

A General Dynamics újabb Strykereket alakít át

A General Dynamics egy 118 millió dolláros szerződés értelmében 66 darab Stryker páncélozott harcjárművet alakít át ún. kettős V páncéltestűre.

A most megkötött szerződés keretében a meglévő Stryker járművek átalakítása 2014 júliusában kezdődik meg és az utolsó darabot 2015 februárjában tervezik átadni. A Stryker DVH (Double-V Hull) programot az afganisztáni és iraki tapasztalatok hívták életre, mivel az eredetileg lapos aljú Strykerek nem nyújtottak megfelelő védelmet az aknák és útszéli bombák ellen. A General Dynamics már eleve is dolgozott egy ilyen szempontból megfelelő Stryker-modernizáció tervein, de akkoriban 8 évre becsülték, mire elkészülne a végleges és alkalmazható verzió is, ezért az amerikai hadsereggel közösen arra a következtetésre jutottak, hogy az ott elért tapasztalatokat fogják alkalmazni a meglévő Stryker-családon, így egy új típus áránál jóval olcsóbban megvalósítva a megkövetelt képességeket.

M1126 Stryker ICV Irakban | Forrás: Wikipédia

Stryker Irakban, amelyeknek idén tovább folyik a modernizálása | Forrás: Wikipédia ,

A hadsereg több utánrendeléssel mára már nagyjából 800-1000 darab Stryker DVH-nál tart és a jelenleg is aktív missziós feladatokat ellátó egységeket is zömében ilyen változatú harcjárművek szolgálják ki, valamint szinte a teljes Stryker-famílián alkalmazták ezt a fejlesztést, kivéve az M1127 felderítő, M1128 MGS és M1135 ABV-felderítő változatokon. A „DVH-kit”-nek köszönhetően az átalakított és új gyártású Strykerek nem csak jobban védettek lettek, hanem a magasabb szintű védelemmel együtt jelentkező mintegy egy tonnás többletsúly miatt erősebb motort, valamint szélesebb kerekeket, illetve modernebb belső rendszereket kaptak az egyes körökben Stryker 1.5-ként emlegetett járművek.