|

Lézervezérlésű SDB-t fejleszt a Boeing

Az Amerikai Egyesült Államok Légiereje szerződést kötött a Boeing vállalattal az új 113 kilogrammos lézervezérlésű SDB kifejlesztésére és tesztelésére.

A Boeing elmondása szerint az új LSDB (lézerirányítású kis átmérőjű bomba) számos funkcióját képes ellátni a Raytheon GBU-53/B SDB II-nek, amely rendelkezik milliméteres hullámhosszú radar, infravörös és félaktív-lézeres rávezetési képességgel is, de mindezt kisebb költségen teheti. Az új fegyver a Boeing JDAM technológiájának alapjára épül: az LSDB ugyanazt a fél-aktív lézeres szenzort használja majd. Az irányított szárnyasbomba képes lesz repülés közben a cél koordinátáinak pontosítására is, amelyek így lehetnek vízi és szárazföldi, álló és mozgó célok is.

Fantázia rajz az új fegyverről | Forrás: Boeing

Fantázia rajz az új fegyverről | Forrás: Boeing ,

Mivel a sorozatgyártás költsége egyenesen arányos a legyártott mennyiséggel, így a Boeing a JDAM-ben is megtalálható lézeres egység beépítésével tudja levinni a költségeket és egy úttal egységesebb lehet az USA fegyveres erőinek fegyverzete. Másrészt viszont vitathatatlan, hogy a Raytheon által korábban kifejlesztett változat – az LSDB-vel ellentétben – a beépített radar miatt nulla látási viszonyok mellett (por, füst, eső) is bevethető marad.

JDAM-kittel ellátott bombák

JDAM-kittel ellátott bombák ,

Mint ismeretes, az első generációs SDB bombákat 2006-ban szintén a Boeing kezdte el gyártani, majd 2010-ben a következő megbízást a kombinált vezérlésű SDB II-t már a Raytheon kapta. Most a Boeing ismét bizonyíthat és újabb alkotással térhet vissza a csapásmérő fegyverek piacára.

Szerző: HindTheBest