|

Tengerészeti felderítőradarokra kapott megrendelést az Elta

Az Elta Systems büszkén jelentette be, hogy két „külföldi” megrendelőtől 32 millió dolláros kombinált megrendelést zsebeltek be tengerészeti járőrgép lokátorainak leszállítására.

Az IAI leányvállalata eddig 250 darab ELM-2022 radar legyártására kapott megrendelést több mint 25 országból. A berendezés jelenleg számos platformon üzemel, például az Airbus Military C-295 és CN-235 típusokon, a Bombardier Dash 8-ason, valamint a Dornier 228 és a Lockheed P-3 fedélzetén is megtalálható. A forgószárnyasok közül a Eurocopter AS365 Panther hordozza, valamint a tengerészeti járőrözés igényei szerint módosított IAI Heron I UAV.

A típus legújabb változata az ELM-2022A(V)3, amely 360 fokos megfigyelést képes biztosítani a törzs alatt, a repülőeszköz orr- vagy farok részében elhelyezett antennák segítségével. A radar képes észlelni, nyomon követni, osztályozni és azonosítani vízfelszíni valamint légi egységeket is nyílt tengeri helyzetben, valamint zsúfolt környezetben is.

Fotó: aviationnews.eu

P-3C pakisztáni színekben | Fotó: aviationnews.eu ,

Az Elta véleménye szerint a rendszer SAR üzemmódja képes nagy felbontású földi képeket biztosítani, például tengerparton elhelyezkedő szerkezetek (mólók, kikötők, ipari berendezések, légibázisok) részletes vizsgálatára. Eme képességekhez további adalék ama fordított SAR-funkció is, hogy képes a tengerészeti célok azonosítására. A tengerentúli Exelis-szel történő együttműködés folyamán az ELM-2022 telepítése megtörtént az Amerikai Egyesült Államok Partiőrsége HC-130J Hercules nagy hatótávolságú felderítő gépein AN/APY-11 néven, valamint 6,5 millió dollár értékben az Exelis további érzékelők leszállítására kapott megrendelést.

„Küldetésünk világszerte folytatni a növekedést és még igényesebbé válni, így folytatjuk a radar átdolgozását a működési követelmények kialakításához” – nyilatkozta Nissim Hadas, az Elta elnöke. A rendszer új üzemmódokkal gazdagodott, például az alapvető szennyezés mérése, a jéghegyek megfigyelése valamint fejlett osztályozását az adott fenyegetésnek.

Ez alatt az Elta leleplezett egy integrált elektronikus támogatási lépéseket és hírszerzési képességet tartalmazó csomagot az ELM-2060 típusú, szintetikus apertúrájú radarral felszerelt minden idős felderítő konténere számára. Az új berendezések elhelyezését a hardver miniatürizálás segítségével sikerült elérni, ezáltal a konténer képes a radarképek továbbítására ELINT (ELectronic INTelligence) céllefedettség mellett, megengedve ezzel a kezelő személyzetnek több hírszerzési adat megszerzését egy rutinrepülés alatt.

Szerző: Luperator