|

Super Herculeseket vásárolna Líbia

Az amerikai Védelmi Biztonsági Együttműködési Ügynökség június 7-én a Kongresszus elé terjesztette Líbia vásárlási kérelmét, mely 2 darab Lockheed Martin C-130J-30 Super Hercules katonai szállító repülőgépre és az üzemeltetésükhöz szükséges egyéb összetevőkre vonatkozik. A jelenleg a piacon kapható legmodernebb Herky nyújtott törzsű változatának két példányáért Tripoli 588 millió dollárt fizetne. Líbia az utóbbi időben több ízben próbált már beszerezni új haditechnikai eszközöket, többek között repülőgépeket és helikoptereket, újra felépítendő a polgárháborúban leamortizálódott légierejét. Az Egyesült Államok pedig ebben partnernek mutatkozik, még annak ellenére is, hogy a legutóbbi hírek szerint felmerült a részükről, hogy szükség esetén fegyveresen avatkozzanak be az országban az egyre jobban megerősödő milíciák ellenében.

Líbia ideiglenes kormánya kérelmében a két C-130J-30 mellé 10 darab Rolls-Royce AE2100D3 hajtóművet (nyolc a repülőgépekben, kettő tartalék) és VIP személyek szállítására alkalmas belső berendezést igényelt, valamint alkalmassá kívánja tenni a Herculeseket arra, hogy szükség esetén a kormány fedélzetükről végezze működését. Az 588 millió USD értékű csomagba ezeken felül benne foglaltatik a logisztikai támogatás, a rendszerbe állításhoz való segítségnyújtás, a személyzetek és a műszaki állomány kiképzése, az üzemeltetéshez szükséges dokumentációk átadása és némi infrastrukturális beruházás a kijelölt repülőtéren.

A C-130J-30 népszerű a Közel-Keleten: ez a példány Irak légierejét erősíti | Fotó: Lockheed Martin

A C-130J-30 népszerű a Közel-Keleten: ez a példány Irak légierejét erősíti | Fotó: Lockheed Martin ,

A Super Herculesek beszerzésének célja hivatalosan az, hogy fent tudják tartani a kapcsolatot az ország távoli részeivel is, mivel a gyakorlatilag teljesen megsemmisült távközlés, illetve a rossz minőségű és veszélyes közúthálózat miatt több helyre nem lehet, vagy nagyon kockázatos elutaznia a kormánytagoknak. Ennek megfelelően egyébként minden bizonnyal ellátják majd a repülőgépeket megfelelő passzív és aktív önvédelmi rendszerekkel, mivel azokat kiemelt célpontként kezelhetik a kormányellenes, terrorista elemek.

Líbia a Kadhafi-érában már rendelkezett körülbelül 10 darab C-130H-val, amik közül több ma is megvan, bár kérdéses, hogy ezek üzemképesek-e. Mindenesetre az ezekkel szerzett tapasztalatok miatt talán nem okoz majd különösebb nehézséget a két C-130J rendszerbe állítása és üzemeltetése, főleg hathatós amerikai segítség esetén.

Forrás: DSCA

6 hozzászólás “Super Herculeseket vásárolna Líbia”

  1. Igaziból megállapodás és részletkérdés, kérdés mennyire tekinted integrált részének. pl van értelme vadászgépet venni fegyverzet nélkül? Mégis sokszor külön csomagban van? Kiképzés kell e? Logisztikai support? …