|

Újra közbe kell lépni Líbiában?

Múlt hónapban 500 amerikai tengerészgyalogost vezényeltek át a gyorsabb bevethetőség érdekében a Moron légibázisról (Spanyolország) Sigonellába (Szicília), abból az apropóból, ha Líbiában a helyzet romlani kezdene.

Néhány nappal ezelőtt 15 emberéletet követelő pokolgép robbant egy kórház közelében Bengázitól nem messze. Tavaly szeptemberben négy ember halt meg mikor támadás érte az amerikai nagykövetséget. A halottak közt volt a nagykövet is.

Bell/Boeing MV-22B Osprey

Ezen események hatására az USA megerősítette jelenlétét a környéken. Ennek egyik eleme a tengerészgyalogosok átcsoportosításán kívül, hogy a haditengerészet speciális alakulatainak repülőeszközei többször gyakorlatoznak a környéken, többek közt Máltán is, ahová MV-22 Osprey és KC-130J gépeket telepítettek. Málta stratégiai elhelyezkedése miatt fontos az Amerikai Egyesült Államok számára, hiszen Szicília-Tripoli útvonalon helyezkedik el ezért mint egy kisegítő bázis mindenképpen szóba jöhet egy ilyen akció alkalmával.

6 hozzászólás “Újra közbe kell lépni Líbiában?”

  1. Idióták. Hány lecke kell még nekik megtanulni, hogy a fejletlen arab-afrikai régióban hasznosabb a nyugati világnak egy bejáratott, kiismert (árfolyamú) diktátor, aki rendet tart, és maga is fél az iszlám felerősödésétől? És sok „jó” példa (Afganisztán, Irak, Líbia, Egyiptom) után Szíriában most újabb demokráciával meg „arab tavasszal” akarunk kísérletezni.
    Ezt a szerencsétlen Kadhafit is minek kellett kivégeztetniük? Ha a 80-as években csinálják, megértem, de mostanában már a Lockerbie-merényletért is bocsánatot kértek, kártérítést fizettek, nyitottak Ny-Európa felé, stb.

  2. Biztos fogynak a megrendelések a fegyver gyártóknál! Esetleg nem olyan irányban halad a privatizáció(demokrácia) az országban, amerre az amerikai gazdaság szereplőinek megfelelne.
    Ez már elég ok egy újabb mészárlásra!

  3. Szerintem meg nem kellene hagyni, hogy a fegyveres miliciák radikalizálódjanak a térségben. Elég pofátlanokká váltak az utóbbi időben. Még a saját kormányuknak is keresztbe tesznek (persze hiszen nekik a jelenlegi állapot a legjobb). Mondjuk a jelenlegi vezetés leginkább csak papíron létezik mert semmilyen befolyásuk sincs az ottani eseményekre.
    Nem is értem miért nem kérnek külföldi segítséget a miliciák lefegyverzéséhez és a rendfentartó szervek kiképzéséhez. Amíg fegyveres bandák azt tesznek az országban amit akarnak ott nem beszélhetünk demokráciáról csak anarchiáról. Ezt a káoszt kihasználva előbb utóbb az al-Kaida is el kezd aktivizálódni és jön egy újabb „Mali-incidens”.
    Minden áron meg kell akadájozni, hogy terrorista fészek alakuljon ki Európa határainál.