|

Líbia használt Chinookokra áhítozik?

A Boeing közleménye szerint az új líbiai kormány a US Army állományában szolgáló CH-47 Chinook típusú szállítóhelikopterekre áhítozik.

A helikopterek gyártója tárgyalásokat folytat az amerikai vezetéssel annak lehetőségéről, hogy Líbia használt CH-47E verziójú tandemrotoros forgószárnyasokat vásárolhasson a US Army állományából, jelentette be a közelmúltban Raymond Haddad, a Chinook-program vezetője. A Kongresszusnak és a Külügyminisztériumnak egyaránt jóvá kell hagynia a típus eladását, tehát van még mivel megbirkózni.

A líbiaiaknak egyébként nem ismeretlen a típus, még a ’70-es években 20 darab CH-47C-t rendszeresítettek, melyekből 6 darabot a hadsereg, míg a maradékot a légierő állította szolgálatba. 2003-ban az Egyesült Arab Emírségek tucatnyit megvásárolt tőlük, csupán 8 példány maradt a légierő állományában, ám nem tudni, hogy az elmúlt év történései után ezek milyen állapotban vannak.

A Kadhafi-rezsim megbuktatása után talpra álló Líbia új vezetése igyekszik a haderőt is fejleszteni, logikusan a romokban álló ország szállítóigényét kell először kielégíteni, de történtek más téren is puhatolózások, árulta el sejtelmesen Haddad.

9 hozzászólás “Líbia használt Chinookokra áhítozik?”

  1. És a megrendelt szu-30mk2 gépekkel mi lesz?

    Gondoljatok csak bele, egy új iráni vezetés 130 f-35-re adna le rendelést+ hogy ne csak a jenkiket érintse a győzelem, a németektől bevásárolnának 800 db leopardot na hogy tetszik?

    De biztos orosz nyomásra nem adna el semmit a nyugat nekik.XD