|

HTKA Hírhalom 2013. 21. hét

A HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

Hírhalom 21. hét

Az Amerikai Egyesült Államok haditengerészeti minisztere május 23-án bejelentette, hogy mi lesz a következő két Arleigh Burke-osztályú romboló neve. A US Navy felszíni egységeinek gerincét képező, irányított rakétás rombolók soron következő, DDG 117 és DDG 118 hadrendi számot viselő tagjai a USS Paul Ignatius és a USS Daniel Inouye neveket viselhetik majd – közölte a nyilvánossággal Ray Mabus, akinek tiszténél fogva privilégiuma az új hadihajók elnevezése. Paul Ignatius (1920 -) jelenleg is élő személy, aki 1967 és 1969 között a haditengerészet minisztere volt, illetve Lyndon Johnson elnöksége alatt a védelmi miniszter helyettesének tisztségét is viselte. Daniel Inouye (1924 – 2012) pedig igazi nemzeti hősnek számít hazájában, hiszen a második világháborúban, az olasz fronton végrehajtott tetteiért elnyerte a Medal of Honort (Becsület érdemérem), ami a legmagasabb amerikai katonai kitüntetés. Később Hawaii demokrata párti szenátora lett.

Arleigh Burke-osztályú rombolók

Arleigh Burke-osztályú rombolók fehér embernek való éghajlati környezetben, a virginiai Norfolk kikötőjében | Fotó: Bryant Midura ,

A Szuhoj átadta az idei év első Szu-34 frontbombázóját az Orosz Légierő számára. Az átadási ceremóniát a novoszibirszki gyár repterének területén tartották, majd közvetlenül utána a gép útnak is indult új bázisa felé. A Szuhoj szerint az átadott vadászbombázót hamarosan továbbiak követik, a szerződésük szerint még az idén le kell szállítaniuk a 32., és idáig utolsó példányt.

Szu-34_sotet_festes

Autós üldözés közben zuhant le a Venezuelai Rendőrség Bo 105 helikoptere csütörtök reggel. A német gyártású forgószárnyas emberrablók járművét üldözte a levegőből, majd eddig ismeretlen okokból a földnek csapódott, a fedélzeten tartózkodó 5 ember halálát okozva. A rendőrök később elkapták az egyik emberrablót, a másikat pedig lelőtték, a két fogoly (mindkettejök foglalkozása mérnök) pedig szabadon távozhatott.

Spanyolországban megkezdték a Francia Légierő második A400M szállítógépének gurulási próbáit. Az Airbus szevillai összeszerelő üzemének betonján május közepén bőgtek fel az MSN8 TP400-D6-os hajtóművei, hogy elvégezzék az első repülés előtt feltétlenül szükséges földi hajtóműteszteket és gurulási próbákat. Az MSN8 várhatóan május 30-án végezheti el szűzrepülését.

A400M MSN8

15,29 millió dollárt kap a Northrop Grumman, hogy a nemrégiben szűzfelszállását elvégző MQ-4C Triton UAV verézlő rendszerének alapját Windows XP-ről Windows 7-re cseréljék.

Olaszország MALE (medium-altitude, long-endurance – közepes repülési magasságú, hosszú őrjáratozási idejű) kategóriájú UAV fejlesztését fontolgatja. A lépést azért tartják szükségesnek, mert Washington két éve hallgat az olasz MQ-9 Reaper pilóta nélküli gépek felfegyverzésének lehetőségéről, ezt Róma pedig egyértelmű visszautasításnak könyvelte el. A projekt előkészítése gyorsan halad, részben azért, hogy ezzel is felpezsdítsék a hazai ipart. Az UAV-t az évtized végére szeretnék szolgálatba állítani, nagyjából akkora repüli ki a Predator és Reaper flotta a még hátralévő élettartamát.

A héten számoltunk be róla, hogy júniusban megkezdik az első KC-46A összeszerelését, párhuzamosan azonban több folyamat is napirenden van a program életében, például az Amerikai Légierő a napokban jelentette be, hogy kiválasztották a típus bázisreptereit. Kiképzési céllal az első példányok az oklahomai Altus légibázisra költöznek majd, míg az első aktív üzemeltető század a kansasi McConell légibázisról járhat bevetésre. Utóbbinak két alternatívát is választottak, így akár a washington állam beli Fairchild légibázis, akár az észak-dakotai Grand Forks légibázis is megkaphatja az első aktív századot. A Nemzeti Légi Gárda első KC-46A alakulata a Pease légibázison állhat fel New Hampshire-ben, később azonban a kansasi Forbes légibázis, a new jersey-i McGuire-Dix-Lakehurst bázis, a Pittsburg Nemzetközi Reptér Pennsylvaniában és a Rickenbacker légibázis Ohioban is megkapja saját példányait.

Újabb fejleményekről számolhatunk be a Joint Strike Fighter program kapcsán: az Eglin légibázison működő 33. vadász ezred F-35A pilótái, akik elsőként kapják meg az oktatói státuszt a típusra, sikeresen levizsgáztak légi üzemanyag felvételből. Az eredménynek köszönhetően hamarosan felgyorsulhat a pilóták kiképzése a légi utántöltésre, ez fontos eleme a harcképesség minél hamarabbi elérésének.
Egy fontosabb mérföldkövet is teljesítettek, az F-35B Lightning II május 10-én végrehajtotta első függőleges felszállását. A tesztre a Patuxent River haditengerészeti bázison került sor. Ugyan a függőleges felszállás nem támasztott követelmény a típussal szemben, és csak kis mennyiségű üzemanyaggal és maximum pár légiharc rakétával képes rá a típus, néhány helyzetben mégis jól jöhet harci körülmények között.

Hazaérkezett a Waddington légibázisra Brit Királyi Légierő Maliban szolgálatot teljesített Sentinel R1 repülőgépe. A földi célpontok felderítését és a csapatok irányítását végző repülőgép közel 4 hónapos kiküldetésen vett részt afrikában, a szövetséges francia csapatok segítése céljából.

Raytheon Sentinel R1 | Forrás: Flightglobal

Raytheon Sentinel R1 | Forrás: Flightglobal ,

62 AN/ALQ-214(V)4 zavaró rendszert rendelt a haditengerészet F/A-18 Hornet vadászbombázóihoz a Pentagon. Az üzlet értéke 125 724 964 zöldhasú, a munkával 2015 novemberéig kell elkészülnie a gyártónak.

A kanadai Nemzeti Vadászgép Beszerzési Titkárság (National Fighter Procurement Secretariat) két kérdőívet küldöt ki a vadászgéptenderen érdekelt cégek számára. Az 5 vállalatnak – Lockheed Martin, Boeing, Eurofighter GmbH, Dassault, Saab – elsősorban a költségekkel kapcsolatos kérdésekre kell választ adniuk, valamint hogy az ő portékájuk beszerzés milyen pozitív hatást gyakorolna a kanadai iparra. A válaszadásra július elejéig kaptak határidőt a gyártók.

A Védelmi Biztonsági Együtműködési Ügynökség (DSCA) május 17-én továbbította a Kongresszus felé Hollandia kérvényét, melyben kiképzési csomagot rendelnének F-16 vadászbombázóikhoz. A beszerzés részét képezi 50 000 infracsapda, 30 000 dipólköteg, 3750 BDU-33D gyakorlóbomba, 240 Mk-82 általános célú bomba, 90 GBU-12 lézeres irányítókészlet, 60 GBU-38 GPS irányítókészlet, 120 000 gyakorló lőszer a 20 mm-es fedélzeti gépágyúba, pilóta kiképzés, JP-8 kerozin, légi utántöltési segítség, logisztikai támogatás. A beszerzés összege 191 millió dollár.