|

Újabb balesetdömping

Sajnos az elmúlt napokban a világ több pontján következett be baleset, vagy szerencsétlenség, többek között odaveszett egy M-346 Master is.

A szerencsétlen sorozat május 11-én kezdődött, amikor a CMX617 lajstromú, gyári tulajdonban álló prototípus példány alig 20 perccel felszállás után technikai hiba miatt lezuhant Val Bormida hegyvidéki területén, Cuneo és Savona provincia között. A gépet vezető tesztpilóta sikeresen katapultált és „jó állapotban van”, a földbe fúródó M-346-os pedig nem tett kárt vagyoni tulajdonban, és nem okozott sérülést sem, állt az Alenia Aermacchi közleményében, ám több részéletet nem közöltek a gépvesztésről, mely két éven belül a második prototípus-lezuhanás volt a Honeywell F124-200 hajtóművekkel szerelt típus történetében. A gyártó számításai szerint a tovább fogyatkozó gépállomány sem lesz hatással az olasz, izraeli és szingapúri megrendelések teljesítésére, de a baleset okainak kiderítéséig letiltották a típus repüléseit.

M-346 Master kötelék - Mára csak a kék maradt a prototípusok közül

M-346 Master kötelék – Mára csak a kék maradt a prototípusok közül ,

A szomorú sor május 13-án folytatódott, amikoris két gép is megsemmisült. Az egyik egy jemeni Szu-22-es volt, mely Al-Asbahi tartományban lakott területre zuhant és a becsapódással tüzet okozott. A pilóta nem élte túl az esetet.

A másik gépveszteség a Török Légierőt érintette, mivel 14 óra 15 perc körül az Amanos-hegységben földnek csapódott egy F-16C. Bár a kutatócsapatok vették a katapultülésbe épített vészjelzőrendszer jeleit, a pilótát holtan találták.

F-16 Turkish Armed Force

A balesetdömpinget egy tegnapi gépveszteséggel zárjuk. A Tajvani Légierő (RoCAF) egyik együléses F-16-osa nem sokkal a dél-tajvani régióban található Chiayi támaszpontról végrehajtott felszállás után lezuhant. A gép pilótája sikeresen katapultált és túlélte az esetet.

2 hozzászólás “Újabb balesetdömping”

  1. Tegnap Jordániában a szír határ kozelében lezuhant egy T-67 Firefly kiképzo gép. A két pilota meghalt.
    Valahogy potyognak a gépek a szír határ kozelében. eloszor egy torok F-16-os , utána egy jordán kiképzo gép. Már csak egy izraeli gép hiányzik …….