|

Ritka háborús vadászgépet emelnek ki a tengerből a britek

Brit búvárok kiemelnek a tengerből egy második világháborús német könnyűbombázót. A Dornier Do 17 típusú gép 73 éve, a brit légtér birtoklásáért vívott légi ütközetben zuhant a La Manche-csatornába. A meglepően jó állapotban fennmaradt roncs kiemelését pénteken jelentették be a Brit Királyi Légierő londoni múzeumának vezetői.

A délkelet-angliai Kent partjainál 16 méter mélyen van a víz alatt a repülőgép. Felszínre hozatala a brit vizeken valaha végrehajtott legjelentősebb roncsmentés lesz, és igen nehéznek ígérkezik az erős hullámverés illetve a többi kedvezőtlen környezeti körülmény miatt. A búvárok egyhuzamban legfeljebb 45 percig tartózkodhatnak majd a víz alatt.

A karcsú törzse miatt Repülő ceruzának is hívott német bombázó csaknem tíz éve akadt bele egy halász hálójába, de búvárok csak öt éve állapították meg róla, hogy az egykori náci katonai repülőgépről van szó.

A brit légierő múzeuma által végzett kutatások szerint a bombázót 1940. augusztus 26-án érte találat. A gép sikeres kényszerleszállást hajtott végre egy homokfövenyen, de később víz alá került. Négytagú legénységéből ketten életben maradtak és brit hadifogságba kerültek, két másik katona azonban meghalt, holttestüket később mosta partra a víz.

A múzeum szakértői szerint nem tudni, hogy a német bombázót brit vadászgépek lőtték-e le vagy egy célt tévesztő német lövedék találta el. Annak idején keresték, de végül nem találták meg a legénység németországi hozzátartozóit sem.

A britek 600 ezer fontot (210 millió forintot) költenek a hadtörténeti ereklye kiemelésére, amelyet tisztítás és tartósítás után a brit légierő londoni múzeumban állítanak ki, egy ugyancsak lelőtt brit repülőgép, a Hawker Hurricane mellett. A műveletet a brit nemzeti örökségvédelmi alap és az EADS hadiipari komplexum finanszírozza.

A Dornier Do 17 évek múlva kerülhet olyan állapotba, hogy kiállítható legyen a londoni légierő-múzeumban. Kiemelése után zselébe és műanyagba burkolják, hogy megóvják a levegő korrodáló hatásától, majd hidratálóalagutba helyezik, ahol nagyon aprólékos munkával eltávolítják róla a több mint hét évtizedes tengeri lerakódást.

Forrás: MTI

2 hozzászólás “Ritka háborús vadászgépet emelnek ki a tengerből a britek”