|

Tankert az Osprey-ból!

A Boeing hajlékönycsöves utántöltőrendszert tervez a Bell vállalattal közösen fejlesztett konvertiplánhoz, a V-22 Osprey-hez. A fejlesztés iránt komolyan érdeklődik az Amerikai Egyesült Államok Tengerészgyalogsága és a Különleges Műveleti Parancsnokság is.

„Már véglegesítjük az elképzeléseinket a tehertérben raklapokon elhelyezhető kitek kialakításával kapcsolatban.” – mondja el Joe Weston, a V-22 üzleti fejlesztési menedzsere. Az utántöltőrendszert már tesztelték szélcsatornában, de Weston szerint a Boeing még 2013 nyarán megkezdhetné a repülési teszteket a kormány tulajdonában lévő egyik V-22-es segítségével.

A belső térben elhelyezett eszközökkel széleskörű képességbővítés érhető el

A belső térben elhelyezett eszközökkel széleskörű képességbővítés érhető el ,

A Boeing hivatalos forrása szerint a tehertérben raklapokon elhelyezhető rendszer mellett létrehoznának hírszerző, megfigyelő, és felderítő feladatkörre is alkalmas kiteket, csomagokat, emellett gondolkodnak a feladatkör további bővítésével légtér-ellenőrző változat létrehozásán is.

A helikopterhordozókra telepített, tankerfeladatú V-22-esek komoly képességnövekedést jelentenének tengerészgyalogság számára. A légiutántöltő és légtérellenőrző gépekkel, valamint a STOVL képességű F-35B Lightning II-esekkel az olyan helikopterhordozókat, mint a USS Wasp, hasonló támadóerővel láthatnák el, mint amivel a Nimitz-osztályú repülőgép-hordozók rendelkeznek.

Szerző: Stealthfighter