|

Újra felfedezték egy 2. világháborús ritka repülőgép roncsait

A „Suttogó Halálnak” is becézett vadászrepülőgép roncsait Olaszországban, Piacenzától délre találták meg néhány éve, amit most amatőr történészek egy csoportja újra felfedezett.

A Beaufighter egy brit fejlesztésű nagy hatótávolságú, kétszemélyes, kétmotoros, többcélú nehéz vadászrepülőgép volt a második világháború idején. Hosszú szolgálati időt tudhat a háta mögött, bevetették a világháború legtöbb hadszínterén: Nyugat-Európától kezdve Észak-Afrikán át Burmáig, Észak-Ausztráliában és Amerika keleti partjainál is.

Elsőként éjszakai vadászként alkalmazták 1940-ben, majd vadászbombázóként, végül torpedóvetőként is megállta a helyét. A Beaufighter-t tizenegy ország rendszeresítette, közöttük Izrael is bevetette az 1948-as függetlenségi harcok során.

Bristol Beaufighter | Forrás: ww2today.com

Bristol Beaufighter | Forrás: ww2today.com ,

A most újrafedezett gép törzsét és propellerét az Appenninek egy kis falujában, Gusanóban, Piacenza városától délre találták meg néhány éve. A roncsokra az évek során a feledés homálya borult, de egy amatőr történésznek, Cristiano Magginak köszönhetően most újra felfedezték.

Magginak és a cremonai Air Crash Po roncskutató társaság szakembereinek közreműködésével sikerült azonosítaniuk a roncsokat, amelyek minden kétséget kizáróan egy Bristol Beaufighter Mk X-hez tartoztak. Arról, hogy a környéken roncsok lehetnek, feljegyzések is születtek: 1944. szeptember 6-án két repülőgép ütközött össze, két ember halálát okozva. Egyelőre nem tudni, hogy a balesetet emberi hiba vagy a gép meghibásodása okozta.

A roncs megtalálásának értékét növeli, hogy a japánok által csak „Suttogó Halálnak” nevezett gépből 1940 és 1944 között hatezret gyártottak, de csak hat példány maradt belőlük.

Forrás: mult-kor.hu