|

Gepárd GM6 licencgyártása Romániában

Nemrég jelent meg a hír egy román haditehnikával foglalkozó portálon, hogy egy román cég (CRIABO Defense& Security) megvásárolta a magyar fegyver licencét és közösen több állami fegyvervállalattal belevág a gyártásába. A fegyvert a tervek szerint GM-6 Linx néven fogják piacra dobni. Jelenlegi információk szerint elsősorban exportra szánják, de reménykednek a hazai megrendelésekben is.

A szóban forgó fegyver a Gepárd fegyvercsalád GM6 típusjelzésű tagja. Ez a fegyver képes használni úgy az orosz 12.7mm x 108mm mint a NATO 50BMG (12,7 x 99mm) lőszert. Ehhez elég a cső és néhány alkatrész cseréje. Nagy előnye a többi hasonló fegyverrel szemben a hosszú csőhátrasiklásos rendszer, miáltal a lövés során keletkezett hártalökést sikerül jelentősen csökkenteni. A bullpup elrendezés ötvözése azzal, hogy horhelyzetben a csövet vissza lehet tolni a fegyver tokjába egyedülállóan kompakt kialakítást eredményez.

A román cég olyan nagy állami vállalatokkal osztja majd meg a gyártást mint a ROMARM (páncélozott járműveket gyárt, mint például SAUR), Cugiri fegyvergyár (elsősorban kézifegyvereket gyártanak, többek közt PSL) és IOR Bukarest (optikai eszközöket gyárt). Ez utóbbi fogja a fegyver számára gyártani az optikát.

Sajnos magyar hírcsatornákból semmilyen információt sem találtunk az üzletről, reméljük, hogy hamarosan egy hazai forrás is nyilatkozik ez ügyben.

A Gepárd fegyvercsalád hatodik tagja a kompakt kialakítású M6 Hiúz romboló puska

—–
Szerző: Mackensen
Forrás

19 hozzászólás “Gepárd GM6 licencgyártása Romániában”

  1. A lényeg: Hende ma elmondta (ápr.16. megemlékezés), hogy mi a Nemzetünk legnagyobb tragédiája… szerintem maradjon az asztalánál és az ilyen dolgok ügyében lépkedjen, ha lehet ne hátrafelé. Románnak a Gepárdot… így van, ha van valami ütőképes exportesélyes hadi cuccunk, azt adjuk el a románnak,,, mert neki megéri gyártani, itthon nem!

  2. akkor már inkább vegye meg az állam a licencet (csrilliószor többet elbasznak huszadrangú dolgokra) és gyártassa a Rábával vagy közmunkásokkal halomba, de ne a románok húzzanak már hasznot, mert gyanús, hogy agyon keresik majd vele magukat…
    Tokaji nevet is el kéne adni a szlovákoknak, bár már szinte ez is így van…

    „tudok jobbat: fejlesszünk nukleáris fegyvert és adjuk el Szlovákiának, mindenki jól jár”
    +1

  3. Valaki csapja már tarkón Hende doktort, hogy ez hogy lehetséges?
    Nehogy már a románok el tudják adni exportra a magyar gyártó cég meg nem. Ha a HM venne pár raklapnyit és menne parádézni vele misszióba, közös gyakorlatokra meg expókra, és kiállna tényleg az ilyen gyártók mellett lehet jobban ismernék külföldön és vennék.

  4. Ez a teljes impotencia. Mint mindenben. Ha ezt sem tudtuk eladni a piacon akkor mit. Ja persze úgy nem megy hogy nálunk a fegyver tabu. Majd a románok le fogják fölözni a piacot. Mert ugye nem csak a jó termék kell, hiszen ebben a kategóriában már sokan nyomulnak, hanem a tőke is hogy eladható legyen. (marketing, világméretű bemutató referencia, és finanszírozás ha valaki rendel 1000 darabot. Senki nem fizet előre. Meg egy olyan politika ahol ez hasfájás nélkül le lehet zongorázni. Egyébként a baj szerintem a Hiúz esetében hogy elég sok időt elvesztegettek, és a fegyverpiacon sok érdekes új elképzelés jelent meg.

  5. Ez a cucc olyan mint Olaszországnak a Ferrari, amit a Detroitiak fel akartak vásárolni… Mint tudjuk nem lett belőle semmi…. Ez a magyar fegyvergyártás F430 Scuderiája, erre mint a Szent Grálra vigyázni kellene, de minimum rendszerbe állítani. Még fejlesztési potenciál is van benne…
    A címben írjátok, hogy a románok is elsősorban exportra gyártanának és reménykednek egy hazai megrendelésben is. A vidi alapján hasonló a helyzet nálunk is…
    Kicsit türelemmel legyünk! Könnyű mondani tudom, én sem akartam elhinni mikor először olvastam. Várjuk meg a hivatalos közleményt, hátha tisztább képet kapunk erről. Jó lenne magyar részről 100-150 darabos megrendelés is, ez talán nem eget verő mennyiség és szét lehet dobni az alakulatok között…

  6. Hivatalos közleményt. Na azt győznénk kivárni, mikor hallott bármikor is valaki hivatalos közleményt bárminemű magyar haditeknikával kapcsolatban. Még kósza hír sem lesz az ügyből.
    Jó vicc volt! :D

  7. Egyébként érhető az üzlet részéről, de nem minden az üzlet ugye.
    Nem tudom szerintem vannak más dolgok is világon is mint a pénz.
    Van olyan dolog hogy becsület, önérzet, büszkeség, persze ezekből nehéz kaját venni a családnak.
    Az egész világon nem kellett senkinek ? Kevés Magyarország számára ellenszenvesebb népet tudok mint a Román ! ! Inkább adtuk volna el az bárki másnak.
    Ez a véleményem , aztán ennyi.

  8. A gond szerintem ott fog kezdődni, hogy jelenleg a honvédség nem rendszeresíti a Hiúzt. De ha a románok licencben kezdik gyártani, idehaza majd eszébe jut valami okos döntéshozónak, hogy ez egy nagyon jó puska, vegyünk belőle a honvédségnek. Méghozzá a románoktól, mert úgy olcsóbb! Hisz ott már tömeggyártásban van. Kié lesz akkor a haszon? Természetesen a románoké. Anyagilag és erkölcsileg egyaránt.
    Másik szempont. A licenc eladásakor kikötötték, hogy az hány darabra szól? Szerződésben lehet rögzíteni, hogy mondjuk 500 darabot állíthat elő és adhat el. Persze mivel a technológiát megkapták, kinyílt pandora szelencéje… Annyit gyártanak, amennyit nem szégyellnek, a Sero meg futhat a pénze után.
    A töketlenség netovábbja, ha a magyar vállalat évekig nem tudott megrendelést szerezni rá, a románok kezében pedig sikeres exportcikk lesz.
    Utálok belegondolni abba is, hogy mi kifejlesztettünk egy csúcskategóriás fegyvert, amiből lesz bőven a román hadseregnek, nekünk meg nem… Lövészszakaszok vagy századok egyfajta tűztámogató fegyvere is lehet, a speciális feladatkörein túl.
    (Segítsetek, miért csak az utolsó kb 15 kommentet látom, és a régebbieket nem?)

  9. Beat!

    „De ha a románok licencben kezdik gyártani, idehaza majd eszébe jut valami okos döntéshozónak, hogy ez egy nagyon jó puska, vegyünk belőle a honvédségnek. Méghozzá a románoktól, mert úgy olcsóbb! Hisz ott már tömeggyártásban van.”

    Én is ezt akartam írni, de már sok volt nekem tegnapi hajtás, későn ültem géphez…Szomorú lenne, ha ez megvalósulna saját fejlesztést mástól venni. Mielőtt még megint kapnék a fejemre, értem a licenc fogalmát, csak azt nem tudom megérteni, hogy egy minimális szériát, amit mi rendszeresítenénk, azt nem tudná e SERO legyártani…itthon? Még egy manufaktúra szinten is ellehetne készíteni 50-60 darabot.

  10. Minden magyarázat ellenére, szerintem érthető, hogy ettől a hírtől mindenkinek elgurult a gyógyszere!
    Szerintem a magyar biztonságpolitika iránt érdeklődők főmumusának szerepköréből még senkinek sem sikerült a románokat kiszorítani.
    Látom is, ahogy kiírja a blogszerkesztő a cikk címét és dörzsöli a tenyerét a várható kommentáradatra.
    Amúgy szerintem is gáz, hogy valaminek, ami ezek szerint eladható magyar innováció, nem tudtuk megoldani a sikeres hazai gyártását.

  11. Az is magyarázat lehet – és szomorú -, hogy azért adták el a licenct, mert a tulajdonos cégnek nincs elég tőkéje az exportra… Nincs jobb ötletem, mert talán még mondták is valami videóban, hogy nem szeretnék eladni a jogokat és szeretnék ők értékesíteni. Spekuláció, de ha így van akkor a HADIK-tervben miért nem karolták fel az egész GM-6 projektet? (A Rába megvásárlására is volt pénz.) …vagy kell a lóvé valami más projekthez (a SERO-nál)?

    Mindenesetre nagyon kíváncsi vagyok miért adták el a jogokat.