|

Képességvesztés előtt a brit A400M-flotta

A brit védelmi minisztérium döntése értelmében nem tartanak igényt az Airbus Military A400M ‘Atlas’ tanker-képességeire.

Philip Dunne, a haditechnikai eszközök beszerzéséért és üzemben tartásáért felelős miniszter megerősítette, hogy a védelmi minisztérium felülvizsgálta a kérdést és arra a döntésre jutottak, hogy a légi utántöltéssel kapcsolatos minden igényüket kielégíti az A330 MRTT-kből álló Voyager-flotta, így nem tartanak igényt az Airbus Military A400M ‘Atlas’ tanker-képességeire. A döntés hátterében nyilván piszkos anyagiak állnak, mivel így nem kell hajlékonycsöves utántöltőkonténereket beszerezni a gépekhez. A döntés ellenére a brit A400M-ek is a tankerképességhez szükséges fedélzeti berendezésekkel, kábelezéssel és csövekkel készülnek majd.

Fotó: Airbus Military

Fotó: Airbus Military ,

A Brit Királyi Légierő (RAF) 22 darab A400M boldog tulajdonosa lehet majd, ha a gyártó leszállítja a megrendelt gépeket. Erre várhatóan 2014 szeptemberében kerül majd sor. Még abban az évben további kettő érkezik majd, további 8 példányt vehetnek át 2015 folyamán. 2016-ban 6 gép érkezik, míg 2021-ig évente két A400M kerül majd a RAF állományába.

Emellett az AirTanker konzorciummal kötött szerződés értelmében 14 darab A330MRTT típusú többfeladatú légi-utántöltő repülőgépet bérel majd (ebből 5 darabot további partnereknek biztosítanak majd használatra némi pénzmag ellenében), melyek körül az első három példány már meg is érkezett, igaz egyelőre még csak szállítógépként használják őket.

One Response to “Képességvesztés előtt a brit A400M-flotta”