|

HTKA Hírhalom 2013. 11. hét

HTKA HÍRHALOM olyan hírek gyűjtőhelye, amiket rövidségük, vagy éppen időnk hiánya miatt nem tudtunk kellő formában megírni, így igen lényegre törően, de mégis közzétesszük ezeket minden hétvégén egy csokorba fűzve.

HTKA Hírhalom 11. hét

Lezuhant a Zambiai Légierő egyik Z-9 típusú forgószárnyasa. A balesetre a főváros repterének közelében került sor, mikor is leszállás közben a pilóta elvesztette uralmát a helikopter felett, majd az a földnek csapódott. A pilóta életét vesztette, a másodpilótát sérülésekkel szállították kórházba.

Az ausztrál Ferra vállalat kapta a megrendelést, hogy az Ausztrál Királyi Légierő GPS irányítású bombáihoz szárnykészleteket szállítson. A Brisbane-i székhelyű céget a Boeing választotta ki a feladatra, jelentette be a a védelmi beszerzésekért felelős miniszter, Mike Kelly. A szárnykészletek egy 500 fontos (226 kg) GBU-38 indítási távolságát akár a háromszorosára is növelhetik, így már 64 km-ről, az ellenséges légvédelem hatáskörén kívülről is leoldhatók a bombák. A légi teszteket az új szárnykészlettel 2013-ban kezdik meg, a sorozatgyártást várhatóan 2015-ben indítják be.

Ausztrál FA-18A szárnykészlettel ellátott GB-38-al | Fotó: theaustralian.com.au

Ausztrál FA-18A szárnykészlettel ellátott GB-38-al | Fotó: theaustralian.com.au ,

6 példányt rendelt a Northeop Grumman MQ-8C pilóta nélküli helikopteréből az Amerikai Haditengerészet. A 71 millió dolláros szerződés a forgószárnyasokon kívül 7 földi irányítóállomást is magában foglal, a leszállítást 2014-ben kezdik meg. A haditengerészet összesen 30 példány beszerzését tervezi az MQ-8C verzióból. A mostani a második rendelés a típusból, mellyel 14-re növekszik az állomány nagysága.

Szintén a pilóta nélküli forgószárnyashoz köthető, hogy március 8-án az egyik tengeri szolgálatát teljesítő MQ-8B elérte a típus 8000. repült óráját. A 22. tengeri harci helikopter század állományába tartozó „kávédaráló” épp a USS Robert G. Bradley hadihajó fedélzetére készült leszállni, mikor teljesítette a 8000. repült órát. Az Oliver Hazard Perry-osztájú fregatt a Földközi-tengeren teljesíti szolgálatát, az MQ-8B itt repüli ISR (intelligence, surveillance and reconnaissance – hírszerzés, megfigyelés és felderítés) feladatait.

MQ-8B Fire Scout | Forrás: defence-update.net

MQ-8B Fire Scout | Forrás: defence-update.net ,

Aki egy kicsit is jártas a katonai repülésben, az tisztában van vele hogy az Indiai Légierő repülésbiztonsági szempontból nem tartozik a világ élbolyába, és minden évben jelentős veszteségeket kénytelenek elkönyvelni csupán a baleseteknek köszönhetően. Legyen az helikopter, teherszállító repülő vagy harci gép, Indiában szinte biztos hogy évente lezuhan legalább egy-két példány belőlük. Új-Delhi most a harci gépek veszteségeiből tartott egy kis összegzést, az utolsó 3 évet górcső alá véve – a tanulmány szerint az elmúlt 36 hónapban 29 harci repülőt veszített a Indian Air Force, ebből 12 példány volt MiG-21-es. Utóbbi balesetek fele halálos áldozattal járt, 6 pilóta vesztette életét az öreg orosz típusban. A további veszteségek a következőképpen oszlanak meg: 8 MiG-27, 4 Szu-30MKI, 2 Mirage-2000, 2 Jaguar és egy MiG-29 zuhant le a második legnépesebb országban.

Ahogy a múlt héten írtunk róla, Japán 6 használt KC-130R beszerzése mellett döntött, melyekre szállítási feladatok elvégzéséhez van szükségük. A Hill légibázison már meg is kezdték az első példány felújítását – strukturális megerősítést hajtanak végre mind a hat gépen, mely magában foglalja a futóművek, a tehertérajtók valamint a szárnyközéprészek cseréjét. Emellett felújítják a pilótafülkét és beszerelnek egy GPS rendszert. Japán a gépek mellé 30 felújított T56-A-16 jelzésű gázturbinát is kap.

Március 13-án reggel hajtották végre az indiai Tomahawk verzió, a Nirbhay tesztlövészetét, mely részleges sikerrel végződött. A Defence R&D Organisation (DRDO) által fejlesztett cirkálórakéta Chandipur lőtéren tesztelték, ahol a legtöbb új rakéta tesztjeit végzik. A próbán a rakéta sikeresen elindult, és az útjának első 200 km-ét probléma nélkül le is repülte, ám 15 perccel a teszt kezdete után valami balul sült el, és a fegyver letért a tervezett útvonaláról. Mivel egy eltévedt és irányíthatatlan csapásmérő eszköz nagy veszélyt jelent, ezért aktiválták az önmegsemmisítőjét, ami tökéletesen leműködött. A részleges siker ellenére a program vezetője, Avinash Chander úgy nyilatkozott hogy a teszt 80%-ban sikeresnek nevezhető.
A Nirbhay egyébként a nagymértékben hajaz amerikai testvérére: hatótávolsága 1000-2000 km közötti, útvonalát szubszonikus sebességgel repüli le. Irányítása megegyezik az amerikai változatéval, azaz a memóriájában tárolt képet hasonlítja össze a kamera által látott képpel, és úgy választja ki a célpontját.

Nirbhay

Nirbhay ,

A Brit Kormány az FMS (Foreign Military Sales) program keretében 6 563 713 dollárért rendelt négy Tomahawk robotrepülőgépet a Raytheon-tól. A fegyvernek a legújabb, Block IV-es változatát kérték, abból is a TTL (torpedo tube launched), azaz torpedócsőből indítható verzióját.

Svédország bővíti légvédelmi erejét új kis hatótávolságú föld-levegő rakétákkal. Választásuk a Diehl Defence portékájára esett, mely nem más, mint az európai közeli légiharc rakéta – mely már üzemel a Svéd Királyi Légierőben – földi indítású változata, az IRIS-T SLS. A cég 2016-ban kezdi meg a leszállítást, a rakéták mennyiségéről és az üzlet értékéről nem hoztak nyilvánosságra adatokat.

A Lockheed Martin átadott egy újabb üzemidő hosszabbításon átesett P-3 Orion tengeri járőrgépet az Amerikai Határvédelem részére. Ez a 7. példány melyet a gyártó leszállított az átadások 2010 júliusi kezdete óta.
A US Customs and Border Protection egyébként fontos szerepet játszik a drogok elleni harcban, P-3-asai 2012-ben 6500 órát töltöttek a levegőben, segítségükkel 117 000 font (55 013 kg) narkót foglaltak le 8,7 milliárd dollár értékben.

Az Iljusin elhalasztotta az Il-76MD-90A újabb tesztrepülését a szélsőséges időjárás miatt. A cég szóvivője a RIA Novosti hírügynökség kérdésére elmondta, hogy az összes szükséges előkészületet elvégezték, de az időjárás megakadályozta a felszállást. Utóbbit mindössze néhány nappal halasztották el, így akár már ma is sort keríthetnek rá. A tesztrepüléseket egyébként a Moszkva melletti Zsukovszkij légibázisról végzik, a program összesen 22 repülésből áll.

Az első Il-476-os, mely idén szeptemberben repült előszr |Fotó: Mihail Klimentyev, RIA Novosti

Az első Il-476-os, mely idén szeptemberben repült először | Fotó: Mihail Klimentyev, RIA Novosti ,

A Boeing megkezdte az AH-64E Apache Guardian harci helikopterek átadását. Az Amerikai Hadseregen belül az első egység, amely megkapja új forgószárnyasait a 1-229th Attack Reconnaissance Battalion század, ők február 21-én vehették át az első példányt a Lewis-McChord közös bázison rendezett ceremónián.

3 hozzászólás “HTKA Hírhalom 2013. 11. hét”