|

Typhoont Dániának!

Egy ideje nem olyan biztos, hogy az F-35 Lightning II fejlesztésében és gyártásában érdekelt dánok az ötödik generációs típust rendszeresítik. Szóba került már a Super Hornet, külön variánst ajánl a Saab is (Gripen DK), ezúttal pedig a Eurofighter Typhoon került a kalapba.

Már évek óta tervezgetik a dán típusváltást, 2010-ben azonban költségvetési okok miatt jegelték a 60 darab, MLU korszerűsítésen átesett Lockheed Martin F-16AM/BM leváltására kiírt tendert. Az első törekvések még 48 gép beszerzéséről szóltak, azonban a tendert már 30 korszerű vadászbombázóról szólt, melyek 2018-ig váltanák le a jelenlegi flottát.

Eurofighter underview

Az újraindított közbeszerzésbe a korábban emlegetett Lockheed Martin F-35A Lightning II, Boeing F/A-18E/F Super Hornet és Saab JAS-39E/F dánokra szabott változata, a Gripen DK mellett az EADS is nevezi a Eurofighter Typhoont. A két hajtóműves „kacsa” potens európai lévén esélyesként pályázik a győzelemre, ha a skandinávok a borsos árú F-35-ös helyett 4+ generációs vadászbombázót kívánnak rendszeresíteni.

A tenderre nevezett típusok adatainak kiértékelését követően 2015 végén hirdetik ki a végső győztest.

17 hozzászólás “Typhoont Dániának!”

  1. molnibalage

    Értem én amit írsz, nem is mondtam, hogy sz*rok az F-16-osaik. Szerintem kitartanak az F-35 rendszeresítése mellett, de majd az idő eldönti. Azért a Typhoon nem rossz gép csak a szokásos európai bénázás áldozata.

  2. orb: Egyszerűen csak nem elég nagy előrelépés egy F16 MLU -> EF csere. Főleg ha 30+évben gondolkodnak. imo amíg lehet az F16okat üzemeltetni kell aztán F35.

    dudi: imo az igazi pazarlás, pénzkidobás az lenne ha cserélnék az MLU F16okat EFre.

  3. Az F-35 késésével megnyílt a piac a „B” kategóriás 4++ gépek előtt, amik ezzel időt nyertek. Valahol nem érthető a dánok lépése. 2020-ig F-16-sal még „megoldhatónak tűnik” Dánia légterének védelme, addig csak előrébb jutnak az F-35 berepülésével/gyártásával. Kedvezőbbnek tűnik, most egy 4++ gép, de vajon hosszú távon is az lesz, amikor már elterjednek a 5.g masinák? Sokan arra játszanak, hogy csökkentik az első tételeket vagy az eredeti megrendeléseket + beszereznek néhány végletekig tuningolt 4.g madarat, így nyomást gyakorolva az LM-re hogy olcsóbb legyen a második vagy harmadik tételben vásárolt gépek ára…
    Bármi lehetséges én semmin nem lepődök meg, de vajon mi lesz akkor ha az LM nem fogja tudni vagy nem adhatja olcsóbban a későbbi szériákat?

  4. Én is molnival és Hornet102-vel értek egyet. A holnap háborúira ma kell felkészülni. Dánia is tagja a NATO-nak, ki szokta venni a részét a közös feladatokból. Ráadásul, bár nem az Armageddont és a 3. VH-t szeretném vizionálni, de ki tudja, hogy Dánia, és/vagy az EU mondjuk 15-20 év múlva nem keveredik olyan háborúba, ahol szembekerülhet 5. generációs ellenfelekkel. Az F-35 szinte minden szempontból fejlettebb, mint az EF-2000 (ami ettől még egy nagyon jó, potens gép marad), azt Dániának kell eldöntenie, hogy hajlandó-e beleinvesztálni a plusz pénzt.

  5. Dánia harmonikusabb viszonyban van a szomszédaival, mint valaha. Svédekkel, németekkel nagyon jó a kapcsolat, úgy tudom. Ez a döntés is majd politikai lesz főként, mint technikai(bár az EF vagy az új Gripenek jó masinák), de valószínű, hogy SAAB lesz, esetleg EF. Az ok egyszerű: a formálódó Északi-Szövetség
    Az összes level-3-as parner kivétel nélkül már visszakozik az F-35 programtól(török,kanadai,osszi,dán,norvég), de a brit hadvezetés emberei és a BAE is komoly kritikákat fogalmazott meg a brit politikusok felé, hogy nem a hazai iparnak kedveztek anno a döntéssel(BAE Replica).

  6. A Dániát illető fenyegetettség, illetve ellátandó feladatok nem hasonlíthatóak a hidegháborús, vagy esetleg a második vh-s szituációkhoz. A szövetségen belüliség nagyfokú védettséget biztosít számukra, ugyanúgy mint bármelyik más tagállamnak, ideológiai harc nem létezik az öreg kontinensen. Legalábbis olyan mértékű nem, hogy ezt az egyensúlyt aláássa.
    A világ most másfelé halad, civilizációk, kultúrák közötti regionális csetepaték várhatók, megspékelve a hatalmi ambíciók adta törekvésekkel. A világ feszültséggócai a jövőben már nem Európában keresendők, hanem Ázsiában, a Közel-Keleten és Afrikában. Azzal, hogy Dánia egy jól védett és erős brancsba tartozik, frontális támadással nem kell szembenéznie a közeljövőben, inkább a nem szokványos hadviseléssel fog találkozni, mint pl. terrorizmus, cyberwarfare. Ez a szituáció meghatározó, továbbá az a tény, hogy egyre drágábbak az új fegyverek, eszközök, a pénz másra kell, a politikai szempontok megváltoztatják ezeket az igényeket és húzódnak egyre el egyre inkább ezek a költséges beszerzések.
    Az általános „megszorító” hangulat nem tesz jót a hadiiparnak sem, érezhető a visszakozás már olyan államok részéről is akik eddig sokkal jobban költekeztek. Úgy gondolom, a jelenlegi alaphelyzetet figyelembe véve, lesz F-35, de később, és valószínűleg kevesebb darabszámban.

  7. Danianak igenis van olyan erdekeltsege amit meg kell vedenie. Gondoljunk cask Gronlandra.Dania kulbirtoka. 20-30 ev mulva igenis szukseguk lesz F-35 re hogy az erdekeiket ervenyesiteni tudjak az eszaki sarkvidekkel kapcsolatban.Szerintem ez lesz az elkovetkezo 20 -30 ev legnagyobb konfliktusa az europai allamokat figyelembe veve.Lathatjuk hogy az eszaki sarkert mar megkezdodott az izmozas.Danianak pont ezert kell F-35.Norvegianak pont ezert kell F-35.Kanadanak pont ezert kell F-35.Ezen orszagok tudjak hogy ha a jovoben az erdekeiket meg kell vedeniuk Oroszorszaggal szemben ,PAK-FA ellen,akkor ahhoz egy Gripen vagy Eurofighter mar keves.Es ezt ok is tudjak.Tessek csak figyelembe venni Molni szavait ,aki technikai oldalrol kozeliti meg a dolgot,lehet akarmilyen jo egy 4++ gep,egy 5.-ik generacios gep ellen mar keves.Ezert kell ezeknek az eszaki orszagoknak F-35.Az eszaki sarkert folytatott verseny miatt,amibe az oroszok PAK-FA val fognabenvezni.Pont ezert akarnak rendszeresiteni 5.ik gen gepet ezen orszagok.

  8. A papir az nagyon sok mindent elbir!!

    Ettol fuggetlenul kell lennie valaminek amit lehet erdekervenyesitesre hasznalni,kulonben az a papir nagyon hamar a kukaban fogja vegezni!!
    Ezert lesz F-35,ezert van illetve van epites alatt mind a norvegoknal mind danoknal hypermodern felszini flotta.

  9. Gondoljunk bele.Kepzeljuk magunkat Oroszorszag helyebe.Megegyeztunk Norvegiaval az Eszaki sarkal kapcsolatban.A kesobbiekben lesz nekunk PAK-FA. A norvegok a megallapodasra alapozva \gripent rendszeresitenek.Hat a kisertes az nagyon ott van hogy szarjunk arra a megallapodasra es megszerezzuk a norvegok szeletet az eszaki sarki tortabol,mivel ok semmivel nem tudnak nekunk artani.Viszont ha van megallapodas es azt a norvegok vagy danok F-35 tel ,illetve modern flottaval vedik hat akkor mar meggondolnam hogy beleszarjak -e a levesukbe.

  10. A kulonbseg az annyi hogy a Danoknak az eszaki sarkkal kapcsolatban megvan az az erdekszferaja amit a jovoben job ha F-35 tel vedenek.
    Magyarorszagnak itt a Karpat medence sziveben nincs es nem is lesz az elkovetkezo 20-30 evben olyan jellegu konfliktusa amit a Gripennel ne tudna megoldani.Abbol egyszeru okbol kifolyolag hogy a szomszedok laba is kilog a gatyabol legalabb annyira mint nekunk szal nagyon valoszinu hogy itt senki nem fog olyan eszkozparkot letrehozni ami ellen a Gripen ne lenne eleg.

  11. Dudi a bokkeno evvel ott van hogy Oroszorszag,illetve a Gazprom mar ugymond ratette a kezet a kozep azsiai gaz illetve olajmezokre szerzodesek reven,es ha esetleg barmelyik orszag felrugna ezeket a szerzodeseket akkor szamolhatnanak egy katonai beavatkozassal.Es pont ez az olaj illetve gaz ami ezen orszagokbol szarmazik es eleg eros orosz erdekek is vannak ezekben megy keresztul azokon a Gruziaia vezetekeken.Szoval ha Gruzia elkezdene izmozni megint es keresztbe tenne az oroszoknak ezugyben akkor lehet hogy megint az oroszok meglatogatnak gruz barataiakat.A masik pedig hogy Del oszetia illetve abhazia most is orosz ellenorzes alatt van.Tehat az oroszok felugyelik azokat a vezetekeket elhiheted :)

  12. Lathattuk hogy mi lett a vege annak hogy Szaakasvili izmozott az oroszok ellen. :)
    Sok jo nem sult ki belole szamara.
    Lehet hogy az hogy ellenorzi egy kicsit eros fogalmazas volt,mondjuk ugy rajta tartja a szemet.Es ha barki ott gruziaban megint elkezdene izmozni akkor eleg valoszinu hogy megint atruccannanak oda.

  13. Lenyeg a lenyeg F-35 az erdekervenyesites gyanant fog kelleni a Danoknak.A Gronlandi erdekeiket pedig ugy fogjak tudni megvedeni hogy odatelepitenek majdan a jovoben gepeket.Ami gepeknek nem az eszaki sarkra kell elrepulniuk mert nem arrol fog szolni az a jatszma hanem az eszaki sarkvidek peremvidekerol.Gronland pedig ehhez tartozik reszben.