|

Újra a Super Tucano győzött az Egyesült Államokban

Talán most már tényleg végleges eredményt hirdettek a LAS (Light Air Support – Könnyű Légi Támogató) tenderen, melyet újfent a brazil EMBRAER típusa nyert meg.

Bár egyszer már örülhetett a megrendelésnek, a dolog vége pereskedés és a döntés visszavonása lett. Az AT-6B Texan II-t gyártó Hawker Beechcraft vállalatnak sikerült kiharcolnia, hogy visszavonják a Sierra Neveda/EMBRAER páros által indított A-29 Super Tucano repülőgépre vonatkozó megrendelést és újra kezdődjön a tender, melyet 20 darab turbólégcsavaros, kiképzésre és közeli légi támogatásra egyaránt használható repülőgép beszerzésére írtak ki az Afgán Légierő részére. Januárban sejteni lehetett, hogy hamarosan újra eredményhirdetés következik, de tovább húzódott a döntés időpontja.

A-29 Super Tucano bombafegyverzettel

Fotó: Embraer / Sierra Nevada Corporation ,

Nos, végre megszületett a hivatalos bejelentés, és újra a Sierra Neveda/EMBRAER páros ajánlatát találták megfelelőbbnek. A döntés értelmében 20 darab A-29 Super Tucano repülőgépet vásárolnak egy 427 millió dolláros, fix áras szerződés keretében, melybe beletartozik a pilóták és műszakiak képzése, a dokumentáció és a logisztikai támogatás is. A szerződés teljesítésének határideje 2015 áprilisa, de az utómunkálatok és vállalt feladatok (pl. logisztikai támogatás) eltartanak 2019-ig. A gépek átadása 2014 nyarán kezdődik, havi két példány átadásával számolnak.

A nyertes pályázópáros számtalan helyi beszállítóval kötött szerződést, és felhúzott több létesítményt is (tavaly készült el egy Jacksonvilleben, itt végzik majd a végszerelést). Ebből is látszik, hogy nagyban reménykednek abban, hogy nem csak az Afgán Légierő, hanem az USAF is rendszeresíti majd a típust.

4 hozzászólás “Újra a Super Tucano győzött az Egyesült Államokban”